ACTUALITATE

Abecedarul parintilor, curs special pentru mamici si tatici: „Sa invatam despre copii”

Abecedarul parintilor, curs special pentru mamici si tatici: „Sa invatam despre copii”

Parintii care isi doresc sa stie mai multe despre educatia prenatala si sa invete despre copiii lor au sansa sa participe, in cadrul proiectului „ABC – Sa invatam despre copii. Scoala parintilor”, la cursuri gratuite sustinute de medici specialisti (pediatrii, psihologi s.a.), unde vor fi invitate si mamici cu experienta, care s-au confruntat cu diferite situatii.

Cursul va avea loc lunar (sau mai des, daca acest lucru este solicitat), incepand cu data de 8 martie,  in fiecare a doua marti din luna, intre orele 18:00-20:00, in Sala de Conferinte a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. Parintii dornici sa invete si sa devina experti in cresterea propriilor copii se pot inscrie pe pagina proiectului de facebook: Sa Invatam Despre Copii.

Proiectul a fost gandit de  medici obstetricieni, neonatologi, pediatri, medici de familie, psihologi, dar si de parinti cu experienta si abordeaza intreaga complexitate a nasterii si îngrijirii unui copil, inca din perioada sarcinii. Accesul la scoala parintilor este gratuit, astfel incat restrictiile financiare sa nu afecteze accesul la o bună informare.

Initiatorul acestui proiect este Asociatia Baby Care si Asociatia Maini Unite, prin presedintele Maria Livia Ognean, cu sprijin consistent din partea Salvati Copiii Romania si cu suportul a inca trei parteneri: Asociatia Unii pentru Altii Sibiu, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu si Teatrul pentru copii si tineret Gong din Sibiu. Proiectul  ofera acces gratuit la curs parintilor si acopera cele 1.000 de zile cruciale pentru un copil, de la conceptie pana la varsta de 2 ani.

Sanatatea emotionala a copilului incepe cu si de la parinti

Sanatatea unui copil, atat cea fizica, cat mai ales cea psiho-emotionala, incepe de la mama. Confortul emotional din timpul sarcinii, gradul de predictibilitate al problemelor pe care mama le intampina, raspunsul pe care gravida il poate da propriei anxietati, sunt indicatori clari pentru bunastarea psiho-emotionala a copilului. Implicarea tatalui pe durata sarcinii este, de asemenea, extrem de importanta, acesta trebuind sa cunoasca si sa isi sprijine partenera pe durata intregii sarcini, nu doar dupa nastere.

„Este important sa intelegem ca ambii parinti au un rol important, inca din perioada sarcinii. Incurajam participarea tatilor la aceste cursuri pentru ca, din pacate, modul traditional de crestere a copiilor implica si responsabilizeaza prea putin tatii, dar implicarea acestora armonizeaza relatiile de familie si contribuie semnificativ la cresterea sanatoasa a copiilor”, spune Maria Livia Ognean, Presedinte Baby Care Sibiu.

Pentru ca sarcina, nasterea naturala si alaptarea sunt evenimente fiziologice cu impact extrem de important asupra sanatatii mamei si copilului, sedintele de educatie prenatală cuprind o tematica vasta care acopera cele 1.000 de zile extrem de importante din viata fiecarui copil: de la conceptie până la vârsta de 2 ani. Sunt cele 1.000 de zile pe care se cladeste fundatia sanatatii fizice si psihice a viitorului adult.

„Rolul de parinte  nu seamana cu nici un alt rol social”

„Nasterea si ingrijirea unui copil sunt atat de complexe, incat se spune ca niciodata nu esti pregatit pentru aducerea pe lume a unei noi vieti. Rolul de parinte nu seamana cu niciun alt rol social, dar, odata invatat, devine cel mai autentic rol pe care cineva il poate avea in viata. De aici importanta majora pe care Salvati Copiii o acorda educatiei prenatale, care ofera informatii  despre sarcina, nastere, ingrijirea si alimentatia copilului, dar si despre schimbarile psiho-emotionale care insotesc sarcina, nasterea si apartia unui copil in familie. Sanatatea copilului incepe cu si de la parinti”, subliniaza Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Cursuril sunt structurate astfel incat un sfert din timp este dedicat prezentarii temelor in discutie, adica partea teoretica, restul timpului fiind destinat oferirii de raspunsuri punctuale la intrebarile participantilor. La fiecare dintre sedinte vor participa 3-5 specialisti pregatiti sa ofere aceste raspunsuri.

Instructiuni de crestere a copiilor: iubirea neconditionata si informatiile din sfera medicala

„Daca ar trebui sa conturam <<instructiuni de crestere a copiilor>> atunci iubirea neconditionata si informatiile din sfera medicala sunt cele mai importante. Mamicile din Asociatia Maini Unite isi doresc o comunitate de parinti corect informati cu privire la cresterea si educarea copiilor. Acest proiect este o oportunitate pe care parintii nu ar trebui sa o rateze pentru ca informatiile vin de la cei mai buni specialisti in domeniu din Sibiu si accesul este gratuit”, a completat Gabriela Stanescu, reprezentant al Asociatiei Maini Unite Sibiu.

Informatii privind tematica cursurilor si lectorii vor fi difuzate incepand din aceasta saptamana cabinetelor medicale si policlinicilor din Sibiu si din judet, dar si in numeroase locuri publice precum si pe pagina Facebook dedicata acestui proiect – “ABC – Sa invatam despre copii. Scoala Parintilor”.

Sursa foto: ABC – Sa invatam despre copii. Scoala Parintilor

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279