La Muzeul National Brukenthal au loc mai multe evenimente culturale in prima saptamana a lunii septembrie 2014, programul fiind urmatorul:
Miercuri, 3.09
Orele 12:00 — vernisajul expozitiei Ovidiu Simionescu: gravura, desen si sculptura (3.09 — 31.10.2014)
Palatul Brukenthal, Cabinetul de Stampe
Curator: Dr. Alexandru Sonoc
Artistul, a carui opera a fost prezentata in expozitii internationale in Brazilia, Italia, Ungaria, Germania, Spania, Belgia si Romania si este prezenta in colectiile Muzeului National de Arta al Romaniei, Muzeului National de Arta Contemporana si Muzeului International al Gravurii din Curitiba (Brazilia), recurge la tehnici diverse, uneori dificile si mai rar abordate: acvaforte pe placa de otel, gravura cu acul pe plastic sau placa de otel inoxidabil, acuarela, ceara si guasa pe hartie, ceramica, sculptura in ceara, os, piatra, bronz, alama sau chiar argint. Asa cum sugereaza insusi atat de frecventul simbol al pasarii sau al aripii, derivat din acesta prin esentializare, ca pars pro toto, creatia lui Ovidiu Simionescu este rezultatul unor reflectii profunde si continue, al vointei de autoprovocare si autodepasire, al unor eforturi materializate cu tenacitate.
Vineri, 5.09
Orele 13:00 — vernisajul expozitiei Interstitiu plastic. Nemteni la Palatul Brukenthal (5 — 30.09.2014)
Palatul Brukenthal, Salile de Expozitii Temporare
Curator: Dr. Iulia Mesea
Galeriile de arta ale Muzeului National Brukenthal gazduiesc in spatiile dedicate expozitiilor temporare, o expozitie a trei artisti plastici, membri ai UAP Piatra Neamt. Atat de diferiti ca mod de comunicare de la tehnica pana la expresia artistica, pictorii Dumitru Bostan si Stefan Potop, alaturi de sculptorul Lucian Tudorache vin sa impartaseasca publicului sibian un summum reprezentativ al creatiilor proprii. La o prima vedere etalarea pare franta in trei capitole diferite, dar o cercetare atenta poate duce la descoperirea subtilei unitati ce leaga operele acestor plasticieni, acel ‘glas al pamantului moldav’, al traditiei artistice a acestui areal cultural cu caracteristici diferite fata de celelalte provincii ale Romaniei, deosebiri clar consemnate in istoria artei romanesti, care persista, intr-o anume masura, pana in contemporaneitate.
Orele 17:00 — vernisajul primei expozitii de fotografie medicala din Sibiu: Gentle Violence (5-28.09.2014)
Casa Albastra, Sala Multimedia
Organizatori: Muzeul National Brukenthal, FotoMedical
Curator: Laura Coltofea
Parteneri: Asociatia Inima Copiilor, Photosetup, The Syndicate, Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, CELICO Dental Service, AdTeam, Academia Aesculap, Banca Transilvania, Asociatia Vira
Parteneri onorifici: Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor din Romania, Societatea Romana de Cardiologie
Gentle Violence este o expozitie insolita, ce aduce in atentia publicului un gen fotografic putin cunoscut in Romania — fotografia medicala, prin prisma unui subiect neobisnuit pentru institutiile muzeale din tara — chirurgia inimii.
Gentle Violence ne permite accesul intr-o lume putin cunoscuta si adesea temuta care, asociata fiind cu durerea, este privita cu retinere, in pofida actului salvator pe care il implica. Fotografiile Cristinei Bobe ne dezvaluie, insa, lumea fascinanta a salii de operatie, a interventiei chirurgicale propriu-zise in forma bruta, necosmetizata, surprinzand artisticul, eleganta si delicatetea gesturilor chirurgicale, emotia, diversitatea trairilor si bogatia cromatica in stiintificul aparent rigid.
Suntem provocati sa ne redescoperim trupul intr-o maniera neobisnuita, intruziva. Odata ce acceptam provocarea, ne este relevata complexitatea, frumusetea ireala, nebanuita a interiorului anatomic — la nivel microscopic si macroscopic. Toate acestea sunt prezentate prin intermediul fotografiilor ilustrand structuri delicate ale inimii, realizate de dr. Horia Muresian.
Recreand sunetele din sala de operatie printr-o coloana sonora deosebita, Sebastian Florea reuseste sa ne transpuna complet in atmosfera interventiei chirurgicale. Empatic, asistam la propria operatie!
Gentle Violence este o expozitie ce isi propune sa transmita emotii puternice, sa stimuleze simturile, sa educe, sa ridice intrebari si, nu in ultimul rand, sa provoace dezbateri.
Vineri 5.09 — Sambata 6.09, de la orele 20:00
Palatul Brukenthal gazduieste Festivalul Studentesc de Moda si Design Vestimentar ‘Be Creative’
Coordonator MNB: Dr. Iulia Mesea