Zeci de milioane de lei stau blocati in scoli neterminate si constructii inutile, dupa ce mai multe primarii din judetul Sibiu au inceput, cu bani de la Ministerul Educatiei, constructia de scoli si gradinite, dar finantarea s-a oprit din lipsa de fonduri.
Putine sunt localitatile din judetul Sibiu unde starea scolilor este buna, unde cladirile nu sunt revendicate sau unde s-a investit considerabil in ultimii ani in infrastructura scolara. Majoritatea comunelor au nevoie „ca de aer” de cladiri noi si moderne in care sa invete copiii, fie ca este vorba despre prescolari sau despre elevi.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Sibiu spun ca, in perioada 2007-2013, s-au finalizat lucrarile si au fost date in folosinta mai multe investitii la scoli si gradinite in judet, dar „exista si situatii in care primariile au inceput lucrari de constructii noi sau extinderi de spatii existente care, nefinalizate, nu pot permite desfasurarea, in conditii normale, a actului educational”.
Astfel, sunt in diferite stadii de realizare lucrarile la scolile din Boian, Laslea, Porumbacu de Jos, Rusciori, Sura Mare, Sura Mica, Boita, dar si la gradinitele din Gura Raului, Rusciori, Vurpar si Miercurea Sibiului. Tot nefinalizate sunt lucrarile de mansardare sau construire de corpuri noi la mai multe unitati de invatamant din municipiul Sibiu si la doua unitati din Medias.
Proiectele au inceput de mai multi ani, iar consiliile locale au alocat inca de atunci cea mai mare parte din banii pentru cofinantarea care le revenea pentru lucrarile de amenajari exterioare, imprejmuiri, racorduri, bransamente de utilitati, dar si drumuri de acces, facand „eforturi financiare uriase”.
La Sura Mare, scoala noua e facuta 70 la suta, dar 30 de elevi invata in clase de sase pe sase metri
Multi primari se plang ca, desi nu aveau bani, au platit milioane de lei pe asfaltarea unor drumuri, pe realizarea unor garduri si amenajarea zonelor exterioare ale cladirilor, insa de la Ministerul Educatiei n-au primit decat o mica parte din bani, lucrarile fiind oprite.
„Noi trebuia sa construim o scoala noua, un proiect in valoare de 27 de milioane de lei. Am primit 8 milioane de lei pana acum din acesti bani. Am ridicat cladirea, am acoperit-o, dar nu am reusit sa finalizam exteriorul si nici amenajarile interioare. E gata in proportie de 70 la suta”, povesteste primarul comunei Sura Mare, Nicolae Avram.
In aceste conditii, cladirea care ar fi trebuit sa rezolve toate problemele de infrastructura scolara in Sura Mare troneaza, uriasa, dar dezolanta, in curtea scolii vechi. Cladirea are montata hidroizolatie, dar este netencuita. E acoperita, are geamuri din tamplarie PVC, dar se vede ca nu poate fi utilizata. In interiorul ei, nimic nu este facut si ar mai trebui multi bani ca sa fie finalizata.
„Ne-ar mai trebui noua milioane de lei ca sa terminam, dar nu avem acesti bani. Dotarea am avea-o asigurata, pentru ca au venit niste olandezi si mi-au promis mobilier pentru scoala, daca reusim sa finalizam cladirea. Am scuti din banii pentru dotari, dar nu stiu cand vom putea termina”, spune Nicolae Avram.
In Sura Mare, asa cum spune primarul, o scoala noua „nu e moft”.
„Noi nu facem o scoala noua ca sa ne laudam, ci pentru ca avem nevoie. Scoala din Hamba a fost retrocedata, o scoala din Sura Mare a fost retrocedata. In aceste conditii, sunt toti copiii in scoala veche. Sunt 400 de copii in scoala. Avem 30 de copii intr-o sala de sase metri pe sase”, afirma primarul din Sura Mare.
