OPINIA PSIHOLOGULUI

Avertismentul psihologilor pentru melancolici: Valentine`s Day poate da tulburari de personalitate sau comportament

Avertismentul psihologilor pentru melancolici: Valentine`s Day poate da tulburari de personalitate sau comportament

Valentine`s Day, sarbatoarea iubirii imprumutata de la americani, incepe sa fie din ce in ce mai populara. Promovarea excesiva poate crea probleme in randul persoanelor singure, care isi doresc sa daruiasca si sa primeasca iubire, vazand asta la ceilalti.

sfatul psihologului, Valentine`s Day

 

Foto (C): Vali Besa

 

Fericirea reprezinta cea mai importanta aspiratie pentru oameni, iar iubirea este un factor care contribuie la realizarea ei. Iubirea este invocata intens in aceasta perioada, mai ales pe retelele de socializare si in reclamele intalnite la tot pasul, luna februarie avand doua sarbatori reprezentative, Valentine`s Day si Dragobetele. Aceasta mediatizare poate afecta insa persoanele melancolice, care au anumite tulburari de personalitate, iar acest factor este explicat de psihologul Livia Pogan.

„Aceasta sarbatoare poate provoca afectiuni persoanelor cu o anumita predispozitie spre melancolie sau care chiar sufera de anumite tulburari de personalitate sau comportament. Prea multe reclame care promoveaza acelasi cliseu si folosesc un continut bogat in stimuli  poate constitui un factor declansator sau agravant in manifestarea problemelor mai vechi”, precizeaza psihologul Livia Pogan.

Singuratatea nu reprezinta in mod special o stare care produce nefericire. Aceasta poate aduce mai multe avantaje persoanelor care nu vor sa impartaseasca iubirea cu cineva, ci isi acorda lor mai multa atentie. La fel, singuratatea poate sa apara si intr-o relatie, atunci cand partenerii nu se iubesc si nu isi acorda suficienta atentie.

„Nu toti cei care sunt singuri sunt nefericiti, unii se simt bine in aceasta situatie, sau o doresc. Exista de asemenea si reversul, se spune ca cea mai grea este singuratatea in doi, adica individul nu se simte implinit in relatia de cuplu. Cei care isi doresc foarte mult pe cineva alaturi si acum nu sunt intr-o relatie, este posibil sa traiasca mai intens tristetea singuratatii din cauza mediatizarii zilei de Valentine`s Day. Felul in care o persoana se raporteaza la ziua indragostitilor tine foarte mult de asteptarile sale si de modelul ideal de dragoste pe care il are”, a subliniat Livia Pogan.

Datorita raspandirii acestei sarbatori comerciantii au produs tot mai multe accesorii, suveniruri, ursuleti si obiecte personalizate pentru a le oferi indragostitilor o gama diversificata. Succesul este garantat, producatorii, comerciantii si agentiile au doar de castigat cu ocazia „zilelor iubirii”. Pe de alta parte, Valentine`s Day are efecte favorabile in viata de cuplu, ii poate da un imbold sau un „refresh”.

„Acest gen de sarbatori au si efecte pozitive, de revigorare de exemplu a unei relatii intrate in rutina sau de facilitare a exprimarii sentimentelor, in cazul cuplurilor la inceput de drum”, a mai spus psihologul.

livia pogan psiholog

Sursa foto: www.facebook.com


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309