Peste 900 de specialisti romani si straini discuta timp de patru zile, la Sibiu, despre alimentatia nesanatoasa, obezitate si bolile metabolice populationale, in cadrul celei de a 41-a editii a Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Acest congres incepe miercuri seara si se termina sambata, potrivit organizatorilor, anunta Agerpres.
Ignorarea sau abordarea superficiala a problematicii alimentatiei, precum si asocierea unei diete nesanatoase cu sedentarism, consum de alcool si tutun pot reprezenta reale amenintari pentru sanatate, conform specialistilor.
Obiceiurile alimentare nesanatoase pot duce la aparitia unor afectiuni grave in randul populatiei, printre care obezitate si boli metabolice precum diabetul zaharat si dislipidemia (concentratie mare de grasimi in sange). Presedintele Societatii Romane de Diabet, Maria Mota, a declarat ca 11,6% din populatia tarii este afectata de aceasta boala.
‘Situatia obezitatii este destul de delicata in tara noastra, daca ne gandim la rezultatele obtinute de Studiul epidemiologic PREDATORR, care a aratat ca in Romania 31,4% dintre adultii cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani au obezitate. Dintre acestia, 21,5% prezinta obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II si 2,7% sufera de obezitate morbida. In plus, 34,6% sunt supraponderali si doar o linie fina ii mai desparte de obezitate. Acesti oameni ar trebui sa inteleaga importanta controlului medical si al informarii constante cu privire la starea lor de sanatate. Obezitatea este un factor de risc pentru diabet. Tot studiul PREDATORR arata ca 11,6% din populatia tarii este afectata de diabet’, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si membru in Consiliul de Conducere al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD).
In ceea ce priveste prevalenta diabetului, potrivit studiului PREDATORR, zonele cu cele mai putine persoane afectate de aceasta boala sunt vestul (8,2%) si centrul tarii (9,99%). Din datele aceluiasi studiu mai reiese ca in Romania 81% din populatie prezinta dislipidemie cu tulburari ale unuia sau mai multor factori lipidici.
‘Dislipidemia, anomalie a nivelului de lipide din sange, se afla, ca si obezitatea, diabetul zaharat si hipertensiunea, printre cauzele bolilor cardio-vasculare si ale bolii cronice renale. Recomand celor care au in familie persoane care sufera de aceasta boala sa mearga la doctor, pentru un control. Sa faca acelasi lucru si fumatorii si persoanele mai in varsta’, a declarat prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.
Conform unor lucrari care vor fi prezentate in cadrul Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, obezitatea si dislipidemia sunt, la randul lor, factori de risc pentru o serie de alte afectiuni. Printre acestea se numara ficatul steatozic (potrivit lucrarii ‘Corelatia intre parametrii biochimici si clinici la pacientii cu steatoza hepatica’) si cancerul colorectal, boala ce poate fi influentata si de prezenta diabetului zaharat (dupa cum arata o alta lucrare, ‘Riscul de a dezvolta polipi colonici displazici la pacientii dislipidemici’).
Foto: happycolon.ro, www.zumi.md