Urmasul lui Klaus Iohannis la Primaria Sibiu, Astrid Fodor vorbeste intr-un interviu acordat esibian.ro despre provocarea de a-i urma actualului presedinte al Romaniei, si proiectele pe care le are de indeplinit pentru Sibiu. Fodor spune ca isi doreste un mall adevarat si parcuri aranjate dar si o schimbare a legislatiei, pentru ca “de multe ori ne blocam in proceduri si in problema lipsei personalului si a faptului ca nu este stimulat”.
Reporter: Cat de greu sau cat de usor este sa ii urmezi lui Klaus Iohannis in functia de primar al Sibiului?
Astrid Fodor: Usor nu este, pentru ca pretentiile sunt foarte inalte. Domnul Iohannis a ridicat totul la un standard foarte inalt si trebuie sa te ridici la standardul acela. Si, de mule ori, amintirea mai si deformeaza si esti expus comparatiilor. Nu este foarte simplu. Din alt punct de vedere, este mult mai usor, pentru ca toate lucrurile sunt bine puse la punct, sunt proceduri bine stabilite. Exista o strategie clara de dezvoltare pe urmatorii ani.
Rep.: Ce poate fi facut mai bine in Sibiu decat s-a facut in ultimii 14 ani?
A.F.: Nu as spune ca se poate face mai bine, pentru ca s-a facut tot ce s-a putut posibil din punct de vedere al fondurilor existente, a cadrului legal existent si, pentru ca s-a incercat ca tot ce se face, sa se faca bine, la standarde de calitate ridicate. Ce s-ar putea face mai bine, ar fi sa se schimbe ceva din punct de vedere legislativ, sa ne putem misca mai repede. Noi suntem blocati, de multe ori, in proceduri si in problema lipsei personalului si a faptului ca nu este stimulat. Atunci, s-ar putea face unele lucruri mai bine, dar nu depinde de administratia publica locala.
Rep: S-a dovedit ca primarul Sibiului a avut dreptate in procesul cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), ca nu a existat incompatibilitate. Va ganditi sa intrati in Consiliile de Administratie ale SC Piete SA si Apa Canal?
A.F.: Dupa ce domnul primar a plecat, locul sau in Consiliile de Administratie a fost luat de directorul de la SC Piete SA. Nu m-am gandit sa intru. Deodamdata am destule alte sarcini de indeplinit aici. Dar vreau sa va spun ca nu mi-am facut nicio clipa probleme ca domnul primar ar putea pierde acest proces, pentru ca era in perfecta legalitate.
DPC se misca greu pe piata libera
Rep.: Legat de societatile din subordinea Consiliului Local, sunteti multumita de cum functioneaza? Ati dori sa schimbati ceva?
A.F.: Peste tot este loc de mai bine, inclusiv la Primaria Sibiu. Sa spui ca ai ajuns la binele absolut e absurd. Dar sunt societati care functioneaza bine si sunt societati care functioneaza, in ultimul timp, foarte greu, datorita schimbarilor care s-au produs in ultimul timp. Si ma refer la un caz concret, DPC, o societate care a fost puternic lovita de incetarea contractului de concesiune cu Primaria si care acum trebuie sa se descurce pe piata libera, in conditiile concurentei existente.
Rep.: La Urbana care mai este situatia?
A.F.: Urbana a inceput, in ultimul timp, sa mearga mult mai bine, pe profit, este o societate care a incheiat cateva contracte avantajoase si care ii aduc venituri care ii permit sa investeasca in celelalte cladiri.
Cartierele modernizate
Rep.: Vorbeati de lucrarile din cartierele Sibiului. Exista un orizont de timp in care ele sa fie modernizate?
A.F.: Este un proces indelungat, pentru ca noi incepem paralel, in mai multe cartiere. Daca va uitati pe pachetele de strazi care vor intra in reparatii, vor fi strazi si din Valea Aurie si din Gusterita si din Turnisor. Nu lucram intr-un singur cartier, sa il terminam, si apoi sa ne mutam in altul. Situatia este alta in cartierele de blocuri. Cum este Vasile Aaron. Am terminat acolo, iar anul acesta vom face proiectarea pentru Dioda partea stanga de pe Mihai Viteazu. Nu pot da acum o perioada de timp in care terminam toate cartierele. Nu ar fi corect. As putea sa fortez nota si sa spun ca in 3 ani totul e gata, dar nu e bine.
Rep.: Care este cea mai mare provocare in administrarea Sibiului, pentru d-voastra, personal?
A.F.: Realizarea investitiilor intr-un ritm cat mai rapid si ca placere personala sunt parcurile. Mi-am propus ca obiectiv sa ma concentrez asupra lor, pentru ca este nevoie, din punctul meu de vedere, sa le acordam o atentie mai mare.
