ECONOMIE

Bancherii au jucat la cacealma. Vor sa reduca avansul pentru creditele ipotecare

Bancherii au jucat la cacealma. Vor sa reduca avansul pentru creditele ipotecare

Inainte de votarea Legii darii in plata, bancile urlau din toate partile ca noua lege va duce la prabusirea sistemului bancar romanesc, iar singura solutie a fost ridicarea avansului pentru creditele ipotecare, la minim 35%, ceea ce au si facut, chiar inainte de votarea legii, ca metoda de presiune. Acum, la cateva luni dupa ce legea functioneaza, bancile vor sa revina la avansul de 15%, anunta digi24.ro.

munti de bani

Potrivit sursei, Gheorghe Marinel, vicepresedinte retail BRD spune ca „in acest moment, departamentul de marketing, impreuna cu cel de risc analizeaza posibilitatea de a reduce avansul. Noi suntem acum undeva la 35%, incercam sa vedem unde putem sa ne poziţionam, astfel incat si clienţii sa poata sa suporte”.

Si BCR, cea mai mare banca din ţara, recunoaste ca exista un blocaj in creditare. Bancile mari au ajuns sa vanda doar cateva zeci de imprumuturi pe luna iar daca primele doua instituţii din sistem recunosc ca au o problema s-ar putea sa trimita un semnal in intreaga piaţa. Inainte de darea in plata 11 banci au decis sa creasca puternic avansul la creditele ipotecare in ideea ca legea ii va expune unor riscuri suplimentare. Daca Banca Transilvania si OTP au urcat avansul la 20% la creditele in lei, BRD, Raiffeisen si Banca Romaneasca s-au dus la 35%.

Sursa: digi24.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279