SOCIAL

L-au pus cu botul pe labe! Cainii din Medias pot sa latre cat vor, fara sa li se taie corzile vocale

L-au pus cu botul pe labe! Cainii din Medias pot sa latre cat vor, fara sa li se taie corzile vocale

Consilierii locali din Medias nu au fost de  acord cu propunerea colegului lor Ioan Ciulea de a taia corzile vocale cainilor care latra prea tare, asa ca proiectul de hotarare a fost respins, insa consilierul spune ca va continua demersurile.

In semn de protest, o iubitoare de caini din Medias i-a daruit initiatorului propunerii, o pereche de dopuri de urechi, ca sa nu mai auda patrupedele vecinilor.

„Nimeni nu l-a luat in considerare pe domnul Ioan Ciulea (foto) cu propunerea aceasta si, chiar daca el vrea sa mearga mai departe sa faca un proiect de hotarare, juristii nu o sa-l semneze, pentru ca este o propunere ilegala”, a precizat pentru AGERPRES, Ioana Fagadar, purtator de cuvant al Primariei Municipiului Medias.

Peste 1.250 de persoane au semnat deja o petitie online impotriva taierii corzilor vocale ale cainilor.

Potrivit unei lucrari de specialitate, „Devocalization fact sheet” a Humane Society Veterinary Medical Association, lucrare mentionata in textul petitiei, „operatia de indepartare a corzilor vocale este o operatie invaziva, dureroasa, care prezinta riscuri multiple. De la riscul anesteziei in sine si riscul de a dezvolta infectii post-operatorii, pana la riscul modificarii comportamentului animalului ca urmare a incapacitatii de a comunica, ceea ce va provoca stres animalului. Timp de 4 saptamani dupa operatie animalul nu are voie sa se joace, iar timp de 6-8 saptamani nu are voie sa latre. Ingrijirea post-operatorie este critica si este necesara internarea animalului pentru mai mult timp. Dupa operatie pot aparea nenumarate complicatii care vor pune viata cainelui in pericol.”

Si Asociatia pentru Protectia Animalelor si a Padurii ‘Animal Life’ din Sibiu a atras atentia ca propunerea consilierului Ciulea este ilegala si „contravine unor norme elementare de bun simt si umanitate”.

Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu a anuntat, la randul sau, ca este ilegala propunerea consilierului municipal de la Medias, fiind caz penal daca cineva incearca „sectionarea corzilor vocale” ale cainilor, cu alt scop decat medical.

„Aceasta propunere este ilegala. Se incalca Capitolul VII al Legii 205 din 2004 modificata in 2014 litera f care prevede clar ca interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor. Domnul consilier ar fi fost bine sa se consulte cu specialistii. Am vorbit cu doi colegi medici veterinari de la Medias sa discute cu el”, a precizat pentru AGERPRES, dr. Ioan Pentea, secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judetul Sibiu.

Ioan Ciulea, consilier municipal la Medias, a depus in urma cu o saptamana, la Primarie, o propunere de hotarare prin care cere ca toti cetatenii din oras care au caini de curte ce latra prea tare sa le scoata corzile vocale sau, daca nu vor sa-si opereze animalele de companie, sa le „instraineze”.

„Propun modificarea si completarea Hotararii Consiliului Local Medias 52/2009 privind normele si regimul contraventiilor privind cresterea, detinerea si protectia animalelor in municipiul Medias. Propun modificarea articolului 7 prin introducerea unui aliniat nou, respectiv alineatul 6, cu urmatorul continut: obligarea detinatorilor persoane fizice si juridice de caini care tulbura linistea publica a locatarilor la casa prin latratul continuu prin intensitate mare, acest lucru sa se faca cu acordul vecinilor in scris si totodata sa-si opereze animalul la corzile vocale sau dupa caz instrainarea animalului”, propune consilierul Ciulea, in documentul inregistrat la Primaria Municipiului Medias.

Ioan Ciulea a declarat recent, pentru AGERPRES, ca el are un caine „civilizat”, „normal”, „inteligent”, care „nu deranjeaza vecinii” si asa isi doreste sa fie toti cainii din curtile oamenilor din oras.

Intrebat cum i-a venit ideea sa propuna un astfel de proiect, Ciulea a raspuns: „Locuiesc la curte si nu numai eu, personal, sunt deranjat de caini, si vecinii mei sunt deranjati de cainii vecinilor care au aceasta problema, care latra in nestire.”

Ioan Ciulea -consilier local medias

Sursa: Agerpres

Foto: www.jurnalistii.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309