ANCHETE

Cat plateste fiecare sibian pentru ca Maricuta sau Carabulea sa ajunga dupa gratii!

Cat plateste fiecare sibian pentru ca Maricuta sau Carabulea sa ajunga dupa gratii!

Prinderea coruptilor si infractorilor implica numeroase resurse materiale si financiare din partea institutiilor care se ocupa cu actiunile de filaj si interceptari telefonice. Bani pe care sunt cheltuiti tot din buzunarul nostru. Practic, sibienii au platit zeci de mii de lei pentru ca Da Ioan Maricuta, Ilie Carabulea, Ioana Vonica sau Florin Apostu sa ajunga fie dupa gratii, fie sa se inceapa ancheta de coruptie.

Interceptarea comunicatiilor telefonice costa aproximativ 5,5 lei pe minut, dat poate sa depaseasca zece lei minutul, in functie de complexitatea activitatii, respectiv a modului de stocare, a limbii in care se vorbeste si a modului de transcriere, spun surse judiciare, in exclusivitate pentru News.ro.

Sursele citate afirma ca 24 de ore de supraveghere tehnica – in care sunt incluse interceptari telefonice, filaje, filmari sau inregistrari ambientale – costa intre 7.000 si 8.000 de lei, ceea ce ar insemna  5,5 lei un minut de inregistrare simpla, respectiv a convorbirii purtate intre doi cetateni romani, simpla stocare a discutiei pe mediile optice ale serverelor SRI si ale celorlalte servicii de informatii si transcrierea acesteia.

Citeste si: Sentinta grea pentru Ilie Carabulea. Judecatorii au dat ani multi de inchisoare cu executare

Conform surselor citate, nu exista liste tarifare fixe pentru astfel de servicii, ci totul tine de complexitatea inregistrarii, iar la nivelul serviciilor de informatii pentru 24 de ore de interceptare factura a ajuns si la 15.000 de lei.

Pretul s-ar datora faptului ca pentru intreceptarile atribuite fiecarui dosar in care se solicita de catre procurori interceptarea comunicatiilor telefonice se stocheaza pe unitati optice ce ar trebui folosite doar pentru respectivul dosar, adica mediile optice folosite pentru stocarea interceptarilor dintr-un caz nu ar trebui refolosite pentru stocarea interceptarilor dintr-un alt caz, pentru a-si pastra originalitate, asa cum prevad normele legale din aceasta materie.

Complexitatea, puncteaza sursele News.ro, apare atunci cand discutiile se poarta in alte limbi, pe segmentul de lucru fiind necesara si expertiza unui traducator sau cand discutiile se poarta in regim de conferinta sau intre mai multe persoane.

”O pagina de traducere, respectiv 2000 de semne, costa intre 30 si 50 de lei. Astfel de sume se adauga atunci cand exista interceptari ale unor discutii purtate in limba straina. Pentru traducerile discutiilor purtate in limba engleza pretul este mai mic”, subliniaza sursele citate.

Citeste si: DNA acasa la Maricuta. Ancheteaza retrocedari ilegale de terenuri, de peste 114 milioane euro

Potrivit surselor citate, transcrierea interceptarilor facute in mod direct de SRI se realizeaza printr-o aplicatie software specializata, in bloc, iar fisa text a interceptarii este data apoi, la cerere, procurorului solicitant, care apoi o da ofiterului judiciar pentru redarea ei consecventa si in raport cu obiectul dosarului, intr-o nota de interceptare a comunicatiilor telefonice.

Surse judiciare precizeaza ca SRI nu pune la dispozitie, din ratiuni de securitate, costurile efective ale interceptarilor efectuate, astfel ca aceasta activitate adesea nu poate fi imputata inculpatilor in cadrul costurilor dosarelor penale.

Potrivit unui fost sef al unui serviciu secret din Romania, urmare deciziei recente a Curtii Constitutionale, nu se pierd foarte multi bani, dar, in schimb, ”s-a pierdut foarte mult timp pentru transcrierea unor interceptari care la acest moment ar putea deveni inutile in dosarele pentru care au fost solicitate”. Potrivit acestuia, costurile interceptarilor reprezinta, in realitate, cota parte din costul mediului optic de stocare (original), din salariul ofiterului judiciar insarcinat cu transcrierea si cand este cazul a traducatorilor autorizati pentru interpretarea interceptarilor.

