Desi banalizata prin articole in reviste de timp liber si discutii la un pahar de vorba, semnificatia preferintei unei anumite culori a fost demonstrata in diverse randuri, fiind construite si teste care depisteaza gradul de depresie in functie de ce anume alege pacientul dintr-o serie de cartonase divers colorate.
Un depresiv apartinand culturii noastre va alege cel mai probabil, asa cum va asteptati si dumneavoastra, cartonasul maro sau pe cel negru. In sistemul nostru, negrul este asociat de cele mai multe ori cu doliul, avand menirea de a sublinia evenimente negative, spre deosebire de alte tari, de exemplu cele arabe, in care el este semnificatia bucuriei de a incepe o noua viata, fiind purtat in general de femeile din clasa bogata a societatii. In aceasta lume, negrul semnifica sobrietate, demnitate, eleganta, statut privilegiat. Psihologic vorbind, din punctul de vedere al culturii noastre, purtarea unor haine in aceasta culoare exprima dorinta de a trece nevazut, nebagat in seama, persoanele care le prefera exprimandu-si foarte rar emotiile si sentimentele im public.
Exista insa si unele aspecte comune in alegerea unei anumite culori. Asa este de exmplu preferinta femeilor pentru culorile rosu si roz, explicata de cercetatori prin faptul ca in decursul evolutiei noastre, in vremea cand se traia din vanat si cules, femeile vedeau fructul copt, care capata o culoare din aceasta gama. Barbatii supusi experimentului au manifestat o preferinta pentru albastru, indiciu al apei, loc potrivit pentru pescuit.
In plus, acest experiment a revelat si o importanta implicatie culturala, remarcata in cazul subiectilor chinezi. Majoritatea acestora, atat barbati cat si femei, au rezonat pozitiv la rosu, culoarea fericirii si norocului in China, dar si cea mai des folosita la diverse festivaluri.
Tot mai multi designeri apeleaza la utilizarea unor nuante diferite, in functie de destinatia camerei. Astfel, verdele, culoarea preferata a profetului, este recomandat pentru dormitoare, fiind o culoare calda, a naturii, care induce calmul, linistea si speranta. Si albastrul poate fi utilizat pentru dormitor, dar cu masura, pentru ca in exces poate sa duca la depresie. Pentru spatiile in care ne desfasuram activitatea portocaliul este varianta ideala, pentru ca da senzatia de apropiere si sociabilitate, creand optimism si veselie. Portocaliul este numit culoare a fericirii, avand un puternic efect stimulant asupra functiilor psihice, dar si din punct de vedere emotional.
Atunci cand citim, la calculator, sau documente in format fizic, este ideal ca fondul pe care sunt scrise literel sa fie alb, deoarece se sporeste gradul de receptivitate, intelegere si asimilare a cunostintelor, diminuand in acelasi timp oboseala nervoasa. Fondul alb faciliteaza perceptia, concentrarea atentiei si memorarea, favorizand deconectarea nervoasa, prin crearea unei stari de confort psihic, invioarare si buna dispozitie.
Se spune ca mov este culoare artistilor, stimuland creativitatea copiilor, desi este considerat de unii apanajul individualistilor. Dar, pana la urma, fiecare culoare poarta amprenta culturii din care provenim, la care se adauga semnificatiile pe care oricare dintre noi le acorda, in functie de coardele pe care le atinge in propria noastra fiinta. Daca hainele le putem alege in functie de starea de spirit, schimbandu-le de cate ori simtim nevoia, nu acelasi lucru il putem face din pacate si cu peretii casei noastre, de aceea este important sa incercam sa gasim ce anume ne face sa ne simtim bine si sa mergem pe acele note.
Cat esti de depresiv in functie de culoarea preferata
