Centru pilot de consiliere si caravana de informare privind violenta sexuala are loc astazi la Sibiu. Acest serviciu include prima platforma de consiliere online pentru victimele violentei sexuale prin care oricine poate accesa informatii si indrumare gratuita in timp real pe www.aleg-romania.eu.
6% dintre femeile din Romania au fost supuse la o forma de violenta sexuala dupa varsta de 15 ani. 24% dintre femei afirma ca au fost supuse la violenta fizica sau sexuala de catre un adult inainte de varsta de 15 ani (conform unui studiu din 2014 al Agentiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene), ceea ce inseamna aprox. 13.500 de femei doar in judetul Sibiu.
Majoritatea cazurilor raman insa neraportate, iar agresorii pot continua nestingheriti sa abuzeze.
Cand ne referim la violenta sexuala vorbim nu doar de viol, ci de orice interactiune de natura sexuala ce nu este bazata pe consimtamant — saruturi si atingeri nedorite, exhibitionism, adresari obscene. Poate avea loc pe strada, la locul de munca, la scoala sau in familie. Chiar si pe internet.
De ce tac victimele? Din cauza normelor sociale (ce fac ca rusinea si vina sa planeze asupra victimei si nu a agresorului), din cauza dublei victimizari (cand o victima care depune plangere este supusa unor noi situatii traumatizante pe parcursul procedurilor pe care le are de parcurs) si din cauza lipsei serviciilor specializate unde victimele sa beneficieze de suport si consiliere, sa fie ascultate si indrumate, fara a fi blamate sau judecate.
Asociatia A.L.E.G. a demarat in 2014 un serviciu pilot de consiliere care ofera gratuit consiliere psihologica, asistenta si reprezentare juridica, precum si decontarea certificatelor medico-legale pentru victimele violentei sexuale.
Pentru a usura accesul victimelor la informare, A.L.E.G. a demarat primul serviciu din Romania de consiliere online pe tema violentei sexuale, unde victimele pot discuta in timp real cu un psiholog, sub protectia anonimatului. Victimele pot accesa serviciul prin inregistrare pe platforma disponibila pe site-ul A.L.E.G. http://aleg-romania.eu/consiliere/. Acest serviciu de consiliere online suplineste lipsa unor linii telefonice de urgenta specializate pentru victime, linii care ar trebui sa existe, conform prevederilor legislatiei de la nivel european.
In paralel, A.L.E.G organizeaza o caravana de informare timp de 10 luni, in 10 localitati din judetele Sibiu si Mures, care cuprinde sesiuni educative pentru 700 de liceeni si tineri cu varste intre 14 si 29 ani si, respectiv, intalniri de informare pentru 50 de specialisti de la nivel local care, prin prisma profesiei, au o probabilitate mai ridicata de a veni in contact cu victime ale violentei sexuale: asistenti sociali, cadre medicale, psihologi, politisti si preoti.
Scopul caravanei este de a mari accesul la informatii legate de prevenire si accesul la servicii de suport pentru victimele violentei sexuale, in special pentru tineri. Mitropolia Ardealului si-a aratat disponibilitatea de a sustine caravana si dialogul cu preotii la nivel local.
INFORMATII SUPLIMENTARE
1. CARAVANA DE INFORMARE PRIVIND VIOLENTA SEXUALA
Durata: octombrie 2014 — iunie 2015
Arie: 10 localitati din judetele Sibiu si Mures. In judetul Sibiu: Sibiu, Cisnadie, Avrig, Saliste, Medias, Agnita. Grupuri tinta: tineri (14-29 ani) , specialisti ce pot indruma victima (asistenti sociali, psihologi, medici, politisti, etc.)
A. Sesiuni educative pentru TINERI — (90 min.) Proiectia filmului educativ Corpul meu imi apartine — urmata de discutie despre formele violentei sexuale identificate in situatiile ilustrate in film: abuz in familie, hartuire la locul de munca, tentativa de viol in cuplu; identificarea comportamentelor de risc versus comportamente pozitive, prevenirea violentei sexuale prin descurajarea comportamentelor agresive.
* Diseminarea Ghidului de buzunar Violenta sexuala: recunoaste, evita, descurajeaza, ajuta
B. Sesiuni informative pentru SPECIALISTI — intalniri la nivel local cu asistenti sociali, cadre medicale, psihologi, politisti si preoti, axate pe evitarea victimizarii secundare, intelegerea cauzelor si efectelor violentei sexuale si indrumarea victimelor spre servicii de suport.
Din 2015 Romania are obligatia de a implementa prevederile Directivei 2012/29/EU privind victimele infractiunilor, care se refera in mod distinct la violenta de gen , iar politia si tribunalele din Romania vor trebui sa indrume victimele infractiunilor ‘cu risc ridicat de victimizare secundara’, asa cum sunt victimele violentei sexuale, spre servicii de asistenta specializate.
* Materiale: pachete de informare si constientizare privind drepturile victimei — suport pentru identificarea semnelor violentei sexuale si indrumarea cazurilor spre servicii de suport specializat, evitarea victimizarii secundare.
