ACTUALITATE

Cata apa trebuie sa bea un bou pe canicula si ce contitii trebuie asigurate animalelor

Cata apa trebuie sa bea un bou pe canicula si ce contitii trebuie asigurate animalelor

Cunoastem cu totii recomandarile medicilor de a consuma minim doi litri de apa in fiecare zi, pentru a avea o viata sanatoasa, precum si masurile pe care trebuie sa le luam pentru a contracara efectul caniculei. Insa, nu doar oamenii au nevoie de regim special in aceste zile, ci si animalele.

caine intins la soare2

Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul (CMV) Sibiu transmite cateva recomandari pentru a asigura animalor conditii “umane” in perioadele de calduri excesive.

“In situatia conditiilor meteorologice cu temperaturi ridicate peste media specifica zonei geografice, cu avertizare ‘cod portocaliu’ sau ‘cod rosu’, pentru asigurarea statusului de sanatate a efectivelor de animale si siguranta produselor alimentare, personalul din reteaua sanitara veterinara atentioneaza operatorii economici care detin exploatatii cu animale si pasari, taberele de vara pentru animale, unitati care abatorizeaza animale, organizatorii de targuri si expozitii organizate ocazional, ca au obligatia sa asigure adaposturi corespunzatoare pentru animale si pasari care sa ofere protectie fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive, precum si respectarea densitatii, ventilatiei, temperaturii si a zooigienei la parametrii optima”, se arata intr-un comunicat al CMVJS.

De asemenea, proprietarii de animele sunt obligati sa asigure cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare cantitativ si calitativ (in functie de specie, categorie si stare fiziologica).

Cantitatea de apa recomandata este pentru:

bovine 38 — 52 litri

cabaline 20 — 40 litri

porci 4 — 11 litri

ovine 6 litri

pasari-curte 0,5 litri

Totodata, le este interzis “sa foloseasca animalele pentru tractiune sau in alte activitati de exploatare in intervalul de timp 12.00 — 18.00, daca temperatura exterioara, la umbra, depaseste 25 grade Celsius”, mai spun medicii veterinari.

Nici animalele de companie nu trebuie neglijate. Cele care sunt tinute afara, trebuie sa aiba asigurata o sursa de apa potabila, precum si adapost corespunzator impotriva razelor solare explica cei de la Colegiul Medicilor Veterinari.

Foto: www.lumeasatului.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279