Potrivit raportului Curtii de Conturi pe anul 2014, ”din auditarea efectuata cu privire la calitatea gestiunii economico-financiare s-au constatat: lipsa activitatilor de verificare si de confirmare a creantelor si obligatiilor entitatii fata de terti, neconcordante intre soldurile conturilor de materiale consumabile la unii ordonatori tertiari de credite ai SRI, intocmirea eronata si/sau incompleta a documentelor de angajare, lichidare, ordonantare si plata a cheltuielilor publice, ceea ce a generat dificultati in asigurarea unei evidente exacte si reale a soldului disponibilului de credite, ramas de angajat in perioada exercitiului financiar, la nivelul unor ordonatori tertiari de credite”.

Prin respectivul raport Curtea de Conturi recomanda ”aplicarea prevederilor legale, precum si a procedurilor operationale in legatura cu inventarierea tuturor elementelor patrimoniale, de catre ordonatorii tertiari de credite ai SRI, stabilirea, cu claritate, a atributiilor privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor publice, precum si nominalizarea persoanelor pentru realizarea acestor atributii la nivelul ordonatorilor tertiari de credite”.

Opinia auditorilor, potrivit aceluiasi document, a fost ca ”situatiile financiare in ansamblul lor au fost intocmite, din toate punctele de vedere semnificative, in conformitate cu cadrul general de raportare financiara aplicabil in Romania si ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, a performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata in perioada auditata de Serviciul Roman de Informatii”, ”cu exceptia efectelor aspectelor evidentiate”.

Detectivi particulari declara in exclusivitate pentru News.ro ca in mediul privat ”depinde de la firma la firma” costul unor inregistrari ambientale, al filajelor, supravegherilor sau chiar al localizarilor.

Filajul, pana in 25 euro/ora

”Unele firme de detectivi lucreaza ilegal, in sensul ca nu incheie contracte si nu dau raport complet persoanei solicitante. Comunicarea se face doar verbal. In mod normal, o ora de filaj in care se include si fotografiere si filmare costa intre 15 si 25 de euro. De regula, 15 euro pentru firmele care nu platesc TVA, iar preturile mai mari sunt pentru firmele care platesc aceasta taxa. Daca se fac in afara Bucurestiului, se platesc cazarea, benzina si o masa pe zi”, au precizat detectivii chestionati.

Potrivit acestora, ”filajul inseamna efectiv cel putin o masina cu doua persoane care urmaresc pretutindeni persoana vizata”. ”Suma mentionata anterior este pentru o echipa. Niciun detectiv particular nu are voie sa execute investigatii fata de personal din Politie, SRI sau magistratura”, au mai precizat detectivii.

Ei explica ce inseamna supravegherea: clasica panda, in sensul ca se monteaza un aparat de filmat in masina sau intr-un mediu alaturat zonei tinta, respectiv unde se va afla persoana vizata, dupa care se supravegheaza dintr-un mediu sigur din apropiere, pe un monitor.

Detectivii au voie sa faca inregistrari ambientale in locurile publice si este interzisa integistrarea in orice mediu care tine de spatiul privat. Se poate face abstractie de acest amendament doar urmare a intelegerii cu partea interesata in sensul ca i se „imprumuta” un dispozitiv de inregistrare pe care sa il foloseasca asa cum considera, mai explica aceste surse.

Potrivit acestora, ”detectivul particular are obligatia legala sa raporteze imediat organelor abilitate constatarea oricarei infractiuni sau contraventii”.

Supravegherea operativa simpla, 100 euro

Detectivii consultati de News.ro apreciaza ca sumele prezentate de sursele judiciare citate sunt corecte, dar nu fixe si explica faptul ca ”la procesul de interceptare a comunicatiilor telefonice resursa umana este ridicata”, fara a dori sa faca alte precizari.

Fostul sef al DGIPI Petru Daniel Pitcovici prezinta pe larg costurile ocazionate de activitatile de cercetare judiciara, intre care interceptarile telefonice, in teza sa de doctorat ”Infractiuni la adresa infaptuirii Justitiei la nivel european”, depusa in 2015 la Bilbioteca Universitatii Babes-Bolyai.

”Supravegherea operativa simpla are prevazute costuri sitaute intre 80 si 100 de euro/ora de filaj, iar interceptarea convorbirilor telefonice este estimata intre 2,4 si 8 lei minutul de convorbire”, noteaza Pitcovici in lucrarea sa, in care prezinta situatia cercetarii intr-un caz de trafic de droguri cu implicatii minore.

Potrivit referirilor lui Pitcovici, ”in cazul in care traficantii sunt straini si folosesc alta limba de comunicare, costurile se vor majora si cu traducerea stenogramelor in limba romana, fiind cuprinse intre 20 de lei per pagina din limba engleza si 200 de lei per pagina din limba kurda”. Intr-un caz de trafic de droguri, costul pentru interceptarea unei persoane kurde a ajuns la 7,2 milioane de lei pe an.

Sursa: news.ro

filaj operativ

Foto: www.unitpol-detective.ro

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309