CULTURA

Cel mai asteptat spectacol de teatru cu papusi va fi prezentat la Teatrul Gong din Sibiu!

Cel mai asteptat spectacol de teatru cu papusi va fi prezentat la Teatrul Gong din Sibiu!

Teatrul Gong Sibiu prezinta miercuri, 17 decembrie, ora 20:00, spectacolul „De ce fierbe copilul in mamaliga” in regia lui Ombline de Benque. 

Productia Teatrului Gong din Sibiu face parte din programul MAP XXL initiat de Asociatia Franceza „Pepinierele europene pentru tineri artisti”, realizat in parteneriat cu UNITER. Spectacolul regizoarei Ombline de Benque se remarca prin viziunea originala a dramatizarii textului, folosind cu inteligenta si sensibilitate elementele de limbaj vizual si muzical alaturi de cele ale animatiei si miscarii corporale reusind sa obtina un maxim de expresivitate cu un minim de mijloace specifice.

Aglaja, fetita din spectacolul „De ce fierbe copilul in mamaliga” este un copil cu o imaginatie foarte bogata care o ajuta sa disimuleze realitatea dura pe care o traieste. Pornit de la romanul cu acelasi titlu al scriitoarei Aglajei Veterany, spectacolul tripleaza personajul pentru a-i putea reda multiplele sale fatete. In timp ce mânuiesc marionete si masti, actritele manipuleaza, de fapt, visele si fricile unei fetite cu o viata trista, dar care gaseste resurse sa se bucure.

Aglaja calatoreste tot timpul. Mai intâi, fuge dintr-o tara condusa de un dictator. Apoi fuge de problemele din familia ei. Mai târziu, va fugi de propriile ei frici. Familia ei nu este una obisnuita. Parintii sunt artisti de circ, iar mama isi risca viata in fiecare seara in arena. Acesta este inceputul fricii care nu o va mai parasi niciodata. Aglaja este un copil in cautarea unei identitati fara frica.

Spectacolul „De ce fierbe copilul in mamaliga” regizat de artista franceza Ombline de Benque nu este recomandat celor cu vârsta sub 15 ani.

Romanul „De ce fierbe copilul in mamaliga” a cunoscut un succes literar urias, fiind considerat o scriere partial autobiografica care exploreaza, din perspectiva naivitatii infantile, tumultoasa lume a circului, orbitoare in aparenta, dar in realitate tragica, pândita permanent de spectrul mortii.

Scriitoarea Aglaja Veterany s-a nascut in 1962 la Bucuresti, intr-o familie de artisti de circ maghiari. A cutreierat cu circul intreaga lume si s-a stabilit, in cele din urma, in Elvetia. A studiat arta dramatica la Zürich. A infiintat companii de teatru experimental, „Pompa de cuvinte” in 1993 si „Masina de fabricat ingeri” in 1996. In 1999 apare romanul „De ce fierbe copilul in mamaliga”, distins cu premiul pentru Cea mai buna carte a anului (Zürich, 1999), Premiul pentru literatura (Berlin, 2000), Premiul Chamisso (München, 2000). Dupa ce scrie un nou roman, „Raftul cu ultimele suflari”, Aglaja Veteranyi se sinucide intr-un spital din Zürich, in urma unei depresii, in 2002.

Accesul publicului se face pe baza biletelor puse in vânzare la sediul teatrului, de luni pâna vineri, intre orele 10:00 – 16:00 sau online prin eventim.ro. Pretul unui bilet este de 7 lei, tarif unic, iar pentru biletele achizitionate online se percepe un comision de 10%.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275