DNA Alba a trimis in judecata mai multe persoane si firme, in dosarul de frauda cu bani europeni, in care este implicate si societatea sibiana SC Apa Canal SA. Intre cele 12 persoane sunt si notari, dar si trei societați comerciale, anunta Mediafax.
In dosarul inaintat judecatorilor sunt acuzate fraude cu fonduri europene in cazul unor lucrari de canalizare realizate in Prahova si Sibiu, SC Apa Canal si SC Hidro Prahova constituindu-se parți civile.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata 12 persoane si trei societați comerciale, pentru infractiuni precum fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii, inselaciune, constituire de grup infractional organizat sau abuz in serviciu.
Doi dintre inculpatii trimisi in judecata, Bachir Mazen si Younes Ziad, sunt arestati in lipsa, noua sunt cercetați sub control judiciar, iar unul in libertate.
Cele trei firme trimise in judecata sunt Societatea de Construcții Napoca SA, SC Cast SRL si SC Passavant Energy & Environment SRL, acuzate, intre altele, de instigare la inselaciune, tentativa la savarsirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credința de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, omisiunea de a furniza cu stiința datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene sau complicitate la aceste infracțiuni.
In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, in perioada 2011 – 2014, in contextul derularii unor programe finanțate din fonduri europene, inculpații Palada Costin-Gimi, Deniel Luc Henri Marie si Tudorache Cristina au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat Younes Ziad si Homsi Ghassan, pe parcurs acestia fiind sprijiniți de inculpații Iordache Mihail, Luther Simona Mariana, Bachir Mazen, Khalil Saad, toți avand scopul declarat si urmarit de a obține, prin mijloace nelegale, finanțarea europeana si nationala.
Astfel, in 6 aprilie 2011, intre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in calitate de autoritate contractata si SC Apa Canal SA Sibiu, in calitate de beneficiar, a fost incheiat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu – POS Mediu 2007-2013, contractul avand ca obiect ”Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in județele Sibiu si Brasov” in valoare totala de 421.453.177 lei fara TVA, din care 322.483.325,81 lei finanțare nerambursabila. In cadrul acestui contract, SC Apa Canal SA Sibiu a incheiat 11 contracte de lucrari si patru contracte de servicii. In ceea ce priveste contractul avand ca obiect proiectarea, elaborarea documentațiilor pentru obținere avize si autorizații, DTAC, construcție ”Stație de Epurare Ape Menajere Pentru Localitatea Ocna Sibiului”, s-a publicat anunțul SEAP nr. 139441/5.10.2012.
Conform celor inscrise in anunțul de participare, contractul era finanțat in proporție de 76,54% din fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial de Mediu – POS MEDIU 2007-2013.
Pentru calificare, in ceea ce priveste procedura licitației, agenții economici trebuiau sa demonstreze, sub sancțiunea excluderii, ca au o ”experiența similara”, respectiv ca ”in ultimii cinci ani au dus la bun sfarsit lucrari de execuție a cel puțin unei stații de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 2000 PE”, in cadrul unor contracte de proiectare si execuție.
La licitația organizata in 4 decembrie 2012, s-a prezentat si Societatea de construcții Napoca SA, care a si castigat licitația, dovedind ”experiența similara” prin susținerea acordata, in condițiile art. 190 din OUG 34/2004, de catre de catre un terț susținator, respectiv societatea comerciala Butec Sal, inregistrata in Liban.