O femeie venita la ora pranzului sa-si copilul de la scoala sustine ca ar trebui terminata cladirea noua, „ca sa aiba copiii conditii mai bune”.
„E inceputa de ani, cine stie cand or mai da bani sa o termine”, spune insa, cu amaraciune, femeia.
Scoala veche poarta la vedere urmele anilor care au trecut peste ea. Pe ici-colo, tencuiala e cazuta, pe acoperis se vede ca s-au mai spart tigle, iar ploaia a ajuns pe pereti si igrasia isi face tot mai simtita prezenta. Copiii, chiar daca stau inghesuiti, au banci si scaune in stare buna.
La Rusciori, scoala noua, aproape gata, s-a facut cu bani de la bugetul local si speranta ca vor fi primiti inapoi
In alta parte a judetului, la Gura Raului, o alta cladire neterminata. Aici ar fi trebuit sa se construiasca o gradinita. In loc de o cladire noua, moderna, decorata cu desene de copii, e un imobil pustiu, fara geamuri si tencuiala, in care copiii sunt tentati sa intre pentru a se juca, expunandu-se pericolelor.
„Din 2008 sunt oprite lucrarile si nu s-a mai facut nimic. Daca nu incepe sa ne finanteze, va trebui sa intram cu ea in conservare ca se degradeaza, iar copiii sunt tot acolo sa se joace si mi-e frica sa nu pateasca ceva. Cladirea noua e mare, superba, ar fi cinci metri patrati pentru fiecare copil, dar, deocamdata, stam si ne uitam la ea”, povesteste viceprimarul comunei Gura Raului, George Arsenie.
El spune ca are peste 150 de copii de gradinita in comuna, iar actuala unitate este retrocedata bisericii. Atat cladirea noua, cat si cea veche sunt asezate intr-o zona linistita a satului, in curtea bisericii, departe de drum.
„Biserica inca ne lasa sa stam acolo, dar cladirea e veche si tot reparam la ea. Cade tencuiala si nu mai stim ce sa-i facem. Avem cladire noua si nu o putem folosi”, subliniaza George Arsenie.
Si in localitatea Rusciori, care apartine de comuna Sura Mica, constructia unei scoli noi a inceput in 2008. Un an s-a lucrat intens, dar din 2009 Ministerul Educatiei a stopat platile si, o buna perioada de timp, Primaria a continuat din fonduri proprii, in speranta ca va primi banii inapoi.
S-au adunat insa prea multi bani dati de la bugetul local si, prin 2012, lucrarile s-au oprit. Acum, Primaria a reluat lucrarile si va finaliza investitia tot din fonduri proprii.
„Acum lucram din banii nostri. Facem drumurile de acces si tot ce mai trebuie facut. De la minister ar mai trebui acum 130.000 de lei. Promisiuni sunt, dar cine stie. Noi am vrea ca din toamna, odata cu noul an scolar, sa-i dam drumul acestei scoli”, spune primarul din Sura Mica, Cornel Joarza.
Cladirea noua are tot ce-i trebuie unei scoli moderne: sali multe si spatioase, faianta, gresie, geamuri termopan, bai frumos amenajate, dar si o curte generoasa.
Daca autoritatile locale reusesc sa o dea in folosinta pana in septembrie, copiii vor putea pleca din scoala veche, o cladire de la 1891, care nu arata deloc bine, in pofida numeroaselor reparatii la care a fost supusa. Cladirea a fost retrocedata bisericii, iar investitiile majore au fost imposibile in ultimii ani.
Lucrari la patru scoli si gradinite, abandonate si in municipiul Sibiu
In municipiul Sibiu, Ministerul Educatiei a initiat mai multe proiecte care au vizat extinderea retelei scolare, patru dintre acestea fiind neterminate. Este vorba despre mansardarea si extinderea Gradinitei cu program prelungit nr. 5, mansardarea unui corp existent la Gradinita nr. 42, extinderea unui corp la Scoala gimnaziala nr. 13 si o constructie noua, cu destinatia de gradinita, in cartierul Strand.
