POLITICA

Cadrele didactice din Romania, atrase in capcana intinsa de Ponta in scopuri electorale!

Cadrele didactice din Romania, atrase in capcana intinsa de Ponta in scopuri electorale!

Cadrele didactice din Romania, atrasi in capcana intinsa de Ponta in scopuri electorale!2

Vicepresedinte ACL si secretar al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, Raluca Turcan, a declarat ca profesorii sunt atrasi intr-un joc de deturnare de fonduri europene brevetat de PSD si de Victor Ponta. Cei 700 de lei promisi cadrelor didactice de Guvernul Ponta si de ministrul Pricopie pentru ”Dezvoltarea carierei didactice”, fara a prezenta o metodologie clara privind cheltuirea banilor, reprezinta o capcana intinsa de Ponta in scopuri electorale. Fara niciun fel de jena, Guvernul PSD atrage profesorii in campania electorala a lui Victor Ponta, intr-un sir de actiuni la limita legii.

Profesorii sunt instigati la fals in declaratii, din cauza metodologiei interpretabile, iar cei care vor raspunde pentru acest lung sir de actiuni politicianiste vor fi rectorii, directorii de licee, inspectorii scolari.

Este cat se poate de clar ca Victor Ponta si Remus Pricopie folosesc intr-un mod marsav fondurile europene destinate dezvoltarii profesionale a profesorilor. Cei 700 de lei acordati acum, inaintea turului II, sunt parte a unui proiect care se va desfasura incepand cu anul viitor.

Asadar, cadrele didactice sunt atrase, fara voia lor, intr-un joc murdar, politicianist, menit sa tinteasca voturi pentru Victor Ponta in turul II. Victor Ponta si Ministrul Educatiei intind, in mod voit, o capcana profesorilor, prin metodologia interpretabila si lacunara. Toata actiunea este menita sa manipuleze, dezorienteze si sa-i foloseasca pe profesori in scopul direct, personal, electoral al lui Victor Ponta.

Pentru buna informare, pentru siguranta si buna dramuire a acestor bani pe care-i primesc cadrele didactice, atrag atentia public asupra urmatoarelor aspecte:

1. Acesti bani se acorda pentru sustinerea activitatilor de dezvoltare profesionala. Acesti bani nu au nicio legatura cu optiunea politica a profesorilor. Votul nu este de vanzare si profesorii stiu asta!

2. Ponta si ministrii lui spun ca acesti bani se pot folosi pentru a cumpara carti, ca reprezinta o suma forfetara care nu trebuie justificata cu documente contabile. FALS! Prevederile legii spun altceva. Specialistii in fonduri europene avertizeaza ca acesti bani pot fi folositi DOAR pentru ”perfectionare prin cursuri formale, informale sau non-formale” (conform Metodologiei Art. 4, pct 4, lit d). Toti profesorii care au derulat pana acum proiecte cu finantare din fonduri europene stiu ca nu este posibil sa se cheltuiasca nici macar un euro fara justificare cu documente.

3. Proiectul in sine se va derula anul viitor, insa banii se dau in avans, acum, in scop strict electoral. Nu exista in acest moment o prezentare a cursurilor care trebuie urmate, a organizatorilor acestor cursuri, a utilitatii lor pentru banii oferiti. Asa cum ne-au obisnuit, este posibil ca banii sa mearga direct la grupurile economice de interese din jurul Ministerului, la firmele capusa ale PSD. Nu este normal ca plata sa se faca inaintea derularii activitatilor din proiect. Profesorii sunt atrasi intr-un joc de deturnare de fonduri brevetat de PSD.

4. Toti profesorii sunt atrasi in grupul tinta, pusi sa semneze ca vor urma obligatoriu niste cursuri pentru banii primiti, fara sa li se spuna: care sunt cursurile, ce durata au, de cate ori se primesc bani pentru urmarea lor, daca sunt sumele acestea impozabile, cand vor TREBUI platiti banii de catre profesori pentru cursurile respective. Toata aceasta manipulare, dezinformare, instiga profesorii la fals in declaratii pe proprie raspundere.

5. Daca lui Victor Ponta si ministrilor sai le-ar fi pasat macar un pic de dascali, ar fi putut modifica Legea Educatiei Nationale si ar fi reintrodus articolul prin care fiecare profesor primea anual minim 100 de euro pentru carti si activitati de perfectionare. Au modificat de atatea ori LEN prin ordonante de urgente, incat, daca doreau, aceasta masura ar fi putut fi aplicata legal, uniform, constant, pentru a demonstra ca este cu adevarat pentru profesori si nu pentru colectarea de voturi pentru Ponta!

6. Victor Ponta si ministrii sai fug de raspundere si-i fac direct responsabili pe inspectorii scolari generali sau adjuncti, pe rectori sau directori de aplicarea masurii si respectarea metodologiei. Ei vor raspunde pentru legalitatea acestui proiect, pentru implementarea sa ori pentru returnarea banilor Comisiei Europene, nu guvernantii.

7. Prin graba cu care s-au completat actele, vinerea trecuta, Ministerul discrimineaza cadrele didactice care nu se aflau in scoli. Dascalii care erau in vacanta de toamna sau in concediu nu au putut semna actele cerute de Inspectorate.

Cu aceeasi graba electorala, la Fetesti, toate cadrele didactice au primit cate un ceas, la Buzau si in alte judete au participat ministri si parlamentari PSD la ”sedinte” cu directorii de scoli si profesorii pentru a valorifica electoral aceasta masura.

Ii cer premierului Ponta sa nu transforme un demers normal pentru dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice intr-o povara in plus pusa pe profesori anul viitor. El trebuie sa raspunda public la toate neclaritatile din metodologia de aplicare. Ministrul Educatiei trebuie demis pentru aplicarea intempestiva si necorespunzatoare a acestui program. Nu in ultimul rand, Guvernul Ponta trebuie sa achite restantele pentru plata profesorilor in urma muncii depuse la cele doua sesiuni de bacalaureat de anul acesta, pentru decontarea navetei scolare de anul trecut si pentru plata drepturilor salariale castigate de profesori in instante!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349