CULTURA

Cel mai vechi muzeu din sud-estul Europei nu a fost restaurat de 240 ani. Semneaza petitia online ca sa primeasca fonduri

Cel mai vechi muzeu din sud-estul Europei nu a fost restaurat de 240 ani. Semneaza petitia online ca sa primeasca fonduri

muzeul brukenthal sibiu

Cel mai vechi muzeu din Centrul si Sud-Estul Europei, Muzeul Brukenthal din Sibiu se afla intr-o situatie extrem de dificila. Palatul in care functioneaza, situat in centrul Sibiului, nu a suferit nicio restaurare majora in cei peste 240 ani de existenta, iar cladirea reprezinta un risc pentru angajati si vizitatori, a declarat conducerea institutiei.

Directorul Sabin Luca spune ca muzeul are doi proprietari, Statul roman si Biserica Evenghelica, dar niciunul nu a alocat sumele necesare pentru o restaurare completa.

„Riscul de a cadea pietre de pe cladire, in capul vizitatorilor este foarte mare, pentru ca in 240 ani nu s-a facut nicio restaurare majora. In 2017 aniversam 200 ani de cand Brukenthal este muzeu public si dorim sa sarbatorim cum se cuvine”, a explicat Luca. Acesta a mai spus ca in ultimii 10 ani a depus zeci de memorii la Guvernul Romaniei, dar nu s-au primit sumele necesare. Din acest motiv, conducerea muzeului a lansat o campanie de strangere de semnaturi pentru a obtine fondurile necesare renovarii institutiei. Timp de trei luni, in perioada 1 martie – 31 mai 2015, pe pagina de internet a muzeului (www.brukenthalmuseum.ro), oricine doreste poate sa completeze petitia online.

„Muzeul Brukenthal este intr-o situatie de criza. Este o poveste cu un trecut fastuos, un prezent trist si un viitor deschis. Considerand faptul ca in anul 2017 se implinesc 200 de ani de la inaugurarea in Palatul Brukenthal a primului muzeu din Romania, campania „White Palace – Dark Story” („Palat alb – poveste intunecata”) are ca scop constientizarea publicului asupra starii de deteriorare a cladirii monument istoric si a necesitatii imperative a demararii lucrarilor de restaurare”, a caracterizat situatia, directorul adjunct, dr. Dana Roxana Hrib.

Potrivit lui Sabin Luca, sumele necesare unei restaurari integrale a cladirii ar fi cuprinse intre 30-50 milioane euro. „Cand vorbesc de restaurare, nu ma refer la renovarea unei fatade, ci la lucrari ample, de la acoperis pana la subsol. Sumele pot varia, pentru ca pe parcursul lucrarilor se pot descoperi multe lucruri pe care nu le puteam cunoaste”, a explicat Luca.

Directorul muzeului mai spune ca toate semnaturile vor fi inaintate „personal” presedintelui Romaniei, primului ministru, ministrului culturii, ministrului de finante si tuturor celor care au putere de decizie in alocarea de fonduri.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349