Cu o istorie educationala de peste 635 ani, Sibiul a fost si va ramane unul din cele mai importante centre universitare din Romania. Din 1380, cand au fost puse bazele primei scoli, si trecand prin anul 1786, cand a fost infiintata prima institutie de invatamant superior – Cursul Preparandial de invaţatori din Sibiu continuand cu infiintarea centrului universitar – orasul nostru a fost intr-o permanenta evolutie din punct de vedere academic.
12 mai 1995 este un reper in destinul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu. Este momentul in care institutia de invatamant superior, nascuta acum aproape jumatate de secol a fost botezata cu numele unuia din promotorii spiritualitatii romanesti, Lucian Blaga. Nu e numai un omagiu adus poetului si filosofului, a carui creatie isi trage seva din pamant transilvanean, dar si o forma de asumare a unei sarcini dificile, de a se ridica la valoarea numelui pe care il poarta.
In urma cu douazeci de ani, alegerea patronului institutiei academice a determinat o noua etapa in evolutia invatamantului universitar sibian.
A devenit obisnuinta ca roadele muncii de la ULBS sa fie recunoscute, activitatile didactice si de cercetare de la Sibiu fiind apreciate atat in tara cat si in strainatate. Dovada stau numeroasele parteneriate cu institutii academice din intreaga lume, proiectele comune si schimburile de studenti si cadre didactice. In vremuri de cumpana pentru intreg sistemul de invatamant, ULBS a continuat sa se dezvolte, sa faca performanta.
Ingemanarea dintre cetatea Sibiului, in care universitatea si-a gasit gazda perfecta, care, in timp, a devenit acasa, cu filonul filosofic si poetic sugerat de opera lui Lucian Blaga, a descatusat fortele creatoare ale celor ce au facut parte sau sunt parte a trupului institutiei. Premiile castigate de studentii nostri la diferite concursuri nationale si internationale, rezultatele stiintifice exceptionale ale cadrelor didactice, in diferitele domenii de specializare, din cadrul facultatilor apartinand ULBS sunt marturie a rezistentei peste timp a institutiei. Colaborarea dintre universitate si unele institutii publice si agenti economici au imbunatatit formarea profesionala a studentilor inca din timpul facultatii, fiind o prioritate sustinuta de necesitatea transpunerii cunostintelor teoretice in practica, de gasirea unei solutii la un aspect profund legat asteptarile studentilor nostri.
Traim intr-o societate in care lucrurile se misca alert, principiile se construiesc si se reconstruiesc pe masura ce generatiile se schimba, iar pentru a deveni performanti e nevoie sa tinem pasul cu transformarile regasite in toate domeniile de activitate. Lucian Blaga scria ca „Incepi sa mori cand pe niciun plan de activitate nu te mai poti depasi”, dar ceea ce ne dorim noi este sa evoluam, sa gasim resurse pentru a ne autodepasi.
Reteta succesului este ambitia continua de a raspunde altor si altor provocari, adaptarea la cerintele societatii aflate intr-o evolutie dinamica. Nu poti face perfomanta fara a te raporta mereu la viteza ametitoare a progreselor stiintifice, iar succesul nostru consta si in aceasta capacitate de intelegere si dorinta de a tine pasul cu tot ce e nou.
Sunt mandru ca fac parte din comunitatea academica a acestei universitati de prestigiu national si international. Sunt mandru ca acest oras minunat poarta atributul de oras universitar datorita, in primul rand, Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.
Locul pe care Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu il ocupa astazi li se datoreaza deopotriva cadrelor didactice, personalului nedidactic si, in special studentilor nostri, pe care ii consider parteneri in activitatea noastra. Nimic in aceasta universitate nu s-ar fi putut face fara aportul nemijlocit al acestor studenti si, de aceea, exista o permanenta legatura, o simbioza intre cadrele didactice care sunt implicate in cercetare si studenti.
Multumesc tuturor acelora, cadre didactice, personal nedidactic si studenti care, acum 20 de ani, au facut din 12 Mai 1995 un reper simbol al unui nou inceput!