O colectie impresionanta de instrumente cu care au fost tatuati renumiti regi de-a lungul timpului, a fost expusa la Sibiu de William Robinson, fondatorul Muzeului Tatuajului din Liverpool, in cadrul Transilvania Tatoo Expo.
Conventia de tatuaje de la Sibiu a inceput vineri si se va incheia in aceasta seara dupa trei zile in care peste 40 de specialisti in arta tatuajelor din intreaga lume s-au reunit la Sala Thalia din oras pentru a face schimb de experienta, de idei, de tehnici, dar si pentru a-si prezenta cele mai importante lucrari.
Conventia a ajuns la cea de-a VI-a editie, iar invitatul ei special este Wiliam Robinson, unul dintre pionierii artei corporale europene moderne, fondatorul Muzeului Tatuajului din Liverpool.
Mic, jovial cu o privire prietenoasa si cu zambetul mereu pe buze, Wiliam Robinson este un izvor nesecat de povesti despre tatuaje, istoria acestei arte si artisti renumiti de-a lungul secolelor. Despre el povesteste cu mult umor ca a intrat in contact cu tatuajele in urma cu mai bine de 20 de ani. Avea un prieten care se ocupa cu asta, iar el s-a specializat in tehnica laser de scoatere a desenelor de pe piele pe care proprietarii nu si le mai doreau. Nu a lucrat decat vreo doua luni in acest domeniu, dar si-a dat seama ca in spatele unui studio modern de tatuaje este o intreaga istorie care ar trebui scoasa la lumina.
„M-am gandit ca este o istorie care a fost ignorata si am vrut sa colectionez lucrurile acestea pentru a ilustra aceasta istorie. Pentru ca, daca o istorie este scrisa, se pune praful pe cartea respectiva. Obiectele spun propriile povesti, iar eu ador sa le colectionez. De mic copil am facut asta – colectionam timbre si monede – si am stiut ca este timpul ca cineva sa faca si acest lucru si sa incerc sa salvez cat de mult am putut din aceasta istorie”, explica Wiliam Robinson.
Colectia sa are acum peste 10.000 de obiecte, iar primul pe care l-a cumparat a fost o masina de tatuat electrica din 1930 – 1940. Rand pe rand, Wiliam a vizitat, in ultimii 20 de ani, peste 2.500 de studiouri de tatuaje din intreaga lume pentru a cumpara diferite obiecte. Nu se axeaza doar pe ce este foarte vechi, ci si pe masinarii mai noi „pentru ca si acestea, intr-o zi, vor ajunge sa aiba peste o suta de ani vechime”.
Intrebat cat a calatorit in ultimii 20 de ani pentru a aduna toate obiectele, rade, se ia cu mainile de cap, dar socoteste rapid si afirma ca peste un milion de kilometri.
„Am facut – in ultimii patru ani – 150.000 de kilometri prin Irlanda, Scotia, Tara Galilor si Anglia, pentru ca nu-mi cunosteam nici macar tara mea. Asta a fost doar in ultimii ani. Am fost in America si prin toata Europa. Cred ca am fost in 2.500 de studiouri in viata mea. In 20 de ani, peste un milion de kilometri am facut. Mi-a luat o zi si jumatate ca sa vin sa va vad pe voi in aceasta tara frumoasa – Romania – asa ca…eu calatoresc mult”, spune Wiliam.
La expozitia de la Sibiu standul sau este asezat chiar in holul de la intrarea in Sala Thalia, primul teatru construit vreodata in Romania. Intr-o vitrina care nu depaseste cu mult dimensiunile unei valize, Wiliam Robinson a asezat cateva sute de obiecte din cele peste 10.000 pe care le-a adunat.
La prima privire, vitrina nu are nimic special. Sunt intrumente din lemn si bambus, mici masinarii a caror intrebuintare scapa unui ochi neavizat, dar si cateva fotografii si o carte. Insotite de povestile lui Wiliam obiectele capata insa valoare, iar unele devin de-a dreptul nepretuite.
„Am adus la Sibiu bambus japonez, valiza de calatorie a lui George Burchett din Anglia, cateva unelte de mana pentru tatuaj din Noua Zeelanda si Brazilia. Din Germania am o carte, de la sfarsitul anilor 1800. In expozitia mea exista lucruri din Germania, America, Danemarca. Am incercat sa aduc o selectie de lucruri din toata lumea, lucruri despre care am putea spune o poveste, lucruri care sa intereseze. Am adus lucruri care le dau oamenilor posibilitatea sa puna intrebari”, explica Wiliam Robinson cum a ales obiectele din muzeul sau pe care sa le aduca la Sibiu.
