CULTURA

Constantin Chiriac a primit Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei pentru anul 2015

Constantin Chiriac a primit Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei pentru anul 2015

constantin_chiriac

Presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu si director general al Teatrului National ”Radu Stanca”, Constantin Chiriac a fost distins cu Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei pentru 2015.

Distinctia i-a fost acordata pentru contributia adusa la dezvoltarea relatiilor culturale dintre Japonia si Romania. In calitate de presedinte al Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa, Constantin Chiriac a participat activ la promovarea artelor spectacolului in Romania, companiile teatrale japoneze fiind nelipsite de la fiecare editie FITS. De altfel, incepand cu 1995 si pana astazi, nu mai putin de 73 de trupe de teatru din Japonia au venit la Sibiu. De asemenea, Teatrul National „Radu Stanca” pe care il conduce, a sustinut mai multe turnee in Japonia, urmand ca viitorul turneu sa aiba loc la Tokyo si Matsumoto in luna octombrie 2015, cu spectacolele „Calatoriile lui Gulliver” si „Oidip”, in regia lui Silviu Purcarete.

In luna august, Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei a anuntat castigatorii din acest an ai premiilor Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei, persoane si organizatii care si-au adus o contributie importanta la promovarea relatiilor de prietenie dintre Japonia şi alte tari. Au fost premiate 116 personalitati şi 39 de organizatii din intreaga lume, Romania figurand de doua ori pe lista castigatorilor datorita premiului acordat directorului TNRS, Constantin Chiriac si respectiv premiului acordat Colegiului National ”Ion Creanga” din Bucuresti.

Din anul 2007, in perioada premergatoare si pe durata Festivalului, a fost demarat un program de primire a voluntarilor japonezi, iar din anul 2012, pornind de la legaturile stabilite intre voluntarii japonezi si locuitorii Sibiului, a fost incheiat un Acord de Prietenie intre Sibiu si orasul Takayama din prefectura Gifu, nivelul schimburilor japonezo-romane extinzandu-se astfel dincolo de granitele FITS.

Ceremonia de inmanare a Premiilor Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei va avea loc la Bucuresti, miercuri, 16 septembrie a.c., ora 16.00, la resedinta E.S. dl Keiji Yamamoto, Ambasadorul Japoniei in Romania.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309