TOATE MATERIALELE CE VOR FI DISTRIBUITE IN CARAVANA SUNT DISPONIBILE AICI: http://aleg-romania.eu/corpul/
2. CENTRU PILOT DE CONSILIERE pentru victimele violentei sexuale
a. Informare si consiliere online — prin inregistrare aici http://aleg-romania.eu/consiliere/
b. Consiliere psihologica
1. individuala
2. grupuri de suport
c. Asistenta juridica, inclusiv reprezentare in instanta
d. Achitare certificat medico-legal, la nevoie
Primul pas pentru ca o victima a violentei sexuale sa depaseasca trauma este sa vorbeasca despre ceea ce i s-a intamplat cu cineva care sa o asculte fara a o judeca.
Din cazuistica ultimilor 20 de ani de la Stigamot (Islanda), cel mai adesea, victimele violentei sexuale aleg sa treaca sub tacere evenimentele traumatice prin care au trecut.
Astfel, mai mult de 80% dintre victime nu raporteaza abuzul savarsit asupra lor si nu discuta cu alte persoane despre ceea ce li s-a intamplat.
Principalele motive pentru care victimele nu vorbesc despre experienta de violenta:
* ‘Mi-a fost rusine’ 85%
* ‘Am crezut ca este vina mea’ 75%
* ‘Nu am indraznit sa descriu ce mi s-a intamplat’ 35%
Consecintele emotionale, comportamentale si cognitive pe care le resimt victimele violentei sexuale sunt multiple si extrem de grave.
De remarcat ca, alaturi de anxietate, tristete si stima de sine scazuta, sentimentele de rusine si vinovatie ocupa primele locuri in aceasta statistica trista a consecintelor pe care le resimt victimele violentei sexuale.
3. CE INSEAMNA VIOLENTA SEXUALA?
Elementul esential este absenta consimtamantului.
4. DETALII DESPRE PROIECT
Titlu: ‘Corpul meu imi apartine — violenta sexuala in randul tinerilor: constientizare si centru de consiliere’
Finantare: granturile SEE 2009 — 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania
Initiator: Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen — A.L.E.G.
Parteneri: Stigamot (Islanda), Institutul Est-European pentru Sanatatea Reproducerii din Targu Mures, Inspectoratul Scolar Sibiu, Inspectoratul Scolar Mures, Directia pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu, Directia de Sanatate Publica Sibiu, Asociatia EMA din Brasov.
Obiectiv: cresterea accesului tinerilor in situatii de risc la servicii de informare privind violenta sexuala si furnizarea de asistenta de specialitate integrata victimelor violentei sexuale, prin activitati de informare si constientizare pentru tineri, dar si pentru specialisti (medici, asistenti sociali, consilieri scolari, politisti) din judetele Sibiu si Mures, precum si prin formarea unui centru pilot de asistenta pentru victimele violentei sexuale la Sibiu.
Statistici si nevoi: Studiul Agentiei pentru Drepturi Fundamentale lansat in martie 2014 arata ca in Romania 6-7% dintre femei spun ca au suferit o forma de violenta sexuala dupa varsta de 15 ani, ceea ce inseamna aprox. 13.500 de femei doar in judetul Sibiu.
Violenta sexuala afecteaza si baietii, in special minori sau tineri cu un grad de vulnerabilitate: tineri din sistemul de protectia copilului, tineri cu o dizabilitate fizica sau mentala etc.
Conform UN Women (Factsheet on Sexual Violence, 2010), 50% dintre agresiunile sexuale au loc inainte de varsta de 16 ani, tinerii fiind asadar un grup de risc important. Un studiu privind prevenirea violentei sexuale al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2013 recomanda implicarea sectorului medical si capacitarea sa pentru a identifica violenta sexuala si a indruma victimele spre servicii de suport. Colaborarea intre politist/procuror, asistent social/psiholog si personalul medical este asadar esentiala in interventia integrata.
Totodata, in Romania, unde in localitatile mici sunt putine cadre medicale si politisti, este foarte importanta implicarea preotilor in combaterea violentei, ei fiind in multe cazuri singurii carora victimele le spun ce li se intampla.
Perioada de implementare proiect: 15 aprilie 2014 — 14 octombrie 2015
Valoarea grantului: 67.581,50 Euro.
Parteneri: Stigamot (Islanda), Institutul Est-European pentru Sanatatea Reproducerii din Targu Mures, Inspectoratul Scolar Sibiu, Inspectoratul Scolar Mures, Directia pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu, Directia de Sanatate Publica Sibiu, Asociatia EMA din Brasov.
In paralel cu acest proiect, A.L.E.G. implementeaza si un proiect de lobby si advocacy pe tema violentei sexuale, cu titlul Rupem tacerea despre violenta sexuala: intarirea capacitatii ONG-urilor de a integra violenta sexuala in agenda publica.
Prin acest proiect, un grup de 10 organizatii din tara fac demersuri pentru schimbari legislative, precum si de practica curenta in activitatea institutiilor responsabile de interventie, pentru a asigura mai mare eficacitate in pedepsirea agresorilor si asistarea victimelor.
Probleme tintite:
* Urmarirea penala inceteaza odata cu retragerea plangerii, iar retragerea e destul de frecventa datorita presiunilor la care este supusa victima.
* Multi agresori scapa nepedepsiti. In Romania, in 2012 au fost 2418 dosare penale intocmite pentru viol, 440 de faptuitori trimisi in judecata (18%), 422 arestati (Ministerul Public).
* Lipsa de asprime a pedepselor incurajeaza recidiva si expune victimele. In 2012, 14% dintre faptuitori (violatori) au fost recidivisti (Ministerul Public).
Proiect finantat prin granturile SEE 2009 — 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org