POLITICA

Acesta este primul lucru pe care-l va face Iohannis dupa ce va fi ales presedinte!

Acesta este primul lucru pe care-l va face Iohannis dupa ce va fi ales presedinte!

Candidatul ACL la prezidentiale, Klaus Iohannis, a declarat ca primul lucru pe care-l va face dupa ce va fi ales presedinte este acela de a sustine cresterea bugetului Apararii.

“Daca voi fi ales presedinte al Romaniei, voi sustine cresterea bugetului apararii. Consider ca tinta intregii clase politice trebuie sa fie asigurarea constanta a unei finantari anuale de 2% din PIB”, a spus Iohannis.

El a mentionat ca Armata Romaniei are multe nevoi, ca urmare a subfinantarii din ultimii ani si a subliniat ca, in acest context regional dificil, trebuie facut un efort asumat de intreaga clasa politica pentru a imbunatati inzestrarea militarilor si calitatea vietii acestora.

Potrivit lui Iohannis, majorarea bugetului pentru Aparare va reprezenta si o oportunitate de parteneriat tehnologic intre firmele romanesti din industria de aparare si companiile europene si americane, va insemna noi locuri de munca si va contribui si la intarirea dimensiunii economice, nu doar la cea militara, a parteneriatului strategic dintre Romania si SUA.

Iohannis a mai spus ca, in calitate de presedinte al Romaniei, va fi garantul continuarii marilor directii de politica externa si de securitate a tarii care au reprezentat, in opinia sa, o veritabila sursa de occidentalizare a Romaniei in ultimii 20 de ani.

El s-a referit, in acest sens, la aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA, cresterea rolului si a “greutatii” Romaniei in NATO si UE, dar si la eforturile ce trebuie sa fie consistente pentru a intari, pe zona noastra, institutiile cu semnificatie in securitatea nationala.

“Cred cu tarie ca parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alaturi de calitatea de membru al NATO si al Uniunii Europene, reprezinta pentru Romania elementul fundamental al politicii noastre externe si de securitate”, a spus Iohannis.

El a mai aratat, in contextul in care a vorbit despre criza din Ucraina, ca trebuie ca SUA si Romania sa arate impreuna ca spiritul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic este la fel de puternic si ca nimeni nu poate reinvia politica sferelor de influenta sau redesena granitele.

“Criza din Ucraina, care aduce conflictul la granitele de rasarit ale NATO si UE, trebuie sa determine o schimbare de optica la nivelul Europei si sa creasca solidaritatea transatlantica”, a mentionat Iohannis.

El a mai aratat ca, in calitate de presedinte al Romaniei, va pleda pentru o abordare pro-activa la nivelul NATO, apta sa sustina interesele Romaniei in Alianta si va fi garantul respectarii tuturor angajamentelor asumate in cadrul NATO.

“Spre exemplu, sustinerea proiectului anti-racheta al NATO va ramane o prioritate pentru Romania. Participarea noastra la componenta europeana a sistemului american anti-racheta, ce va deveni parte a sistemului similar aliat, releva interesul nostru fata de dezvoltarea unor asemenea capabilitati”, a subliniat Iohannis.

El a mai spus ca nu va accepta, ca presedinte, ca Romania sa continue sa faca asa-zise economii la buget refuzand sau amanand ocuparea unor posturi care asigura reprezentarea tarii in structurile NATO.

Sursa: mediafax.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349