ACTUALITATE

Constantin Chiriac despre problema defrisarilor: “Spre deosebire de politicieni, impreuna cu ULBS venim cu solutii“

Constantin Chiriac despre problema defrisarilor:  “Spre deosebire de politicieni, impreuna cu ULBS venim cu solutii“

eds tehnology la sibiu

In plina dezbatere publica referitoare la Codul Silvic si modalitatile de stopare a defrisarilor, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu gazduieste expozitia celei mai performante tehnologii de protejare a padurilor.

Eveniment in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), expozitia dedicata tehnologiei EDS (Ecology Diversity Energy) prezinta o alternativa la problema taierilor masive de lemn din Romania.

„Din Romania nu trebuie sa mai plece niciun bustean, ci doar produse finite. Acum 12 ani am avut marea onoare sa ma intalnesc cu marele Gabriel García Márquez. La un moment dat, m-a intrebat ce parere am despre cei care taie padurea Amzoniana. Am ramas surprins, pentru ca nu stiam despre ce este vorba. Probabil ca tacerea si mirarea mea au fost un raspuns. Apoi mi-a spus ceva ce acum este valabil si la noi: cei care taie padurea Amazoniana, isi taie un plaman“, a declarat presedintele FITS, Constantin Chiriac.

Acesta i-a acuzat pe politicieni de lipsa unei viziuni pe termen lung si lauda initiativa ULBS. „Este o initiativa prin care noi facem, nu comentam. Politicienii se lupta si cred ca sunt mai presus de lege. Au adoptat un Cod Silvic si probabil se va interzice exportul de lemn, pentru o perioada, dar nu avem o viziune pe termen lung, nu gasim solutii durabile. Iata ca noi venim cu solutii. Am discutat cu domnul Sachio Ishii depre posibilitatea de a aduce acest eveniment la Sibiu, iar apoi l-am sunat pe domnul rector Ioan Bondrea. Ceea ce s-a intamplat a fost ca imediat s-a realizat aceasta expozitie. Este extrem de important ca o universitate sa aiba o astfel de deschidere. Tot ce este aici este realizat din resturi vegetale“, a completat Constantin Chiriac.

Defrisarile masive = probleme de mediu

Majoritatea problemelor de mediu cu care ne confruntam acum sunt cauzate de taierile masive de lemn. Utilizarea corespunzatoare a acestuia devine, astfel, extrem de importanta. „In ultimul timp, pentru a preveni cataclismele naturale, se cauta o tehnologie care sa contribuie la stoparea defrisarilor in masa a padurilor, care este cauza principala a problemelor de mediu. Este necesara o rezolvare cat mai rapida. Noi dorim sa transmitem ca, prin utilizarea eficienta a lemnului si prin utilizarea activa a arborilor nefolositi pana acum (palmier, bambus etc.), care sunt tratati ca deseuri, si aratand societatii acest lucru, creste inclusiv posibilitatea de a crea locuri de munca“, sustine, la randul sau, inventatorul EDS, Sachio Ishii.

Tehnologia EDS este o tehnologie care apara padurile tropicale si le permite sa renasca. Este o tehnica epocala, o premiera in lume, care permite utilizarea materialelor ce pana acum nu era posibila, de exemplu palmier, bambus, cocos etc. drept materiale de constructie sau de mobilier.

Expozitia organizata de ULBS va fi deschisa pana in 21 iunie, la Facultatea de Medicina.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279