CULTURA

C.N.M. ASTRA, premiat la Salonul National de Restaurare 2014!

C.N.M. ASTRA, premiat la Salonul National de Restaurare 2014!

C.N.M. ASTRA, premiat la Salonul National de Restaurare 2014!2

Dupa ce au muncit cu profesionalism si migala, transformand astfel obiecte de patrimoniu vechi si uzate in adevarate capodopere, restauratorii din cadrul laboratoarelor ASTRA au fost pe deplin rasplatiti la o intrecere nationala de profil. Acestia au primit trei premii importante in cadrul editiei cu numarul 10 a Salonului National de Restaurare organizat la Craiova.

Vorbim in primul rand despre Marele Premiu acordat de juriu pentru lucrarea ,,Lada de zestre’, un obiect cultural istoric de mare importanta datat in 1854. ,,Lada de zestre’ apartine Muzeului ASTRA si a fost restaurata de catre expertul restaurator din lemn policrom Gabriela Negoescu.

C.N.M. ASTRA a mai obtinut Premiul de Excelenta pentru restaurarea icoanei pictata pe lemn in secolul XVIII si denumita sugestiv ,,Icoronarea Sfantului Gheorghe’. Icoana restaurata apartine Administratiei Prezidentiale si poate fi vazuta in Muzeul National Cotroceni. Obiectul de patrimoniu a fost pus la punct pana la cel mai mic detaliu de expertii restauratori in pictura Geanina Ionescu si Mirel Bucur.

Nu in ultimul rand, expertul restaurator ceramica Sorin Fogarascher si absolventa Sectiei de Conservare-Restaurare din ULB Sibiu, Camelia Clej, au primit o mentiune pentru lucrarea ,,Amfora romana-bizantina’, datata in secolul VII si detinuta in zilele noastre de Santierul Arheologic Capidava.

,,In vederea restaurarii pieselor mentionate, acestea au fost analizate din punct de vedere al starii de conservare, s-a realizat documentatia fotografica, s-au facut investigatii fizice, chimice, biologice si s-a intocmit documentatia stiintifica prezentata comisiei. Intregul proces de pregatire s-a desfasurat pe parcursul unui an de zile. Muzeul ASTRA detine colectii valoroase si se poate mandri cu specialisti ce au demonstrat o daruire si o implicare de inalta tinuta in restaurare.’, a declarat expertul restaurator, Geanina Ionescu de la C.N.M.ASTRA.

In cadrul Salonului National de Restaurare participa cele mai importante laboratoare de restaurare muzeala din toata tara. Prin aceste realizari la nivel inalt, Muzeul ASTRA pastreaza traditia inceputa cu trei ani in urma prin obtinerea celor mai multe distinctii in restaurare.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279