TURISM

A fost finalizat proiectul de reabilitare a celor 18 biserici fortificate din Transilvania!

A fost finalizat proiectul de reabilitare a celor 18 biserici fortificate din Transilvania!

A fost finalizat proiectul de reabilitare a celor 18 biserici fortificate din Transilvania!2

La patru ani de la semnarea contractului de finantare europeana, reprezentantii Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania anunta finalizarea proiectului denumit „Tezaure Fortificate Redescoperite – Dezvoltarea durabila a Regiunii Centru prin punerea in valoare a potentialului turistic al retelei de biserici fortificate sasesti din Transilvania”.

Proiectul a avut o valoare totala initiala de 22.062.696,52 lei, din care 16.593.282,31 sunt fonduri nerambursabile alocate in baza contractul semnat in octombrie 2010 alaturi de conducerea Agentiei de Dezvoltare Regionala Centru, organism intermediar. Proiectul a fost finantat prin Programul Operational Regional, domeniul major de interventie 5.1 – Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea / modernizarea infrastructurilor conexe, autoritatea de management fiind reprezentata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. In final, in urma procedurilor de achizitie publica, valoarea totala a investitiilor realizate prin acest proiect este calculata la 16.931.920,73 lei.

Cele 18 biserici fortificate incluse in acest proiect sunt situate in judetele Alba (bisericile din Sebessi Garbova), Brasov (bisericile fortificate din Crit, Bunesti, Mesendorf, Cincsor), Mures (Archita, Apold, Cloasterf) si Sibiu (Dealu Frumos, Netus, Stejaris, Curciu, Ighisu Nou, Valchid, Malancrav, Carta, Atel). Toate aceste biserici au facut obiectul unor lucrari de reabilitare, a caror menire este nu doar sa asigure dainuirea acestor monumente istorice, dar sa si impulsioneze turismul in zona, fapt care angreneaza si dezvoltarea economica a comunitatilor locale.

Banii au fost folositi si pentru imbunatatirea infrastructurii de orientare, acces si primire a turistilor in zona celor 18 localitati in care se afla bisericile fortificate, respectiv pentru incurajarea altor investitii conexe in respectivele comunitati. Se asteapta o crestere exponentiala a turismului in zona, precum si prelungirea timpilor de sedere a turistilor in Regiunea Centru a Romaniei.

Lucrarile de reabilitare derulate la trei dintre bisericile amintite (Apold, din judetul Mures, respectiv Curciu si Ighisu Nou, din judetul Sibiu) au dus si la descoperirea unor picturi murale extrem de vechi, majoritatea datand din secolul al XIV-lea. Aceste picturi reprezinta diferite scene biblice: fecioara inteleapta din pilda fecioarelor intelepte si nebune (Biserica fortificata din Apold, pictura din secolul XIV) sau scena Judecatii de Apoi (Biserica fortificata din Ighisu Nou, pictura murala din secolul XIV). Din fondurile europene nerambursabile alocate acestui proiect, aceste picturi au fost puse acum in valoare.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279