TURISM

Castelul din basme construit in judetul Sibiu

Castelul din basme construit in judetul Sibiu

Castelul din basme, de la Porumbacu de Sus, nu este construit din turta dulce, ci din lut. O dorinta din copilarie l-a determinat pe Razvan Vasile sa construiasca un castel ca in povesti, de care spera sa se bucure fiul sau, alaturi de familie si prieteni. Castelul se afla la 40 de kilometrii de Sibiu, in Valea Zanelor.

Castelul din basme, Porumbacu de Sus

„Am lucrat la Leo Burnett cu ani in urma, iar apoi mi-am facut o firma, tot pe partea de publicitate pe tricouri.” a declarat pentru economica.net, Razvan Vasile in varsta de 44 de ani. „Eu de mult cochetam cu ideea de a fugi din Bucuresti. Mama fiind ardeleanca, vacantele de vara le petreceam la Mandra, in zona Fagarasului. Prin 2005-2006 am inceput sa caut teren in zona Sibiului, pentru ca mi-a placut, iar in 2006 am cumparat terenul de 8.000 mp de la Porumbacu de Sus”.

Castelul se afla la 40 km de Sibiu, in Valea Zanelor si va deveni pensiune. Are zece camere si o amprenta la sol de 320 mp. A fost construit de mesteri si muncitori din Maramures pe baza unui proiect realizat de arhitectul Ileana Mavrodin. Pentru amenajarile interioare sunt folosite ideile arhitectei Ramona Pop. Fundatia este realizata din beton si pietre, structura este din lemn, iar peretii sunt construiti din cob (bustean de olid si apoi acoperit cu cob), un amestec de pamant, apa, paie, argila si nisip. Peretii exteriori au 60 cm grosime iar cei interiori 45 cm.

https://www.youtube.com/watch?v=JaVMtWmsK2U

Video: Vintila Florin

„Tencuiala exterioară este de var și nisip și turnurile sunt din piatră de rău, zidite cu var și nisip”, a explicat Răzvan Vasile, pentru casenaturale.org. Totul este realizat cu materiale naturale, iar ferestrele si usile sunt diferite, fecare camera, avand intrarea sa separata.

„Am vrut sa fie o casa de poveste pentru ca avem un baietel de sapte ani si am calatorit in tara la diverse pensiuni. Am vrut sa fie altceva”, a declarat Razvan Vasile.

„Pentru proiectul ăsta am schimbat cinci arhitecți. Este destul de greu să faci un astfel de proiect, dar pana la urma eu cred ca merita. Acum toata lumea care trece prin zona se opreste si admira, face poze sau filmeaza. Ca si costuri, din punctul meu de vedere am iesit mai scump decat o casa din caramida, dar in final cred ca o sa merite. Sincer, cred ca nu reuseam asta daca nu aveam sprijinul moral al familiei. Sotia si baiatul mi-au fost alaturi”, a povestit Razvan Vasile pentru casenaturale.org.

Castelul, structurat pe doua nivele, parter si mansarda, ii aduce aminte proprietarului de verile pline de povesti petrecute in copilarie alaturi de bunici in satul Mandra din Tara Fagarasului.

Sursa: www.cunoastelumea.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349