Ceea ce era de asteptat cu autostrazile Sibiu – Orastie si Pitesti – Sibiu s-a intamplat, asta dupa ce ministrul Transporturilor a anuntat ca tronsonul Saliste – Cunta nu va fi gata anul acesta.
Pe langa discutiile privind slaba absorbtie a fondurilor europene, reprezentantii Comisiei Europene au discutat la Bucuresti si despre MasterPlanul General de Transport (MPGT), document aflat in centrul criticilor severe transmise de Bruxelles atunci cand s-a analizat Acordul de Parteneriat pentru exercitiul financiar 2014-2020 transmis de Romania, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei.
Astfel, oficialii europeni spun ca MasterPlanul a inregistrat progrese, insa ca documentul nu este inca gata. In plus, reprezentantii CE spun ca in aceste zile se definitiveaza unele aspecte esentiale ce vor fi incluse in forma finala a MPGT-ului.
Unul dintre aceste aspecte esentiale se refera la autostrada Sibiu-Pitesti, o autostrada pe care partea romana incearca sa o “transforme” din calcule intr-o investitie prea scumpa si greu de realizat, in dauna altor autostrazi pe reteaua TEN-T Core din tara care ar fi teoretic mai utile si mai usor de construit.
Intentiile autoritatilor romanesti ridica temeri in randul oficialilor europeni, potrivit unei surse apropiate discutiilor consultate de HotNews.ro.
De altfel, intentiile si calculele autoritatilor din Transporturi se regasesc partial si intr-un document prezentat recent de catre Comitetul de Monitorizare a POS-T.
Astfel, intentiile oficialilor de la Bucuresti vizeaza realizarea tronsoanelor de capat ale autostrazii Sibiu – Pitesti, si anume Sibiu-Boita si Pitesti-Curtea de Arges (inclusiv ramura Curtea de Arges – Rm Valcea) si sa amane realizarea tronsonului de mijloc (esential pentru ca intreaga autostrada sa fie pe deplin utila, abia dupa anul 2020) pe urmatorul exercitiu financiar.
Cu banii europeni economisiti din nerealizarea completa a autostrazii Sibiu-Pitesti, autoritatile de la Bucuresti au in plan sa faca alte autostrazi pe reteaua TEN-T Core prin alte zone din tara, mai ales ca in ultimele doua luni au scos la licitatie numeroase noi studii de fezabilitate.
Autostrada Sibiu – Orastie nu va fi gata anul acesta
Ministrul Transporturilor a fost invitat marti la adevarul tv. Iata cateva declaratii interesante.
Despre Sibiu-Pitesti:
Studiul de fezabilitate a fost publicat in SEAP, urmeaza in 2 iulie sa fie desemnat castigatorul. Comisia Europeana a considerat absolut necoresponzator vechiul studiu, pentru ca nu are studii geo, nu are descarcare arheologica. Comisia finanteaza acest studiu, pentru cel vechi e o problema a Curtii de Conturi daca banii vor fi recuperati.
Despre lotul 3 pe Sibiu-Orastie:
Constructorul Impregilio a cerut in plus 365 de milioane de lei, dar tribunalul arbitral le-a acordat doar 27 de milioane de lei. Au pierdut ca bani, dar au castigat ca timp. Nu vor mai termina in noiembrie. Tinta noastra nu e sa calculam penalitati, ci sa avem autostrada. Suma suplimentara este sub 10% din valoarea contractului, altfel Comisia Europeana trebuia sa dea un nou acord.
Sursa: caplimpede.ro