CULTURA

1, 2, 3… si start Festivalului International de Teatru de la Sibiu!

1, 2, 3… si start Festivalului International de Teatru de la Sibiu!

y2

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu debuteaza azi printr-un program ce aduce in fata publicului bucuria spectacolelor de strada, productiile unora dintre cele mai bine cotate companii de teatru si dans din lume, concerte dintre cele mai explozive, dar si o serie de evenimente speciale ca lansarile de carte si spectacolele lectura.

„Sibiul, asemeni Avignonului sau Nancyului odinioara, devine un oras care se consuma, care se daruie, care isi pierde linistea o saptamana pentru a adopta logica extrema a ceremoniilor urbane. In acest spatiu al ordinii, balamucul devine un pasager regim cotidian. In romana, toate cuvintele legate de dezordine sunt de origine turca, semn ca noi apartinem in parte si acestui orient festiv a carui amintire limba o prezerva. Sibiul devine balcanic pe durata festivalului!”, a declarat George Banu, membru in boardul artistic al Festivalului.

Startul spectacolelor de strada va fi dat azi de la ora 17:00 de „Parada Fanfarei din Pisa” ce va porni pe Pietonala Nicolae Balcescu si va continua la ora 17:30 cu dansul interactiv al celor de la „Tribul Culorilor”, iar de la ora 20:45 strada va dansa in ritm de samba alaturi de artistii de la London School of Samba. Seria concertelor romanesti din Piata Mare debuteaza azi cu un recital special sustinut de Andra incepand cu ora 21:30, urmand ca sambata de la ora 22:30 sa urce pe aceeasi scena Pasarea Rock cu un concert ce ii aduce pe scena pe Mircea Baniciu, Joseg Kappl si Ovidiu Lipan Tandarica. Punctul culminant al deschiderii spectacolelor de strada il reprezinta spectacolul de circ la 10 metri inaltime al celor de la Les Landemains (ora 22:30, Piata Mare) ce va fi urmat d eun impresionant spectacol de artificii programat in Parcarea de la Cazarma, la ora 23:45. Seria spectacolelor de strada continua sambata si duminica cu reprezentantii pe Pietonala Nicolae Balcescu incepand cu ora 13:00. Cu siguranta ca unul dintre cele mai asteptate spectacole din Piata Mare va fi cel al companiei Teatr KTO din Polonia. „Pe intuneric / The Blind” este un spectacol de teatru grandios inspirat din best-sellerul „Eseu despre orbire” al scriitorului portughez Jose Saramago, premiant Nobel.

Primele trei zile de Festival aduc la Sibiu pe unii dintre cei mai importanti si apreciati regizori internationali printre care Lev Dodin, Wajdi Mouawad, Bastian Kraft, Silviu Purcarete, Gianina Carbunariu, K. Kiyama, Denis Podalydès si Oliver Frljić. Seria spectacolelor de dans din acest final de saptamana aduce pe scena de la Sibiu o serie de coregrafi si dansatori ce isi propun sa creeze inovatie imbinand cele mai diverse forme de expresie scenica. Printre acestia se numara Sébastien Ramirez & Honji Wang, Cesc Gelabert, Ohad Naharin, Jo Strømgren, Angélica Liddell, Moe Yamamoto.

„Cele mai importante investitii pe care le-am facut de-a lungul acestor ani au fost in oameni si in calitate. De la echipa cu care lucrezi la partenerii pe care ti-i alegi si culminand cu crearea noului public – au fost obiective de la care nu ne-am abatut. Acum introduc in ecuatie cel mai important deziderat care a dat credibilitate tuturor actiunilor pe care le-am intreprins: calitatea. Fara ea nu ai cum sa faci diferenta, nu poti sa faci salturi, sa arzi etape fara pericolul caderii. Calitatea echipei, a actului artistic, a proiectelor si programului, a partenerilor, a optiunilor si asocierilor, a dialogului cu tine, cu echipa si cu toti partenerii pe care ii ai sunt tot atatea deziderate de care ne ingrijim zi de zi.”, a declarat Constantin Chiriac, presedintele Festivalului.

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu va avea loc in perioada 6 – 15 iunie 2015.

Program special vernisaj expozitii:

vineri, 6 iunie

Ora 12.00 – Casa Artelor, Expozitie Marcel Chirnoaga si Lansare de carte “Universul unui mare artist. Marcel Chirnoaga”.

Ora 12.30 – Galeria Uniunii Artistilor Plastici – Expozitie de masti (Iran): My face on the wall. Vorbesc Saiu, Tamaian

Ora 13.00 – Mojo Cafe- Marionetts

Ora 15.00 – Foaierul Teatrului Gong – In memoriam Cezar Ivanescu

sambata, 7 iunie

Ora 12.30 – Habitus, Expozitie de fotografie: Oidip. Mihaela Marin.

Ora 18.30 – Sala Thalia – Expozitie Stefan Caltia: Teatrum mundi. Vorbesc: George Banu, Sorin Alexandrescu

Ora 19.30 – Sala Thalia (subsol) – Expozitie de fotografie. Radu Afrim

duminica, 8 iunie

ora 13:00 – CIT, Expozitie de fotografie. Silviu Purcarete.

Programul complet de spectacole al Festivalului poate fi consultat pe sibfest.ro.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279