Sefa Sectiei Neonatologie din Sibiu, Ecaterina Olariu, spune ca niciodata nu au existat „condiţii mai proaste ca acum” din cauza lucrarilor de modernizare la Maternitatea Sibiu, spaţiul fiind „comprimat la aproape 25 la suta”, motiv pentru care nou-nascuţii sunt externaţi si dupa doua zile.
Sefa Sectiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judetean Sibiu, Ecaterina Olariu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca, de trei ani de cand au inceput lucrarile de modernizare la Maternitatea Sibiu, personalul, mamele si copiii traiesc „o epoca ciudata”, conditiile de lucru si cele de cazare inrautatindu-se, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Traim intr-o epoca ciudata. Ne-au comprimat la aproape 25 la suta din capacitatea maternitatii, cu acelasi numar de copii, cu adresabilitate mult mai mare a regiunii arondate, cazuri mai grave, mult mai multe, si spatiul este redus, circuitele sunt cum sunt. De cand conduc sectia asta, de aproape treizeci de ani, niciodata nu am avut conditii mai proaste ca acum din punct de vedere al circuitelor epidemiologice. Traiesc cu o spaima continua de trei ani si, uneori, terorizez personalul mediu si auxiliar pentru ca mentinerea curateniei este necesara“, a declarat Ecaterina Olariu.
Potrivit acesteia, sectia este aglomerata, fiind trei-patru paturi intr-un salon, iar conditiile de igiena sunt greu de pastrat.
„Noi am avut un sistem foarte bun: doua mame, doi copii intr-un salon. Este perfect si conform legislatiei. Acum am aglomerat: sunt trei, patru paturi intr-un salon plus ca nu au grupuri sociale, dar asta nu e nimic, avem grup social pe coridor. Dar, unde este multa lume si, mai ales, dupa liberalizarea vizitelor apartinatorilor, e mai greu de intretinut igienizarea. Dezinfectia ciclica a saloanelor sufera acum pentru ca se externeaza o doamna cu un copil, celelalte doua raman, pe urma vine alta, ca nu sunt locuri. Uneori suntem aglomerati la sala de nasteri, raman cate o zi, o zi jumatate”, a spus Ecaterina Olariu.
La randul sau, Livia Ognean, medic primar pe aceeasi sectie, a declarat ca nou-nascutii sunt externati la 48 de ore, ceea ce „nu e bine”, presiunea asupra medicilor fiind extrem de mare.
„S-a intamplat sa plece acasa de la sala de nastere pentru ca, efectiv, nu au fost locuri in sectie, sa poata urca in sectie mamele cu copiii. Pentru a putea functiona in regimul asta trebuie sa dam drumul copiilor mult mai repede decat o faceam de obicei si atunci trebuie sa fii absolut convins ca acel copil va fi bine la 48 de ore cand ii dai drumul acasa, pentru ca asistenta medicala la domiciliu este destul de greu de realizat. Nu poti sa fii increzator ca medicul de familie va merge, va urmari copilul acela acasa si, atunci, presiunea este foarte mare”, a declarat Livia Ognean.
Cei doi medici au precizat ca, in cazul nou-nascutilor, exista boli care nu debuteaza la nastere, ci la cateva zile dupa, fiind extrem de greu de prevazut evolutia fiecarui copil.
„Eu le spun parintilor asa: «Si Dumnezeu a facut lumea in sapte zile, noi, neonatologii, trebuie s-o facem in doua zile». Icterul fiziologic neonatal se arata in ziua a doua, a treia. Copilul in ziua a doua trebuie sa plece acasa. Ganditi-va in ce presiune lucram noi si nu suntem tocmai niste zeitati ca sa putem sa ne gandim in viitor ce se va intampla cu acel copil”, a afirmat Ecaterina Olariu.
In cazul in care apar cazuri grave, copiii cu probleme sunt trimisi de la Maternitate la Spitalul de Pediatrie, din cauza lipsei de locuri.
Maternitatea din Sibiu a fost inclusa, in 2010, intr-un program national de modernizare derulat de Ministerul Sanatatii cu fonduri de la Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii.
Valoarea totala a lucrarilor este de aproximativ patru milioane de euro si ar fi trebuit finalizate in aprilie 2012. Banii au venit insa cu intarziere, iar lucrarile s-au prelungit.
Potrivit datelor oferite de catre reprezentantii spitalului, ar mai trebui realizata partea electrica a cladirii si montat parchetul.
Oficialii spitalului au declarat ca, la finalul anului 2013, au facut noi demersuri catre Ministerul Sanatatii pentru a afla care este situatia lucrarilor, dar nu au primit niciun raspuns.