ACTUALITATE

Craciun cu ciocolata 3D, praline cu foie gras si ceapa prajita, de la Cisnadie

Craciun cu ciocolata 3D, praline cu foie gras si ceapa prajita, de la Cisnadie

pralin cisnadie

Unul din cei mai importanti cicolatieri romani, sibianul Florin Balan, proprietarul fabricii Pralin Cisnadie a pregatit noi surprize dulci pentru Craciun. Dup ace a lansat pe piata tabletele de ciocolata Kama Sutra sau Mosii de ciocolata gigantic, anul acesta Florin Balan s-a pregatit de Sarbatori cu ciocolata 3D.

Pralin Cisnadie a procesat tone de figurine 3D specifice Craciunului si praline cu foie gras, ardei iute, ceapa prajita sau invelite in aur, iar un atelier din Avrig propune drept cadouri fursecuri in conserva si decoratiuni realizate din materiale specific sasesti, scrie Mediafax.

Fabrica din Cisnadie a procesat aproape 10 tone de ciocolata pentru a onora toate comenzile speciale de Craciun, iar atelierul din Avrig a pregatit peste 600 de cosuri-cadou, 80 la suta dintre acestea ajungand la companii, care le ofera colaboratorilor.

Managerul fabricii din Cisnadie, Florin Balan, povesteste ca pregatirea comenzilor pentru Craciun a inceput inca din iunie, fiind realizate treptat produsele pentru marii colaboratori – hypermarket-uri, lanturi de retail, supermarket-uri specializate, dar si pentru zeci de companii care au comandat cadouri personalizate.

Toate comenzile de Craciun au fost realizate cu ciocolata de origine, recent introdusa in productie, renuntandu-se la ciocolata belgiana care a consacrat fabrica.

„Am avut rabdare 15 ani, iar acum am schimbat toata tehnologia pentru ciocolata de origine care vine din Yucatan, din Brazilia, din Mexic si din alte zone. De trei luni lucram cu aceasta ciocolata. Oamenii sunt socati pentru ca nu se gandeau ca poate exista o calitate atat de buna a ciocolatei. Este cea mai buna ciocolata in momentul de fata. Este ciocolata pura. Am folosit ciocolata belgiana ani de zile, dar… nu exista doar ea. Este cea mai fina ciocolata din lume, este adevarat, dar nu este singura”, povesteste Florin Balan.

 

El explica faptul ca a pastrat forma pralinelor – praline mulate – care sunt specific belgiene, dar restul este nou.

florin balan - pralin cisnadie„Pralinele din ciocolata de origine au diverse umpluturi pe baza de portocale, de scortisoara, care ne aduce in sezon, chiar daca vremea de afara nu prea aminteste de iarna. Estetic, am lucrat la compozitii 3D care sa dea dinamica, Mos Craciun care sa fie alaturi de sania cu reni, de un bradut frumos impodobit. Am incercat sa surprindem, in primul rand, la detalii”, afirma managerul fabricii de ciocolata.

 

Fabrica a realizat figurine 3D, dar si figurine simple infatisandu-l pe Mos Craciun, oameni de zapada, ghetute. In plus, au fost produse mii de praline.

„Avem minim 200 de tipuri de praline de baza si ajungem cam la 600 de tipuri cu cele care sunt speciale – cu piper, curry, foie gras, ardei iute, ceapa prajita. Acestea sunt chestii cu o viata foarte scurta, pentru anumite evenimente, dar sunt trenduri si ne adaptam. Este, de asemenea, traditionala povestea cu aurul: aur comestibil de 22 de karate care apare pe anumite figurine si incrustatii. Avem personalizarea cu diverse mesaje care apar pe figurine, de la numele propriu al celui care ofera sau primeste cadoul, pana la mesaje de «La multi ani» sau alte mesaje personalizate”, spune Florin Balan.

El povesteste ca are clienti care i-au cerut sa scrie „La multi ani 2016” inscriptionand fiecare litera pe o pralina. Totul se aseaza apoi intr-o cutie speciala, astfel incat sa fie redat mesajul celui care primeste cadoul.

„Am avut si pentru copii – broscute, masinute broscute. Cele mai mari sunt figurinele, in forma de Mos Craciun, care au aproape trei kilograme. Totul trebuie corelat si cu ce se intampla. Noi am facut figurine de trei kilograme, dar le-am facut pentru petreceri unde mai multi copii sparg o astfel de figurina si fiecare primeste cate o bucata. Eu am o foarte mare grija ce, unde, ce se petrece, pentru cine. Trebuie sa ai foarte mare grija, pentru ca poti sa-l bagi foarte repede pe un copil in coma diabetica”, spune managerul fabricii de ciocolata.

Intrebat care considera ca este trendul la cadouri in acest an, Florin Balan afirma: „Anul acesta este vorba despre figurine mici, mai mici in gramaj, dar foarte bine pictate, foarte colorate, care sa arate o mai mare atentie pentru detalii. Acesta este trendul: cadouri mici, dar cu mai multa munca pentru a fi realizate”.