Reprezentantii Primariei Sibiu spun ca stadiul lucrarilor la aceste investitii este cuprins intre 6,6 la suta – la Scoala 13 si 83 la suta – la Gradinita 42. In proportie de 20 la suta sunt terminate lucrarile la gradinita din Strand si in proportie de 40 la suta la Gradinita 5.
Aceasta ultima unitate este situata pe strada Siretului si deserveste o zona cu foarte multe blocuri. Parterul si etajul cladirii sunt vesele, cu perdele colorate si desene pe masura, iar mansarda contrasteaza frapant cu restul cladirii. Zidurile au fost ridicate, s-au montat geamurile termopan pentru a nu fi frig in cladirea in care invata si dorm copiii, dar hidroizolatia exterioara nu a fost montata, iar interiorul este neamenajat. Lucrarile au inceput in august 2008 si ar fi trebuit terminate in trei ani si cinci luni, valoarea proiectului fiind de 1.688.080 de lei, din care s-au achitat constructorului 824.860 de lei.
La Gradinita 42, valoarea proiectului este de 1.494.790 de lei, din care s-au platit constructorilor 1.250.990 de lei. Lucrarile au inceput in 2007 si ar fi trebuit finalizate in 19 luni, dar, din lipsa finantarii, s-au oprit.
La Scoala 13 s-au platit firmei constructoare 167.710 de lei din totalul de 2.541.890 de lei. Lucrarile au inceput in iulie 2010 si ar fi trebuit finalizate in trei ani.
Gradinita din cartierul Strand ar fi trebuit finalizata in patru ani, incepand din septembrie 2007. Costul constructiei a fost stabilit la 4.147.850 de lei, din care s-au platit 1.504.770 de lei.
Pasune pentru vaci, pe locul unde ar fi trebuit ridicat un campus scolar
Un alt proiect abandonat de Ministerul Educatiei in judetul Sibiu este al unui campus scolar si al unei scoli de arte si meserii, care ar fi trebuit sa se construiasca in localitatea Cristian, pentru elevi din toata tara. Investitia a fost prevazuta intr-un program national lansat in anul 2007 si avea o valoare totala de 11,5 milioane de euro.
La Cristian ar fi trebuit sa se construiasca 24 de sali de clasa, o cantina si un internat cu 300 de locuri, garsoniere pentru cadrele didactice, dar si un parc sportiv, o microferma, ateliere pentru productia preparatelor din lapte si carne si sere.
Putina lume din Cristian stie unde ar fi trebuit sa fie campusul scolar. Rar se gaseste cate un localnic care sa poate indruma corect si asta pentru ca, in afara unui gard care imprejmuieste 25 de hectare de teren, o fundatie din beton si niste coloane, nu a fost realizat nimic din acel campus. In locul maretului proiect nu este decat o pasune de tara pe care pasc, linistite, cateva vaci.
„Intr-un singur an, noi am reusit de am scos pasunatul din circuit, am facut imprejmuirea, drumul de acces si am facut soclul cantinei. Am cheltuit un milion de lei numai pe drum. In total, s-au bagat cam 18 milioane de lei pana acum in acest proiect, dar s-a oprit la stadiu incipient”, spune primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea.
Pentru a nu pierde toti banii care s-au investit pana acum, Ioan Seuchea cauta sa refinanteze proiectul din alte fonduri. Spune insa ca, luand in calcul scumpirea materialelor de constructie si devalorizarea leului din ultimii ani, proiectul nu ar putea fi realizat acum cu mai putin de 14-15 milioane de euro.
Nimeni nu stie cand si daca aceste proiecte vor mai fi finalizate, dar toata lumea spera la o alocare viitoare a fondurilor necesare.
Sursa: mediafax.ro