Te-ai gandit vreodata ca ai putea locui intr-o casa care sa iti spuna care le ureaza membrilor ei bun venit acasa, le canta „La multi ani!”, uda gazonul, asigura securitatea proprietatii si regleaza in asa fel sistemul de incalzire, incat factura la gaze este cat pentru o garsoniera, desi casa are o suprafata de peste 200 de metri patrati?
Nu este o poveste dintr-un film ci realitatea pe care o traieste o familie din municipiul Sibiu. Casa inteligenta a fost inventata de un student in primul an la Specializarea Calculatoare de la Facultatea de Inginerie, din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, nepotul proprietarului casei. Studentul, Iosif Bancioiu, a fost premiat cu medalia de aur la etapa nationala a concursului international de proiecte informatice „Infomatrix 2015”.
„Este vorba de un modul al unei automatizari, modul controlat cu ajutorului unui PLC („Progammable Logic Controller”), care ajuta la deschiderea unei usi pe baza de senzori de miscare, cititor de carduri si interfon. Este interesant faptul ca, prin adaugare de module I/O (input/output) se pot conecta diversi senzori, care prin modificarea software-ului, pot monitoriza diversi parametrii, PLC-ul comandand diverse circuite. Modulul prezentat face parte dintr-un proiect mult mai complex, care transforma o casa obisnuita, in casa viitorului”, a declarat Iosif Bancioiu.
Aceasta inventie va participa la Bucuresti, in perioada 14-18 mai, la faza internationala a acestei competitii, acolo unde vor concura cu alte 332 de proiecte internationale, din tari de pe patru continente (Asia, Africa, America de Sud si Europa).
Desi arata de afara ca o casa obisnuita, cu niste panouri solare pe acoperis, casa viitorului de la Sibiu te surprinde inca de cand ii pasesti pragul. Iti ureaza bine ai venit si de indata ce intri in living o muzica ambientala te inconjoara, datorita unor senzori din tavan, controlati de un panou montat pe peretele uneia dintre camere.
„Welcome! You are home alone”, spune o voce feminina in limba engleza atunci cand treci de senzorul care detecteaza miscarea.
Panoul de automatizare este conectat cu un panou discret din living, unde cei din casa pot apasa diverse butoane, pe un „touchscreen”. Cu o simpla apasare pe acest „touchscreen”, poti deschide sau inchide jaluzele de la geamuri. In cazul in care ai uitat sa iti pui ceasul desteptator sa sune, casa inteligenta te trezeste dimineata si are de grija sa iti aminteasca sa duci copiii la gradinita sau la scoala.
Aceasta automatizare prietenoasa, cum o numeste inventatorul ei, Iosif Bancioiu, te ajuta sa faci economie la facturi. Spre exemplu, factura de curent este redusa considerabil. Desi exista intrerupatoare in casa, aproape nimeni nu le mai foloseste, pentru ca totul este calculat in functie de lumina naturala de afara care inunda casa prin niste geamuri foarte mari. „Totul este pe baza de senzori de miscare si senzori de lumina. Daca intensitatea luminoasa este mai ridicata, atunci nu se aprind becurile in casa”, explica Iosif Bancioiu.
Una din cele mai mari economii se face la factura de incalzire. Proprietarul casei, unchiul studentului inventator, a recunoscut ca a platit doar 150 de lei factura la gaze intr-o luna de iarna, la o casa cu o suprafata de 230 metri patrati.
„Acest sistem controleaza si partea de incalzire. Se face practic un schimb intre panourile solare, semineu, cu sistemul de incalzire integrat al apei si centrala de incalzire pe gaz. (…) Intr-o luna geroasa de iarna, factura de gaz a fost de 150 de lei”, a spus Iosif Bancioiu.
Cand familia nu este acasa sau doarme, gazonul este udat automat cu ajutorul senzorilor si panoului de comanda din casa.
„Are in software un interval prestabilit, mai exact noaptea, zilnic, in functie de umiditate si viteza vantului. Daca umiditatea este ridicata si vantul bate destul de tare, nu porneste sistemul de irigatie. Practic, casa iti uda gazonul si cand nu esti acasa”, a adaugat inventatorul.
Poate cea mai importanta utilitate a acestui panou de automatizare, este sistemul de securitate.
„In cazul incalcarii perimetrului fara cartele de acces, proprietarul este anuntat prin SMS sau apel telefonic pe telefonul mobil. Daca in curte se afla o pisica sau un caine, stapanul casei nu primeste alarma prin SMS, pentru ca sunt mai multi senzori care sesizeaza asta. Accesul in casa se poate face pe baza de cheie sau card de acces”, completeaza Iosif Bancioiu.
Ce este special in cazul acestei automatizari este ceea ce se intampla in cazul unei pene de curent. Exista autonomie de la 24 la 48 de ore, in functie de utilizare. Practic toate functiile se mentin si daca nu exista alimentare cu curent electric timp de doua zile.
Pentru a construi panoul de comanda, circuitele si a monta senzorii, Iosif Bancioiu a muncit doi ani, insa casa viitorului a inceput sa functioneze de un an.
Intrebat daca s-a asteptat sa fie recompensat cu o medalie de aur pentru inventia aceasta, studentul sibian a raspuns: „Sincer va spun ca nu ma asteptam, dar ma bucur si sunt mandru de asta. Sa speram ca o sa ne mentinem si la etapa mondiala a concursului Infomatrix”.
Un asemenea sistem inteligent costa in jur de 25.000 de euro, doar componentele, potrivit inventatorului si proprietarului casei.
Sursa: Agerpres
Foto: Isabela Paulescu