SANATATE

Alergiile – despre cât de dificil este să trăiești cu pastilele în geantă

Alergiile – despre cât de dificil este să trăiești cu pastilele în geantă

Studiile Asociaţiei Mondiale de Alergologie arata o situatie ingrijoratoare in ceea ce priveste populatia europeana.

25% dintre europeni sufera de rinită alergica si 10% au alergii alimentare. In cee ace priveste perioada copilariei, cea mai frecventă boală cronica este astmul bronşic. Cercetatorii spun ca in urmatorii 10 ani numarul persoanelor cu alergii si astm va creste cu o treime.

“Cei mai importanti factori alergeni sunt praful de camera, polenurile de toate felurile, pori de mucegai sau ciuperci. De asemenea, mentionam alergenii domestici, precum parul de pisica sau hamster. De asemenea, anumite alimente sau medicamente pot sa declanseze aceasta afectiune”, a declarat Ovidiu Frâncu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Alergiile nu apar intotdeauna din copilarie.Din pacate, exista si cazuri in care alergia apare la 30 de ani sau mai tarziu.

“Am un tip de alergie alimentara, la ambele proteine din ou. Mi s-a declanşat dupa 30 de ani, intr-un episod de soc anafilactic. Este foarte greu de dus o viata de alergic, mai ales cand ai fost obisnuit sa mananci si sa bei orice. Din fericire, nu am un tratament pe care trebuie sa il urmez constant. Trebuie sa am tot timpul medicamentele prescrise la mine, pentru ca in cazul in care ingerez fara sa vreau o anumita cantitate de aliment care are respectivul alergen, ori intru în soc anafilactic, ori fac o reactie alergica foarte puternica si ajung la urgente”, povesteste Teodora, care acum evita sa intre in contact cu orice fel de aliment care ar putea sa contina ou.

Recentele descoperiri au dus la aparitia a numeroase tratamente care fac aceste episoade suportabile sau chiar insesizabile.

 

Cristina Bălău


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275