SANATATE

Barbat salvat in urma unei premiere medicale est-europene, la Polisano

Barbat salvat in urma unei premiere medicale est-europene, la Polisano

operatie spitalul polisano sibiu

Sibiul a fost din nou locul unei premiere medicale. O echipa de medici romani, americani si germani au salvat viata unui barbat de 67 ani in urma unei premiere in Europa de est in chirurgia cardio-vasculara.

„Un pacient in varsta de 67 de ani, diagnosticat cu multiple maladii, majoritar afectiuni cardiovasculare severe, a fost salvat printr-o procedura de implantare a unei proteze cardiace aortice transcateter (TAVI) pe cale minim invaziva, printr-o incizie de 4 cm, transaortic, fara deschiderea sternului, realizata in premiera in Europa de Est”, se arata in comunicatul de presa.

Operatia a durat doua ore si a fost realizata de HeartTeam a Spitalului European Polisano, coordonata de conf. univ. dr. Victor Costache, dr. Alexandru Voican, dr. Mihai Chiloflischi, dr. Cristina Leatu, in colaborare cu echipa de la St. Joseph Hospital, University of New York condusa de prof. Charles Lutz, dr. Amad Nazem si profesorul dr. P. Rainer de la Universitatea din Kiehl, Germania.

Echipa medicala a anuntat vineri ca „interventia a fost un real succes, fara complicatii, starea pacientului fiind una buna si stabila”.

Pacientul este un cunoscut medic pediatru din Iasi. La 67 de ani, desi anterior nu avusese antecedente medicale, a fost internat in urgenta la spitalul privat din Sibiu, unde a fost diagnosticat cu nu mai putin de opt maladii care ii puneau in pericol viata: edem pulmonar, insotit de stenoza aortica severa, cardiopatie ischemica si valvulara severa, insuficienta mitrala moderat-severa, tromboza apicala de ventricul stang, fibrilatie atriala persistenta, hipertenesiune pulmonara severa si diabet zaharat.

„Acum ma simt bine, spre foarte bine. Înainte nu puteam sta intins nici cinci minute, ma ridicam si abia dupa o ora ma asezam la loc in pat. Adevarul e ca fara ajutorul medicilor in cateva saptamani as fi fost mort. Fara ei nu as mai fi trait. Eu am avut incredere 100% in dr. Costache si echipa lui, despre care am auzit ca sunt cei mai buni. Toata echipa s-a comportat excelent cu mine, si nu doar cu mine, cu toata lumea de aici. Sunt niste oameni extraordinari”, a spus dr. Dan Popa, pacientul operat la Sibiu.

În cazul diagnosticului de stenoza aortica severa la pacienti cu risc chirurgical crescut este recomandata procedura TAVI care permite ca inima sa functioneze din nou in parametri normali, insa cele doua tipuri de abord existente la momentul actual — femural (creste riscul de atac cerebral) si transapical (punctia inimii deja slabita) ar fi periclitat substantial viata pacientului. Astfel ca a fost luata decizia abordului transaortic pe calea aortei ascendente, fara a fi necesara oprirea inimii sau deschiderea sternului. Aceasta procedura s-a dovedit a fi cea mai sigura si mai eficienta cale de a readuce la normal functiile inimii. În realizarea interventiei, echipa medicala a utilizat noul ecograf de ultima generatie Philips Epiq 7 cu sonda transesofagiana 3D care permite reconstructia tridimensionala a valvelor si evaluarea corecta post-operatorie a corectiei chirurgicale. Proteza implantanta este un model revolutionar al companiei Edwards — Sapien 3.

Echipa americana condusa de prof. Charles Lutz este la a doua vizita in cadrul clinicii private din Sibiu, prin intermediul programului de colaborare a St. Joseph Hospital, University of New York cu Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, program sustinut de compania americana LSI si Ministerul Sanatatii.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349