ECONOMIE

Cooperare intre judetul Sibiu si partenerii francezi din Ill-et-Vilaine in vederea dezvoltarii agriculturii!

Cooperare intre judetul Sibiu si partenerii francezi din Ill-et-Vilaine in vederea dezvoltarii agriculturii!

Cooperare intre judetul Sibiu si partenerii francezi din Ill-et-Vilaine in vederea dezvoltarii agriculturii!1

La sediul Consiliului Judetean Sibiu a avut loc joi, 3 iunie 2014, o intalnire de lucru cu titlul Cooperarea in domeniul comercializarii produselor agricole locale (Romania, Sibiu – Franta, Ille-et-Vilaine). Din delegatia franceza fac parte René Collin, vicepresedinte al Camerei de agricultura, Jean Baptiste Mainsard, membru in Birou si presedinte al Comitetului pentru noi piete, Jean Louis Hervagault, presedinte al Comitetului pentru carne de bovine si comercializare directa, si Catherine Dupont, director adjunct.

La intalnire au fost prezenti reprezentanti ai institutiilor din domeniul agriculturii (Camera Agricola a Judetului Sibiu, Camera pentru Agricultura Asociativa, Camera de Comert, Directia Agricola, Directia Sanitar Veterinara, Oficiul Judetean de Plati si Interventii in Agricultura, Unitatea Fitosanitara, Oficiul Judetean de Studii Pedologice si Agrochimice, reprezentantul Ministerului Agriculturii, Institutul de cercetare si dezvoltare pentru Montanologie Cristian), ai Universitatii ”Lucian Blaga”, ai GAL-urilor, ai asociatiilor si grupurilor de producatori, precum si primari din judet.

”Agricultura moderna, productiva si prietenoasa cu mediul este una dintre cele 4 axe strategice pe care Consiliul Judetean Sibiu si le-a propus pentru dezvoltarea pe termen lung a judetului. Vrem sa promovam o economie moderna si competitiva, orientata spre domeniile de excelenta ale judetului, bazata pe cunoastere si inovare, in masura sa asigure dezvoltarea durabila si echilibrata a fiecarei microregiuni si localitati din Judet. De aceea parteneriatul nostru cu prietenii francezi din Ille-et-Vilaine este important in special pentru agricultori si fermieri. Noi, ca institutie, oferim tot sprijinul de care au nevoie fermierii ca sa poata produce in conditii optime, sa-si vanda produsele, sa creeze locuri de munca, sa contribuie la dezvoltarea judetului si la cresterea nivelului de trai. Prin toate acestea vrem sa grabim procesul de integrare in Uniunea Europeana, sa stabilizam oamenii aici, sa aducem si noi bunastare Europei si sa contribuim la principiile democratice care guverneaza Europa ”, declara Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu.

Scopul acestei intalniri de lucru il reprezinta, pe de-o parte, identificarea domeniilor de interes pentru viitoarele schimburi de experienta, colaborari dintre actorii din domeniul agriculturii din cele doua judete, in special pe tema comercializarii produselor locale, iar pe de alta parte, pregatirea vizitei de lucru in domeniul agriculturii programata de catre cele doua consilii partenere (Sibiu si Ille-et-Vilaine) in toamna acestui an in Ille-et-Vilaine, pentru specialisti, producatori si agenti economici din domeniu agroalimentar.

”Aceste schimburi sunt importante. Noi nu avem pretentia ca aducem in Romania retete gata facute, dar venim cu experienta noastra. Impreuna trebuie sa construim totul si veti vedea ca noi punem agricultorii in centru, ei sunt actorii importanti care vor duce la dezvoltarea agriculturii”, a declarat René Collin, vicepresedinte al Camerei de Agricultura din Ille-et-Vilaine.

De altfel, Consiliului Judetean Sibiu se implica permanent in proiecte ce vizeaza domeniul agriculturii, cum ar fi depozite agroalimentare specializate, sprijinirea directa a producatorilor locali pentru comercializarea produselor (Piata taraneasca Transilvania, targurile de la Zilele culturale ale Judetului etc.), organizarea sesiunilor de animare economica pentru identificarea nevoilor de la nivelul localitatilor si a proiectelor prioritare.

Camera de Agricultura din Ille-et-Vilaine coopereaza cu Asociatia de Prietenie Ille-et-Vilaine Sibiu (APIVS) si structurile din domeniul agricol din judetul Sibiu inca din anul 2006, fiind organizate peste 20 de actiuni comune: schimburi de experienta, vizite de lucru, participari la targuri, sesiuni de formare si informare etc. Agricultura apare ca axa de cooperare in Intelegerea de colaborare semnata la Rennes in aprilie 2013 intre Consiliul Judetean Sibiu si Consiliul General din Ille-et-Vilaine.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279