ACTUALITATE

Cat de ”sibian” e salamul de Sibiu: fabricat la Sinaia, de un italian

Cat de ”sibian” e salamul de Sibiu: fabricat la Sinaia, de un italian

Salam Sibiu 2

Unul din cela mai apreciate mezeluri romanesti este Salamul de Sibiu. Putin stiu insa ca legatura cu orasul de pe Cibin este una ce nu are nicio legatura cu reteta sau vreo fabrica din Sibiu.

Istoria Salamului de Sibiu incepe in 1910, in Sinaia, unde italianul Filippo Dozzi a creat o reteta celebra care care se bucura de faima si in ziua de azi.

Povestea este urmatoarea:Italianul Filippo Dozzi, care lucra la cariera de piatra de la Piatra Arsa, din fostul catun Poiana Tapului, isi da seama ca, la Sinaia, mediul este favorabil producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung si cu garantie de luni de zile. Asa ca se hotaraste sa cumpere o cladire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri si un hotel, unde infiinteaza „Intreprinderea Individuala Filippo Dozzi”. Reteta sa a fost transmisa fiilor sai, care au condus fabrica pana la nationalizare. La acea vreme, productia societatii era deja de 120 tone anual si avea 40-50 de angajati.

Ulterior, au fost adusi salariati din intreaga tara care sa prinda mestesugul prepararii Salamului de Sibiu, iar astazi acest produs se fabrica in aproape toata tara si se comercializeaza in medie, cu 50 de lei pentru o jumatate de kilogram.

Vezi care este legatura Salamului de Sibiu, cu Sibiul pe caplimpede.ro

Foto: donedelaeconomic.blogspot.com


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107