CULTURA

Constantin Chiriac, premiat la Palatul Imperial al Japoniei. Ceremonie intarziata de un cutremur

Constantin Chiriac, premiat la Palatul Imperial al Japoniei. Ceremonie intarziata de un cutremur

constantin chisriac - tnrs-oidip-fits-

Directorul Teatrului National ”Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac a fost primit de Familia Imperială, la Palatul Imperial al Japoniei, pentru ceremonia de decernare a Premiului Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei pentru 2015..

Constantin Chiriac alaturi de Wang Yong (profesor/director la Institute of East Asian Studies, Zhejiang Gongshang University) si Isao Tomita (compozitor), ceilalti doi laureati ai premiului oferit de Fundatia Japonia, au fost primiti alaturi de Presedintele Fundatiei, la Palatul Imperial al Japoniei.

„Am avut multe calatorii. De-a lungul timpului am calatorit in 144 de tari, am intalnit multi presedinti, regi, sefi de stat, oameni foarte importanti, dar intalnirea de la Casa Imperiala pe care am avut-o ieri a fost in mod cert cea mai importanta si cea mai emotionanta intalnire pe care am avut-o vreodata cu o mare demnitate a unui stat. Am fost primiti, cei trei laureati impreuna cu Presedintele Fundatiei Japoneze de Familia Imperiala, in Salonul Imperial. A fost un lucru de mare, mare cinste si onoare. Intalnirea a durat 1 ora si 10 minute, fiecare dintre noi avand posibilitatea de a vorbi cate 20 de minute in dialog. Din fericire, eu reprezentand probabil o structura care a adus atat de multe satisfactii Japoniei, am vorbit aproape 25  de minute si mie mi s-au adresat cele mai multe intrebari”, a declarat, la finalul ceremoniei, Constantin Chiriac.

Cutremur inainte de ceremonie

La sosire, invitatilor li s-au prezentat, timp de o ora, normele protocolare pentru ceremonie:

„Eram in sala de asteptare, era 15:12 minute, iar la 15:14 minute urma sa fim primiti. Este o punctualitate desavarsita. Am fost instruiti aproape o ora inainte, care este protocolul. Fiecare gest era o repetitie pe care nu am trait-o niciodata in alta parte, in pofida acestui lucru, totul a fost de un firesc incredibil si cu doua minute inainte de a fi primiti de Familia Imperiala a inceput o miscare care a adus un zgomot infernal si m-am gandit ca probabil este ritualul.  Era un cutremur de pamant care a tinut cateva zeci de secunde dupa care am fost primiti foarte normal. Astfel de cutremure se petrec zilnic in Japonia. A fost totul de un firesc si de o prietenie nemaivazuta”, povesteste directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS).

Vin si cantece cu Maria Tanase

Constantin Chiriac a dorit sa rasplateasca ospitalitatea si amabilitatea cu care a fost primit printr-un gest simbolic, oferind un CD cu cantecele Mariei Tanase, o carte cu vinurile romanesti, o carte despre bucataria romaneasca si o sticla de vin, un Cabernet de Valea Calugareasca. In urma intalnirii cu Familia Imperiala, Printul Mostenitor si-a exprimat dorinta de a participa la una dintre editiile Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

Dupa ceremonie a avut loc premiera spectacolului „Oidip” la Tokyo Metropolitan Theatre.  In urmatoarele zile, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu va sustine alte trei reprezentatii ale spectacolului „Oidip” care a primit o reactie extraordinara din partea publicului japonez.

Un alt moment important a fost intalnirea dintre Constantin Chiriac si regizorul Kazuyoshi Kushida, care a dorit sa discute  despre proiectul montarii unui spectacol Kabuki, in vederea dezvoltarii Festivalului Kabuki pe care domnia sa il pregateste pentru Jocurile Culturale si Olimpice din 2020. Kazuyoshi Kushida a primit o stea pe Aleea Celebritatilor in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu 2015.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349