CULTURA

Concert cu un instrument cu o istorie de peste 3000 de ani, la Filarmonica de Stat Sibiu

Concert cu un instrument cu o istorie de peste 3000 de ani, la Filarmonica de Stat Sibiu

Cosmin Balean

Concert inedit la Filarmonica de Stat Sibiu. In 26 februarie, sibienii vor avea ocazia sa asiste la un recital oferit de compozitorul armean Henrik Anassia, la unul din cele mai vechi instrumente din lume: duduk. Compozitia propusa publicului sibian este singura lucrare de gen din creatia muzicala armeneasca.

Duduk-ul este unul dintre cele mai vechi instrumente din lume, cu o istorie de peste 3.000 de ani. Sonoritatea deosebit de calda a acestui instrument poate fi auzita in coloanele sonore ale unor filme celebre precum Gladiatorul, Troia sau Piratii din Caraibe. În 2005, UNESCO a declarat duduk-ul armenesc ca fiind o capodopera si l-a inclus in Patrimoniul Intangibil al Umanitatii.

De origine armeneasca, nascut la Erevan, Henrik Anassian este compozitor si dirijor. A obținut diploma de masterat in dirijat opera/simfonic, fiind apoi dirijor al Orchestrei Simfonice a Armeniei (1966-1968).

Interpretul concertului, Cosmin Balean este membru – sef partida-fagot – al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Banatul“ din Timisoara si profesor al Facultatii de Muzica din Timisoara. „Posibilitatea acestui instrument de a transmite emotie si candoare este minunata si ceea ce cred ca m-a fascinat pe deplin a reprezentat asemanarea cu timbrul vocii umane. Ma gandesc ca pana la urma tindem tot catre natural. Instrumentul lasat de catre Dumnezeu omului este vocea umana; sensibilitatea data de aceasta o regasesc in timbrul dudukului” a declarat Cosmin Balean

Biletele pot fi procurate de luni pana joi intre orele 12-16 de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu. Pretul unui bilet este de 16 lei. Elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de o reducere de 50%. Mai multe informatii puteti afla pe site-ul www.filarmonicasibiu.ro sau la tel. 0735566486.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279