EVENIMENT

Afaceristul sibian Adrian Thiess a platit 105.000 de euro pentru Drapelul lui Avram Iancu

Afaceristul sibian Adrian Thiess a platit 105.000 de euro pentru Drapelul lui Avram Iancu

 adrian thiess cu johannis si mruOmul de afaceri nascut la Sibiu si fost elev al presedintelui Klaus Iohannis, Adrian Thiess a achizitionat Drapelul lui Avram Iancu,  obiect care a fost scos la vanzare miercuri seara, la Bucuresti, intr-o licitatie Artmark, pentru care a platit 105.000 de euro.

Drapelul de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absoluta, fiind datat jumatatea secolului al XIX-lea. Acesta a fost scos din nou la vanzare, miercuri seara, la Bucuresti, la casa de licitatii Artmark, evenimentul avand loc la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM Corneliu Vadim Tudor, decedat in 2015, si Gheorghe Funar, care si-au disputat acest steag.

Pretul de pornire pentru steagul lui Avram Iancu a inceput de la 5.000 de euro, lupta fiind foarte stransa intre licitatorii prezenti la Palatul Cesianu Racovita din Bucuresti (sediul Artmark) si persoane care au licitat online si care nu au dorit sa isi dezvaluie identitate. Printre cei care au licitat la eveniment s-au numarat si reprezentanti ai lui Gigi Becali, dar si ai autoritatilor locale din comuna ardeleana Horea.

In final, drapelul lui Avram Iancu a fost adjudecat pentru 105.000 de euro (la care se adauga comisionul casei de licitatii, n.r.) de o persoana care a licitat online si a carei identitate nu a fost dezvaluita de reprezentantii Artmark. Potrivit informatiilor MEDIAFAX, cumparatorul steagului este omul de afaceri Adrian Thiess.

Contactat de MEDIAFAX, Adrian Thiess a confirmat ca a cumparat steagul lui Avram Iancu, precizand insa ca nu vrea sa il tina pentru el si, in aceasta chestiune, vor fi implicate in final peste 20 de persoane.

Este un bun important al romanilor si nu l-am cumparat eu pentru mine, ci impreuna cu mai multi prieteni de-ai mei. I-am informat despre aceasta idee, pentru ca pana la urma daca suntem buni romani, cum credem fiecare dintre noi si sunt convins ca toti suntem, trebuie sa facem si noi anumite gesturi la un anumit moment. Si le-am comunicat acest lucru, le-am trimis un mesaj. Am o lista cu aproximativ 30 de persoane importante din Romania, oameni de afaceri, care au capacitatea de a face un gest mai deosebit. Asa ca decat sa cheltui o suma de bani importanta pe un lucru mai putin relevant, mai bine esti parte a ceva pentru istoria noastra. N-am luat o secunda in considerare sa cumpar acest bun si sa mi-l pun in casa (…). Eram convins ca va fi cineva care va face acest lucru si ideea a fost ca daca suntem mai multi si putem face un gest sa alocam o suma pentru acest lucru, este ok. Urmeaza evident sa-l punem la dispozitia mai multor muzee, care sa-l expuna in toata Romania, sa-l vada toata lumea (…) Nu l-am cumparat eu pentru mine, a fost o chestiune la care probabil intr-un final vom fi 20 si ceva de persoane”, a spus Adrian Thiess.

Acesta nu a dorit sa dezvaluie identitatea persoanelor care vor fi implicate in aceasta achizitie. „Ei vor hotari daca vor sa fie nominalizari sau nu. Sunt oameni importanti, sunt oameni mai discreti, sunt oameni care sunt foarte cunoscuti. Pur si simplu i-am informat foarte direct si foarte scurt despre faptul ca pot fi parte la o chestiune importanta. Au reactionat foarte prompt, ceea ce sincer ma incanta extraordinar de mult. Puteam sa-i invit la un weekend la Paris, la nu stiu ce petrecere. Pentru mine personal este un lucru extraordinar, ma bucur ca am putut sa fac asta”, a spus Thiess.

Intrebat daca achizitia drapelului lui Avram Iancu este un gest de imagine, avand in vedere ca Adrian Thiess si-a anuntat candidatura la Primaria Capitalei, acesta a raspuns: „Asta cu candidatura este o chestiune foarte relativa si nu face parte din prioritatea mea in momentul de fata”.

Totodata, Adrian Thiess a spus ca nu se considera a fi un colectionar, desi a precizat ca ii place arta. „Nu sunt un colectionar, cred ca toti care participa la o licitatie sunt colectionari intr-o forma sau alta. Sigur ca imi place arta, dar nu sunt un client al casei de licitatii Artmark”, a mai spus Thiess.

Pe de alta parte, prezent miercuri seara la licitatia de la sediul Artmark, fostul senator Marius Marinescu a spus ca este reprezentantul familiei lui Corneliu Vadim Tudor, din a carui colectie a facut parte drapelul lui Avram Iancu.

„Este un succes aparent, pentru ca acest steag are o valoare inestimabila, fiindca i-a unit pe romani. Este simbolul natiunii romane. Am vorbit cu familia domnului Vadim Tudor si cu un ochi rade si cu unul plange. Cu acesti bani o sa duca mai departe visul domnului Corneliu Vadim Tudor, revista Romania Mare, iar cu un ochi plange, fiindca acest steag al lui Avram Iancu facea parte din patrimoniul familiei. Spera si familia ca acest steag sa fie expus intr-un loc public, unde toti iubitorii de istorie sa vina sa il admire, fiindca sunt multi patrioti in Romania”, a declarat Marius Marinescu, pentru presa prezenta la licitatie.

Sursa: Mediafax

Foto: romaniatv.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279