Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu va primi mai putini bani de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), dupa ce, in luna decembrie, Directia Generala de Monitorizare, Control si Antifrauda a efectuat un control inopinant, in urma caruia a descoperit mai multe nereguli in respectarea obligatiilor contractuale, potrivit Mediafax. In aceeasi situatie se mai afla alte noua unitati sanitare din tara.
Ca urmare a acestor nereguli s-a dispus sa fie retinut 1% din valoarea de contract aferent lunilor in care au fost inregistrate nereguli, in cazul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Spitalului Judetean de Urgenta Valcea, Spitalului Judetean de Urgenta Sibiu, Institutului Oncologic „Prof. dr. Al. Trestioreanu”.
Valoarea totala a sumelor retinute se ridica la 1.500.000 de lei, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi.
„Aceasta masura a fost luata pentru nerespectarea obligatiilor contractuale stipulate in contractele de furnizare de servicii medicale spitalicesti incheiate cu Casele de Asigurari de Sanatate”, a spus presedintele CNAS.
Cristian Busoi a precizat ca s-a constatat ca in Foile de Observatie Clinica Generala (FOCG) si Foile de Spitalizare de Zi (FSZ) intocmite la nivel de sectii nu au fost completate in totalitate campurile de identificare, nu au fost consemnate integral setul minim de date la nivel de pacient, respectiv data externarii, numarul FOCG sau FSZ corespunzator episodului de spitalizare curent, epicriza, monitorizarea zilnica a evolutiei medicale, semnatura si parafa medicului curant si a sefului de sectie.
De asemenea, in aceste documente nu au fost consemnate diagnosticele de internare si, la 72 de ore, nu au fost codificate explorarile functionale, investigatiile radiologice si alte proceduri terapeutice recomandate, examenele de laborator, rezultatele investigatiilor medicale efectuate, iar anexat la foile de observatie clinica generala, nu s-a regasit decontul de cheltuieli care se elibereaza pacientilor la externare, a mai spus Busoi.
Presedintele CNAS a recunoscut faptul ca una dintre cele mai grave probleme este aceea ca pacientii internati sunt obligati sa-si cumpere medicamentele, spunand ca spera ca acest lucru sa fie reglementat din 1 aprilie, odata cu intrarea in vigoare a pachetului de servicii medicale si a noului contract-cadru.
Cristian Busoi a mai spus ca alte nereguli constatate la aceste unitati sanitare au vizat eliberarea unor scrisori medicale care nu contin in totalitate datele cerute, cum ar fi motivele prezentarii la medic, diagnosticul, anamneza, examenul clinic, examenele de laborator, tratamentul efectuat si alte informatii referitoare la starea de sanatate a asiguratului si tratamentul recomandat.
Presedintele CNAS a semnalat si faptul ca unele servicii acordate in regim de spitalizare de zi au fost raportate ca servicii in spitalizare continua.
Totodata, echipa de control a CNAS a solicitat recuperarea sumelor aferente biletelor de trimitere pentru investigatii paraclinice eliberate de medicii curanti din cadrul unitatilor sanitare, precum si a sumelor reprezentand valoarea retetelor prescrise, pe perioada spitalizarii pacientilor internati in: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sfantul Spiridon” Iasi si Institutul Oncologic „Prof. dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti.
Presedintele CNAS a spus ca in aceste unitati au fost identificate servicii medicale de radiologie imagistica efectuate in ambulatoriul de specialitate si decontate de Casele de Asigurari de Sanatate pentru pacienti internati in spital, in baza unor bilete de trimitere pentru investigatii paraclinice eliberate de medicii curanti din cadrul unitatii sanitare.
De asemenea, au fost identificate retete prescrise pacientilor pe perioada spitalizarii, a mai spus Busoi.
Inspectorii CNAS au mai dispus recuperarea sumelor reprezentand contravaloarea Foilor de Observatie Clinica Generala intocmite cu criteriul de internare „urgenta medicala”, pentru pacienti care nu figureaza consultati in Unitatea de Primiri Urgente (UPU) pentru Spitalul Judetean de Urgenta Arges.
Cristian Busoi a precizat ca multi pacienti au venit la spital direct la un anumit medic, fara sa fi trecut prin UPU, desi pe foaia de internare aparea „urgenta medicala”.
Presedintele CNAS a mai spus ca sumele vor fi retinute unitatilor sanitare incepand cu luna februarie, pentru perioadele controlate si in care au fost gasite nereguli, acestea find intre una si trei luni.