SANATATE

Alerta epidemiologica in privinta bolii Lyme. Elevii sibieni, educati cum sa se fereasca de capuse

Alerta epidemiologica in privinta bolii Lyme. Elevii sibieni, educati cum sa se fereasca de capuse

Numarul mare de cazuri de intepaturi de capuse inregistrate anul trecut la Sibiu, in special in randul copiilor, a determinat Directia de Sanatate Publica (DSP) sa lanseze o alerta epidemiologica pentru boala Lyme. Astfel, prin intermediul Inspectoratului Scolar Judetean, elevii sibieni vor invata cum sa se fereasca de capuse.

muscatura de capuse

Potrivit DSP Sibiu, alerta a fost lansata din cauza faptului ca schimbarile climatice din anul 2015 (n. r. — temperaturi si precipitatii) au determinat o crestere exploziva a numarului de persoane care s-au prezentat la spital cu intepaturi de capuse.

Astfel, anul trecut 1.713 persoane au fost inregistrate, fata de 985 in anul 2014. DSP Sibiu mai precizeaza ca, totodata, a avut loc si o crestere a numarului de cazuri de boala Lyme — 63 in anul 2015, dintre care 47 de stadiul I — ceea ce inseamna o expunere recenta, fata de numai 44 in anul 2014, cu 20 de stadiul I.

Comunicatul transmis de DSP Sibiu subliniaza faptul ca aplicarea corecta a masurilor preventive vizate de alerta poate reduce numarul cazurilor de stadiul I, asa cum s-a intamplat in perioada 2012-2014, dar si numarul total de cazuri.

„Un prim pas al acestei alerte a constat in solicitarea de sprijin tuturor institutiilor din judet implicate in supravegherea, controlul si prevenirea boreliozei, cat si in reducerea populatiei de capuse. Avand in vedere faptul ca si in anul 2015 copiii din grupa de varsta 5-9 ani se numara printre grupele de varsta cele mai afectate de boala Lyme la nivel judetean, DSP Sibiu considera drept o prioritate promovarea in randul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea intepaturilor de capuse, solicitand in acest sens si sprijinul unitatilor de invatamant, prin realizarea unor ore de educatie sanitara pe aceasta tema la elevii din ciclul primar”, se arata in comunicat.

DSP sugereaza utilizarea brosurilor cu titlul „De ce trebuie sa fiu atent la capuse”, tiparite cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Sibiu si care au fost distribuite catre scoli in 2013 si 2015.

Cele mai expuse categorii ale populatiei la intepaturile de capuse sunt lucratorii in aer liber (silvicultori, agricultori, lucratori la cai ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucratori la inaltime, lucratori in amenajarea spatiilor verzi, in administratia parcurilor sau padurilor, constructori, topografi, gradinari, precum si alte categorii), care impreuna cu angajatorii, au obligatia de a aplica toate masurile preventive.

Detalii privind aceste masuri sunt postate pe site-ul Directiei de Sanatate Publica Sibiu, la sectiunea Sanatate Publica, Compartimentul de supraveghere epidemiologica si control boli transmisibile, in articolul intitulat „Sfaturi pentru persoanele expuse la risc profesional pentru boala Lyme”, transmisa prin intepatura de capusa.

Sursa: Agerpres


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279