Consiliul Judetean Sibiu nu vrea sa mai plateasca facturi mari la curent, astfel ca intentioneaza sa renunte la contractele clasice, iar de anul viitor sa achizitioneze energia electrica direct de pe bursa, se arata intr-un comunicat al institutiei.
In aceste conditii, CJ va participa joi, 22 octombrie, la licitatia organizata de Bursa Romana de Marfuri (BRM), fiind pentru prima data cand administratia judeteana participa la o astfel de licitatie care va avea loc pe platforma electronica a BRM.
Conducerea Consiliului Judetean Sibiu a luat aceasta decizie in conformitate cu dispozitiile legale care reglementeaza liberalizarea pietei pentru furnizarea energiei electrice. Mai mult, la finalul acestui an expira si contractele incheiate de vechii furnizori cu Consiliul Judetean Sibiu si cu cele 42 de institutii subordonate.
„Liberalizarea pietei pentru energia electrica ne permite sa participam la o astfel de licitatie. Preturile sunt mai mici decat ceea ce tarifau pana acum vechii furnizori de electricitate. Incheierea unor noi contracte, atat pentru Consiliul Judetean Sibiu, cat si pentru institutiile subordonate, va reduce substantial cheltuielile, ceea ce ne va permite sa folosim fondurile astfel economisite pentru noi investitii pe care consilierii judeteni le vor considera prioritare pentru judetul Sibiu”, spune Constantin Sovaiala, vicepresedinte al Consiliului Judetean Sibiu.
Mai ieftin, mai rapid, mai bun
Consiliul Judetean Sibiu si institutiile subordonate consuma anual energie electrica in cuatum de aproximativ 9.700 MW, iar principalele avantaje rezultate din accesarea pietei libere prin licitatie sunt urmatoarele:
– pretul avantajos – utilizarea mecanismului de negociere a pretului confera posibilitatea imbunatatirii suplimentare a preturilor de catre ofertanti fata de ofertele financiare initiale; in situatia in care preturile obtinute nu se incadreaza in plafonul propus, exista posibilitatea de a negocia reducerea acestora cu ofertantul clasat pe primul loc in cadrul aceleiasi sedinte fara sa fie necesara reluarea intregii proceduri;
– termenul redus de desfasurare a procedurilor – ordinul este programat la tranzactionare in minimum 7 zile din momentul emiterii lui;
– executarea in bune conditii a contractului in baza sistemului de garantii utilizat, cat si ca urmare a atentei selectii a ofertantilor inainte de a fi admisi la tranzactionare;
– existenta unui numar mare de ofertanti datorita cantitatilor importante tranzactionate la nivelul total al pietei.
Criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut si, in cazul in care Consiliul Judetean Sibiu agreeaza pretul, noul furnizor poate incepe furnizarea energiei electrice din prima zi a anului 2016.