Ce mai mica figurina produsa la Cisnadie costa 4 lei, iar Mos Craciun de trei kilograme costa 300 de lei. Kilogramul de praline costa in jur de o suta de lei, dar daca sunt invelite in aur pretul poate ajunge pana la 1.000 de lei pentru un kilogram.

Florin Balan spune ca volumul comenzilor pentru Craciun a crescut cu 25 la suta fata de anii trecuti si, oricum, numarul acestora este cam cu 20 la suta mai mare in luna decembrie decat in restul anului, ceea ce face ca perioada de dinainte de Craciun sa fie extrem de aglomerata la fabrica din Cisnadie.

In acest an, agitatia este cu atat mai mare cu cat, in urma unei investitii de cateva sute de mii de euro si incheierea unui parteneriat cu o firma din Franta, fabrica din Cisnadie se pregateste sa produca si sa puna pe piata patiserie, cofetarie si brutarie franceza.

„O sa fie tot ceea ce va doriti ca la Paris in materie de ciocolata, prajituri, torturi, paine bio, baghete si o gramada de alte lucruri. In afara de mancare, avem tehnologia necesara sa facem orice”, spune Florin Balan.

In alta parte a judetului Sibiu, la Avrig, in atelierul in care lucreaza Bianca Cotora cu echipa sa e forfota la fel de mare. Bianca recunoaste ca aceasta este cea mai aglomerata perioada din an, dar savureaza fiecare moment, pentru ca realizeaza cadouri unicat.

„Nu concepem niciun cadou fara implicarea directa a clientului. Noi le adresam anumite intrebari pentru a ne forma o imagine, le prezentam produsele. Ei ne spun bugetul si tematica, iar noi venim cu propunerile. In final, nu vor exista doi clienti cu produse identice. Cosurile si cadourile noastre nu sunt realizate inainte, nu facem stocuri, iar apoi vindem. Doar o parte din decoratiuni, ma refer la cele care sunt mai migaloase, sunt realizate cu cateva luni inainte. Restul este realizat in momentul in care clientul confirma comanda”, povesteste Bianca Cotora.

cadouri ciocolata

Ea pregateste cadouri variate: de la un fursec la care este adaugat un decor specific de Craciun sau un borcan de dulceata si un napron pana la cosuri grandioase, care includ atat produse alimentare: fursecuri, dulceturi fine, conserve gourmet, siropuri, cat si produse decorative realizate din materiale textile: traverse, fete de masa, decoratiuni care impodobesc bradul de Caciun.

„Ideea este urmatoarea: cadourile noastre trebuie sa includa produsele de care ar avea nevoie o familie sa organizeze masa festiva si bradul de Craciun”, spune Bianca Cotora.

Cel mai mic cadou care poate fi cumparat de la atelierul Biancai este o inimioara decorativa pentru brad, care costa 7 lei, un cadou mediu poate ajunge la 30 de lei, iar cosurile mari cu de toate ajung la 500 de lei.

Desi cea mai mare parte a cadourilor pregatite inainte de Craciun s-au dus catre companii, Bianca a pregatit si cadouri pentru persoane care au vrut sa fie „altfel”.

„Cadourile difera in functie de ce isi doreste fiecare: unii vor fete de masa sau traverse sau decoratiuni, altii isi doresc cutiile-cadou, altii cosurile-cadou si avem si foarte multi clienti care isi doresc cosuri-cadou doar cu produse alimentare. Clientii nostrii vin din zona urbana si vor cadouri pretentioase, atent pregatite si impachetate”, explica Bianca Cotora.

Pentru aceste sarbatori, Bianca a introdus in portofoliul de produse o noutate absoluta: mix de fursecuri la conserva.

„Produsele sunt ambalate in punguta, apoi introduse in conserva, sigilate si etichetate. Totul este realizat de noi. Avem trei variante de doze si fiecare varianta are cate o cana asortata. Ideea am concretizat-o impreuna cu un prieten care are o tipografie. Trebuie sa spun ca a avut un real succes”, detaliaza Bianca.

O alta noutate pregatita pentru acest Craciun este „gift tree” – un cadou prezentat sub forma a trei cutii asezate in ordine descrescatoare, care imita imaginea unui brad, in varf fiind legate cu o funda mare.

Fiecare cutie contine produse dintr-o anume categorie: prima cutie, cea mai mare, contine fata de masa cu traversa si servet, urmatoarea, usor mai mica, contine produse alimentare – dulceturi si fursecuri, iar cea mai mica, asezata in varf, contine decoratiuni pentru brad.

Bianca a introdus si noi materiale textile la realizarea produselor, dar a pastrat imprimeul cu carouri, tipic sasesc, care este specific atelierului ei.

Ultimele zile inainte de Craciun sunt extrem de aglomerate, urmand a fi incheiate toate comenzile, chiar si cele ale clientilor mai intarziati.

 Sursa: Mediafax


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107