Proiectul de ordonanta privind salarizarea in sectorul bugetar a fost retras de Guvern, la doar cateva zile dupa ce a fost anuntat, iar ministrul Muncii isi va depune demisia, potrivit mediafax.
„Ministrul Muncii a luat decizia retragerii acestui proiect de ordonanta de urgenta care nu ar face altceva decat sa accentueze starea de haos existenta din punct de vedere salarial in domeniul bugetar. Totodata, avem un avertisment foarte clar pentru cabinetul Ciolos pentru ca in regim de urgenta sa intruneasca Consiliul Tripartit pentru a discuta varianta care va inlocui acest proiect de ordonanta. Nu se poate porni de la premisa ca venim si oferim o suma de bani insuficienta pentru a oferi corectii din punct de vedere salarial in toate domeniile bugetare. Este o premisa total gresita”, a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei „Spiru Haret“.
Mai mult, Leonard Barascu, CNSRL Fratia, a declarat ca ministrul Muncii, Ana Costea, a lasat impresia ca va demisiona curand. „Nu a anuntat, dar din atitudinea pe care a avut-o doamna ministru, sunt sigur ca maine va duce la acest lucru (n.r.demisia ministrului Muncii). Ne-a spus ca ii pare rau pentru ce s-a intamplat si ca nu a avut sustinerea necesara”, a declarat Leonard Barascu, CNSRL Fratia, la iesirea de la negocierile de la ministerul Muncii.
„Am cedat nervos dupa ce am reusit sa introducem 1.335 de ocupatii intr-un tabel sintetic pentru a vedea discrepantele uriase la care ar duce acest sistem”, a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS).
Conform proiectului de Ordonanta de Urgenta, ce ar urma sa intre in vigoare de la 1 august 2016, prevede ca presedintele Romaniei va avea un salariu lunar brut de 15.000 de lei iar Patriarhul va incasa o indemnizatie lunara de 13.706 lei. Aceeasi suma, de 13.706 lei, va fi incasata ca venit lunar si de presedintii celor doua camere ale Parlamentului, dar si de premierul tarii, se noteaza in proiectul de act normativ.
Ministrii si consilierii prezidentiali vor avea un venit lunar brut de 12.124 de lei, se arata in document, iar senatorii si deputatii vor fi platiti cu 10.150 de lei.
Potrivit proiectului de act normativ, un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime poate ajunge la un salariu de baza de 5.339 de lei iar pentru unul cu pana la 10 ani vechime indemnizatia salariala lunara va fi de 4.084 de lei.
In cazul dascalilor din invatamantul preuniversitar salariile vor fi intre 1.700 si 3.400 de lei, iar pentru un consilier de probatiune cu pana la cinci ani de experienta indemnizatia va fi de 4.493 de lei, se arata in proiect.
Pentru medicii primari salariile vor fi intre 2.832 si 3.526 de lei in timp ce pentru medicii stagiari indemnizatiile vor fi cuprinse intre 1.479 si 1.842 de lei, se mai noteaza in document. Dupa data de 1 august 2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, alaturi de Ministerul Finantelor Publice vor elabora normele de aplicare a ordonantei de urgenta, care vor fi publicate in Monitorul Oficial. Ordonanta se va aplica pana la intrarea in vigoare a unui nou act normativ privind salarizarea personalului din institutiile publice.
Sursa: Mediafax