CULTURA

Consiliul Judetean Sibiu si Muzeul ASTRA invita publicul la targ si festival!

Consiliul Judetean Sibiu si Muzeul ASTRA invita publicul la targ si festival!

Consiliul Judetean Sibiu si Muzeul ASTRA invita publicul la targ si festival!2

Consiliul Judetean Sibiu si Muzeul ASTRA vin in intampinarea vizitatorilor cu doua evenimente incluse in Programul „Tezaure Umane Vii”, avand ca obiectiv salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Astfel, in perioada 15-17 august 2014, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA (Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului) va gazdui Targul Creatorilor Populari din Romania (a XXXI-a editie) si Festivalului National al Traditiilor Populare (a XII-a editie), acesta din urma realizat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Targul Creatorilor Populari din Romania

Continuand traditia impamantenita de peste un sfert de veac in Dumbrava Sibiului, targul organizat in fiecare an in preajma zilei de Sfanta Maria, va reuni la aceasta editie aproximativ 200 de creatori populari din diferite zone etnografice ale tarii, de etnii diferite, conturand imaginea complexa a tipologiei mestesugurilor traditionale: tesut, olarit, incondeiat oua, sculptura in lemn si in os, pictura de icoane, pe lemn sau pe sticla, cojocarit, confectionat masti, papusi, instrumente muzicale, palarii, podoabe, impletit fibre vegetale, etc.

Aceasta editie a targului va oferi atat adultilor cat si copiilor ateliere de creatie coordonate de mesteri priceputi: prelucrarea pielii, confectionat papusi, tesut, modelaj in lut si incondeiat oua.

Ateliere de creatie gratuite sunt:

Vineri – 15 august 2014

17.00 – ILINCA ALEXANDRU, confectionat opinci

18.00 – HOTOPILA ILEANA, incondeiat oua

Sambata – 16 august 2014

11.00 – GATA MIHAELA, tesut

12.00 – BERCEA MIHAELA, pictura pe sticla

DUMITRU FLORIN, modelaj lut

13.00 – DUDAU MAGDALENA, confectionat papusi

16.00 – BERCEA MIHAELA, pictura pe sticla

17.00 – ILINCA ALEXANDRU, confectionat opinci

DUDAU MAGDALENA, confectionat papusi

18.00 – HOTOPILA ILEANA, incondeiat oua

Duminica – 17 august 2014

11.00 – BERCEA MIHAELA, pictura pe sticla

DUMITRU FLORIN, modelaj lut

12.00 – HOTOPILA ILEANA, incondeiat oua

Festivalului National al Traditiilor Populare

Conceput sa ilustreze traditii din zone etnofolclorice diferite, festivalul, organizat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, reuneste la aceasta editie reprezentantii judetelor Constanta, Prahova si Satu-Mare, dar si ai comunitatii romanesti din Municipiul Balti (Republica Moldova), in cadrul celor sase sectiuni: Arte religioase, Arte literare, Arte muzicale, Arte coregrafice, Arte plastice si Arte culinare.

Festivalul are drept scop valorificarea traditiilor cotidiene din viata comunitatilor rurale, prezervarea culturii populare romanesti, incurajarea tinerei generatii de a cunoaste si perpetua valorile patrimoniului cultural national, marca a propriei identitati etno-culturale.

In cadrul sectiunilor dedicate artelor muzicale si coregrafice, Judetul Constanta va prezenta spectacole de muzica si dans sustinute de Ansamblul folcloric „Romancuta”, format din tinerii comunei Cumpana, Ansamblul „Musata Armana” din comuna Mihail Kogalniceanu, primul ansamblu aroman, ce reinvie intr-un mod autentic valorile acestei comunitati si Ansamblul KARASU al filialei Medgidia a Uniunii Democrate a Tatarilor Turco – Musulmani din Romania, ce face cunoscut publicului traditiile tatarilor si turcilor din aceasta zona a tarii.

Specificul culinar al judetului Constanta poate fi descoperit de vizitatori vineri, 15 august 2014, de la ora 17:00, la Targul de tara, unde aromanii din localitatea Mihail Kogalniceanu vor oferi spre degustare rulada de oaie, placinta cu verdeturi, placinta cu dovlecei, placinta cu praz, piperchi tzargasiti, ardei umpluti cu branza si sos iar comunitatea din localitatea Cumpana va invita publicul sa serveasca suberek, tochitura si placinta dobrogeana.

Sambata, de la ora 17:00, reprezentantii judetului Prahova vor prepara la Targul de tara meniuri din localitatea Izvoarele: tocana mosneneasca la pirostrii, placinta cu mere, minciunele. Ansamblul folcloric Salba Prahovei, din comuna Plopeni (jud. Prahova) va evolua pe scena de pe lac atat sambata si duminica.

In toate cele trei zile de festival, Gabriel Molnar din localitatea Tarna Mare Judetul Satu-Mare va prezenta pricesne si cantece religioase la Biserica din Bezded, in cadrul sectiunii Arte religioase. Sambata si duminica, pe scena de pe lac, traditiile folclorice ale judetului Satu-Mare vor fi aduse la viata, de Ansamblul folcloric Florile Tarnii, din Tarna Mare, judetul Satu Mare, in cadrul sectiunii Arte muzicale si coregrafice.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349