Povesteste cu drag despre valiza de calatorie a lui George Burchett, unul dintre cei mai mari specialisti in arta tatuajului care au existat vreodata, cunoscut, mai ales, datorita personalitatilor pe care le-a tatuat.
„Unul dintre cele mai importante artefacte este o mica cutie care a apartinut lui George Burchett, cunoscut ca „king of tatoo artists” in Marea Britanie pentru ca i-a tatuat pe Regle George al V-lea al Marii Britanii, pe Regele Eduard al VII-lea, pe Regele Frederick al IX-lea al Danemarcei, pe Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, regele Norvegiei. Lista sa de persoane regale pe care le-a tatuat este incredibila”, povesteste Wiliam Robinson.
Un alt exponat care atrage privirile tuturor celor ce se apropie de vitrina cu artefacte este o mana tatuata, copie a unei maini egiptene mumificate.
„Oamenilor le place mana mea. Nu este reala, imi pare rau sa spun, pentru ca nu putem cere oamenilor sa ne doneze o mana. Aceasta mana este o copie dupa o mana egipteana mumificata, care era tatuata, din anul 4.000 inaintea erei noastre. Una dintre povestile interesante din perioada egipteana este ca, atunci cand au deschis mormantul lui Tutankhamon, printesa despre care se spunea ca a fost favorita sa, era tatuata cu mici fluturi. Asta a determinat ca societatea din era Victoriana, doamnele din inalta societate, sa ceara sa fie tatuate cu mici fluturasi. A devenit extrem de populara tatuarea cu fluturasi in perioada respectiva in Marea Britanie”, mai spune Wiliam.
Din vitrina, Robinson alege apoi o masinarie care nu are mai mult de 15 centrimetri lungime.
„Aceasta mica unealta vine din India. Acolo lumea sta la coada pentru a se tatua. Ai impresia ca stau la coada la autobuz, dar nu, ei stau la coada pentru a se tatua, iar aceasta mica masinarie face tatuajele extrem de repede si te taxeaza cu doi euro pentru un tatuaj. Se fac tatuajele la toata lumea cu aceeasi masina, acelasi ac, aceeasi cerneala, e cam….ups. Incredibil, dar adevarat”, explica el.
Intrebat care este cel mai valoros obiect in colectia sa, Wiliam precizeaza:
„Nu pot sa spun care este cel mai valoros pentru ca unele dintre ele sunt inestimabile. Unele sunt adevarate artefacte – negative pe sticla – nu prea mai gasesti asa ceva, sunt extrem de rare, iar unele care sa aiba legatura cu arta tatuajului sunt nepretuite. Am 40 astfel de negative pe sticla si unele au intre 60 si 100 de ani vechime”, afirma britanicul, aratand negativele pe sticla pe care le-a adus la Sibiu.
Toti cei care intra la conventia de la Sibiu – romani sau straini – se opresc langa vitrina lui Wiliam, iar acesta le raspunde la toate intrebarile. Isi condimenteaza povestile cu anecdote si asculta, la randul lui, povestile tuturor. Ii place sa spuna ca nu colectioneaza doar obiecte, ci si povesti si e ochi si urechi la tot ce se intampla in jur.
„Ador ceea ce fac. Este o arta incredibila si ar trebui sa fie mai apreciata. Cred ca este cea mai pretioasa dintre formele de arta care exista, pentru ca trupul omului, pielea, este cea mai scumpa panza pe care cineva iti poate da permisiunea sa desenezi. Imi place ceea ce fac. Imi place sa colectionez lucruri. De fapt, eu nu colectionez lucruri, ci povesti. Daca obiectele ar putea vorbi, lucrurile pe care le-ar spune ar fi incredibile”, mai spune Wiliam Robinson.
De la standul sau, vizitatorii coboara catre standurile artistilor si ale companiilor are vand cerneala si instrumente pentru tatuaj.
Multi iubitori ai tatuajelor au venit la Sibiu pentru a intalni un anumit artist de la care mai doresc un tatuaj. Programarile s-au facut, in unele cazuri, cu luni de zile inainte, iar majoritatea artistilor au fost extrem de ocupati pe durata expozitiei. Cei care nu au apucat sa-si faca tatuajul dorit isi vor urma artisul preferat la urmatoarea conventie la care acesta va participa.
Sursa: mediafax.ro