Carne cu E-coli in magazinele din Sibiu

Inspectori sanitari veterinari din Sibiu au despistat carne de vita tocata si carcasa de oaie cu bacteria Escherichia Coli verotoxigena, informeaza Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Aceeasi bacterie a fost depistata si in cadrul unor controlare effectuate in judetele Gorj, Valcea si Timis.

carne-tocata cu e coli

Un numar de 10 probe din 96 prelevate din alimente au fost depistate cu bacteria Escherichia Coli verotoxigena, prezenta in carne tocata de vita si carcasa de ovina intr-un supermarket si mai multe abatoare din judetele Gorj, Valcea, Sibiu si Timis, informeaza marti Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 

“In perioada 03.10.2016 — 14.10.2016, in cadrul Planului National de Control au fost prelevate si analizate un numar de 96 probe, din urmatoarele categorii de produse: carne (sanitatie carcasa bovine, sanitatie carcasa ovine, mici vita oaie, carne tocata vita, pastrama oaie afumata, carne tocata manzat, carnati proaspeti), lapte si produse din lapte (lapte crud vaca, cas vaca, branza telemea, cascaval, branza de capra). Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri si dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au prelevat probe, conform planificarii, din judetele Timis, Calarasi, Cluj, Botosani, Gorj, Iasi, Suceava, Valcea, Maramures, Mures, Vrancea, Giurgiu, Ialomita, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, Bucuresti, Neamt, Bistrita Nasaud, Buzau”, precizeaza autoritatea sanitara veterinara.

Un numar de 8 probe prelevate se afla inca in lucru.

Ca urmare, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene au efectuat controale oficiale la unitatile in care s-a depistat si comercializat produsele incriminate si au dispus masurile prevazute in Planul National de Control.

Potrivit raportului Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, in perioada 16 mai — 14 octombrie 2016 au fost efectuate 1.079 de probe, din care buletinele de analiza au confirmat prezenta Escherichiei Coli verotoxigena intr-un numar de 55 de probe.

Planul National de Control pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena, care a fost demarat in data de 16 mai si se va desfasura pana pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea si analizarea de probe prelevate de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud.

Sursa: Agerpres