Cea de-a 11-a editie a celui mai dur raliu de hard enduro din lume, Red Bull Romaniacs, va aduna la start peste 370 de competitori din 40 de tari. Ca in fiecare an, sibienii si turistii vor avea ocazia sa vada pe viu super-starurile curselor de hard enduro la Prologul Red Bull Romaniacs, organizat in centrul Sibiului, pe bulevardul Coposu. Obstacolele artificiale create de Andy Fazekas si echipa sa de la Clubul Crazy Bike vor testa serios indemanarea riderilor pe intreaga durata a zilei de 15 iulie.
Pentru amenajarea Prologului Red Bull Romaniacs, bulevardul Corneliu Coposu va f inchis intre zilele de 13 iulie (duminica) de la ora 06:00 si 16 iulie (miercuri) pana la ora 06:00. Intre zilele de 13 iulie si 15 iulie – ora 06:00, strazile Berariei si Independentei vor fi deschise, ca ruta alternativa pentru autoturismele care doresc sa traverseze zona. Aceste doua strazi vor fi inchise, la randul lor, intre 15 iulie – ora 06:00 si 16 iulie – ora 06:00. In aceste 24 de ore bulevardul Corneliu Coposu va fi inchis intre sensurile giratorii de la Spital si Piata Unirii (magazinul Dumbrava). De asemenea, in ziua de 15 iulie, intre orele 08:00 si 22:00, strada Gimnasticii va fi utilizata ca ruta de intoarcere pentru concurentii ce se indreapta spre startul competitiei.
„Ne cerem scuze sibienilor pentru micul disconfort pe care il provocam in aceste trei zile. Prologul este cea mai vizibila etapa a acestui raliu, este un eveniment preluat de presa centrala si internationala si ofera orasului Sibiu si mai multa vizibilitate peste hotare. Toti ochii din sporturile cu motor sunt indreptati spre prologul Red Bull Romaniacs. Promitem un spectacol total si anul acesta, ca in fiecare an”, spune Andy Fazekas, mastermind-ul din spatele Prologului Red Bull Romaniacs.
Pe langa punctele de spectatori disponibile pe parcursul fiecarei zile de traseu offroad sibienii vor avea ocazia sa isi vada din nou favoritii la finish-ul Red Bull Romaniacs, ce va avea loc in data de 19 iulie, in Dealul Gusterita la Hill Climb.
Despre Red Bull Romaniacs:
Cu mai mult de zece ani in urma, Martin Freinademetz (campion mondial de snowboard si un pasionat al sporturilor extreme in general) a descoperit, in saua motocicletei, frumusetea Carpatilor. Alaturi de echipa de la Xventure si-a dorit o cursa care sa imbine rally-raidul cu enduroul si asa a aparut cel mai dificil raliu hard enduro din lume, o competitie facuta de rideri pentru rideri.
In 2004, Sibiul a devenit pentru prima data locul unde rideri din toata lumea isi depasesc limitele in incercarea de a ajunge la finisul Red Bull Romaniacs. Chiar din primul an, Prologul din centrul Sibiului a devenit un punct de reper al raliului si a aratat lumii intregi ca hard enduro sau enduro extrem inseamna o provocare care poate fi urmarita de mii de spectatori.
In cele zece editii raliul a explorat Carpatii, iar frumusetea peisajelor romanesti a devenit celebra peste tot in lume.Cyril Despres (de 5 ori castigator al Raliului Dakar), a fost primul rider care a castigat Red Bull Romaniacs, repetand performanta in 2005 si 2007.
Orice editie incepe cu Prologul din inima Transilvaniei. Tone de piatra, busteni, cauciucuri, masini sunt aduse in centrul orasului Sibiu si sunt transformate intr-un traseu care este proiectat pentru a arata cu ce se vor confrunta riderii in timpul celor patru zile de off-road. Clasamentul din oras este luat in considerare atunci cand se stabileste ordinea de start pentru prima zi de off-road (prima zi in munti).
Indiferent de clasa la care s-au inscris Gold, Silver Single, Silver Echipe, Bronze Single, Bronze Team, Iron, riderii au parte in fiecare zi de provocari extreme. In unele zone ale traseului este dificil sa urci si sa cobori la pas, insa concurentii trec prin aceste portiuni in sa.
Trasele masoara zilnic intre 100 si 200 km, in functie de clasa, iar riderii le parcurg cu ajutorul GPS-ului – in fiecare seara se incarca harta pentru ziua urmatoare.
Pentru a fi pe lista celor care termina raliul, un rider trebuie sa aibe suficiente abilitati tehnice pentru a-si duce motocicleta in fiecare zi la finis; in plus trebuie sa vina cu motocicleta bine pregatita pentru un eveniment de enduro extrem si sa se antreneze cand vine vorba de utilizarea GPS-ului
Unul dintre lucrurile cele mai impresionante la Red Bull Romaniacs este faptul ca la acest eveniment amatorii sunt tratati in acelasi mod ca si riderii profesionisti. Un concurent de la clasa Hobby este la fel de important pentru echipa Red Bull Romaniacs ca un rider de la echipele de uzina. Practici enduro extreme ca un hobby, dar cand ai venit la cel mai dificil raliu hard enduro din lume vei sta la aceeasi masa cu pilotii profesionisti.