Rep.: De ce credeti ca meritati sa fiti primarul Sibiului?
A.F.: Nu mi-am pus problema daca merit sa nu. Consider ca pot sa indeplinesc aceasta functie foarte bine. Nu ca o merit, ci pentru ca sunt capabila sa prestez acest serviciu in folosul comunitatii.
Rep.: Cum isi petrece Astrid Fodor timpul liber?
A.F.: Astrid Fodor are putin timp liber in ultima perioada. Termenul de timp liber a ajuns la minim. Nici week-end-ul nu pot spune ca este timp liber, pentru ca in continuu trebuie sa ma documentez, sa citesc, sa ma uit…Dar imi place, nu pot sa ma plang. Eu sunt o persoana foarte activa si nu sufar de lipsa timpului liber. Nici anul trecut nu am fost in concediu, si nu am suferit absolut deloc.
Rep.: Era urmatoare intrebare. Unde va petreceti concediile?
A.F.: Acasa, la serviciu. Cand va fi cazul, voi vedea. Acum, ultima mea preocupare este concediul.
Vrea un centru comercial adevarat al Sibiului
Rep.: Shopping in tara sau in strainatate?
A.F.: In tara.
Rep.: In Sibiu…?
A.F.: Si in Sibiu, dar si in alte orase.
Rep.: Sunteti multumita de oferta de shopping a Sibiului?
A.F.: Nu. Mi-as dori sa avem un centru comercial modern, dotat, cu magazine atractive.
Rep.: Sunteti primar, aveti ocazia sa intermediati construirea unui astfel de centru comercial.
A.F.: Sunt o serie intreaga de investitori care la un moment dat s-au interesat de deschiderea unui centru comercial, dar toate discutiile s-au oprit cand a venit criza. Intre timp sunt noi sondari si m-as bucura foarte mult daca proiectul celor OASIS (n.r.-Oasis Development care vrea sa dezvolte Prima Shopping Center, in zona fostului magazin OBI) s-ar realiza. Am avut deja o discutie, si sunt ferm hotarati sa construiaca un centru comercial in zona OBI, care ar balansa centrul comercial din Selimbar. Nu sunt doar povesti despre acest centru comercial. Ar fi centru comercial al Sibiului de data aceasta.
Rep.: Toate orasele au mall-uri cu mai multe etaje. Acesta cum va fi?
A.F.: Am vazut o schita dar nu este suta la suta stabilita. Ceea ce ma bucura este faptul ca va avea cu siguranta cinematograf, de care noi, in Sibiu, avem mare nevoie, iar ca design va fi foarte atractiv. Va fi ridicat pe cel putin un nivel.
Mandate succesive, pas cu pas
Rep.: Cate mandate de primar va propuneti sa castigati?
A.F.: Deocamdata mi-am propus sa duc la bun sfarsit acest mandat, sa iau lucrurile etapizat. Cum spune domnul presedinte (n.r.: Klaus Iohannis), pas cu pas.
Rep.: Va considerati un politician sau un administrator?
A.F.: Ma consider un administrator. Si pentru pozitia pe care o am, cred ca este foarte bine sa te consideri administrator.
Rep.: V-ar interesa o functie administrativa intr-un aparat central, fie Guvern sau Presedintie?
A.F.: Nu. Nicio alta functie decat cea de la Primaria Sibiu nu ma interesaza. Sunt prea atasata de acest oras. Pentru mine doar Sibiul conteaza.
Rep.: Va asteptati sa fie organizate alegeri pana in 2016?
A.F.: Eu am spus ca vreau sa duc mandatul pana in 2016, tocmai in ideea ca se organizeaza alegeri. Dar, daca nu se vor organiza, la noi nu este o problema prea mare. Interimiatul nu ar fi o problema, pentru ca eu am fost viceprimar din 2008, cunosc problemele Sibiului. Nu e ca si cand a fost luat un consilier si pus sa se confrunte cu avalansa de probleme ale unui primar. Cunosc problemele primariei si ale Sibiului si, in plus, avem un Consiliu Local avem un Consiliu Local în care FDGR este majoritar, dar si colaborarea cu marele PNL este foarte buna. Si chiar si cu consilierii PSD, care nu cred ca nu vor sprijini proiectele de interes pentru oras.
Rep.: Vorbeati de colaborarea cu PNL. Cum comentati declaratia co-presedintelui PNL Sibiu, Raluca Turcan, care spunea ca este de parere ca ar trebui ca PNL sa va sustina candidatura la Primaria Sibiu?
A.F.: Pe mine ma onoreaza si ma bucura. Inseamna ca respectul pe care il simt eu pentru ea si pentru implicarea ei, este probabil reciproc.