CULTURA

Conferinta – spectacol: „Plange printre ramuri luna”!

Conferinta – spectacol:  „Plange  printre  ramuri  luna”!

Conferinta – spectacol Plange  printre  ramuri  luna!2

Aniversarea a 50 ani de la eliberarea detinutilor politici a fost onorata la Sibiu la prestigioasa institutie publica de cultura traditionala romaneasca ,veche de 153 de ani Biblioteca Astra in colaborare cu Cenaclul Lumina Lina condus de pr. Catalin Dumitrean si de invitatii : prof. universitar dr. Corvin Lupu si lector universitar dr. Tiberiu Costachescu – din partea Universitatii Lucian Blaga -Facultatea de Stinte Politice si Relatii Internationale. In prezenta a 70 de invitatii, conferinta a debutat cu prezentarea introductiva facuta de ing. Sorin Olariu a unor repere a luptei nationale anticomuniste cu specificarea celor 3 directii fundamentale si anume : lupta armata din muntii , lupta si rezitenta din lagare si inchisori si lupta exilului anticomunist precum si varietatea notiunii de detinut politic si a diversitatii acesteia cu mentiunea importantei numerice si valorice a legionarilor.

A urmat o expunere foarte academica a prof. univ. dr. Corvin Lupu ,un vrednic cercatator al istoriei contemporane, a documentelor Securitatii si a PCR ,legat si afectiv de lupta anticomunista prin niste traditii de familie . Ineditul expunerii l-a contituit ca discursul a debutat cu mentionarea ca lupta si rezistenta anticomunista a inceput imediat dupa 23 august 1944 , cu eliberarea legionarilor din lagare , parasutarea in Romania si formarea Guvernului de la Viena condus de Horia Sima . Pastrandu-si obiectivitatea dar bazandu-se doar pe cercetari si documente situatia detinutilor politici ,a luptei lor a suferintelor lor si a familiilor lor si a mai ales a jertfellor deosebite prof. Corvin Lupu a captat asistenta si prin conturarea si a unor aspecte mai putin cunoscute a perioadei anilor 50 . Aceste referiri sunt accentuate pe disputele, influentele si consecintele luptei subterane dintre Securitate si Partidul Comunist asupra destinelor detinutilor politici . Aceasta lupta oarba pentru putere are ramnificatii si origini atat in Rusia Sovietica cat si in evolutia Rusiei de azi . Prezentarea a cuprins multe aspecte istorice dar si emotionale avand in vedere bogatul patrimoniu al suferintei dar si al personalitaiilor sibiene implicate in lupta anticomuniste cu mentiuni speciale pentru suferinta si lupta legionara care a fost mereu cel mai mare dusman al comunismului inca de dinaintea infintarii Miscarii Legionare prin actiunile nationalist crestine a viitorului Capitan al Miscarii Legionare Corneliu Codreanu si apoi al Comanbdantului Horia Sima.

Al doilea discurs a fost prefatat scurt de Sorin Olariu printr-o paralela a valorilor nationale si crestine ce erau aparate atunci si situatia din zilele noastre cand nonvalorile sunt promovate fatis in detrimentul celor fundametale romanesti: neam, credinta , familie.

In incheierea partii intai a conferintei spectacol a luat cuvantul prof. Tiberiu Costachescu care a precizat clar si argumentata istoric si faptic valorile luptei si suferintei nationale , a consecintelor ei in ultimii 50 de ani precum si impactul social al acestei lupte. Trebuie contietizat continuu ca o datorie de onoare toate ororile regimului comunist si a continuatorilor lui din zilele noastre astfel incta delictul de opinie si promovarea valorilor sacre ale neamului romanesc sa nu mai fie prilej de atat opresiune si suferinta.

Partea a doua s-a desfasurat cu publicul sibian in picioare, Cenaclul Lunina Lina aflandu-se la al 243 spectacol national . Cantecele si mesajele pr. Catalin au facut din nou apanajul ( ca atatea ori in ultimii 24 de ani sub diferite forme de exprimare nationalista ) unor adanci trairi sufletesti ,. cantecele patriotice atat pe versuri consacrate ale poetilor legionari cat si altele multe ce tin mereu treaza constiinta romaneasca s-au dovedit a fi cea mai buna forma de exprimare si deschidere sufleteasca pentru orice roman . De ani de zile prin conferinte si cenacluri abordand teme romanesti si crestine , strabatand tara in lung si-n lat ajungand chiar si la romanii din Germania ,Cenaclul Lumina LIna e ca un vifor de credinta si spirit romanesc neintinat si foarte curajos ce trezeste contiinte romanesti mergand in special pe la sate si comunitati romanesti si mereu cu ajutorul unor preoti si colaboratori devotati.

Conferinta-spectacol s-a incheiat cu speranta unor noi actiuni si cu chemarea dl. Coriolan Baciu pres. Fundatiei Ogoranu de a continua aceste dezbateri la manastirea Sambata in 18-20 iulie si la Aiud in 14 septembrie – ambele pelerinaje si actiuni ce omagiaza lupta din munti si inchisori.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309