ANCHETE

Cum a disparut institutul care a proiectat Transfagarasan, cu complicitatea statului si a politicienilor

Cum a disparut institutul care a proiectat Transfagarasan, cu complicitatea statului si a politicienilor

Institutul care a proiectat una din cele mai mari realizari ale perioadei comuniste, cu care Romania se mandreste si acum, soseaua de lagatura dintre judetele Sibiu si Arges, a fost distrus cu complicitatea statului si a politicienilor. Pe lista apar Adrian Nastase, Teodor Atanasiu, Daniel Chitoiu sau Alina Ghorgiu, dar si numele unor oameni de afaceri arabi: Omar Hayssam si Said Baaklini.

Institutul National al Lemnului (INL) este cel care a inceput, in anul 1971, proiectarea Transfagarasanlui, soseaua aflata la peste 2000 m altitudine si care a fost declarata una dintre cele mai frumoase drumuri din lume. Tot proiectul a fost finalizat in septembrie 1974.

Dupa Revolutie insa, treptat, institutul care a proiectat combinate inclusiv in China, a inceput sa fie devalizat si jefuit, la fel cum s-a intamplat cu majoritatea companiilor valoroase ale statului roman.

Potrivit unei anchete Digi24, declinul a inceput in timpul guvernarii PSD, cu Adrian Nastase prim ministru, iar jaful a fost desavarsit in anii guvernarii PNL. A fost comandat un studiu pentru a afla valoarea de piata a institutului. Concluzia: INL valora 40 milioane euro si avea datorii de 3,5. Astfel, au intrat pe fir ”dezvoltatorii imobiliari” care erau atrasi de potentialul celor 10 hectare de teren. INL a fost ”curtat” de Omar Hayssam, insa acesta a fost scos din schema in 2005, cand a fost arestat pentru terorism, astfel ca interesat a devenit un alt afacerist, libianul Said Baaklini.

Intre timp, presedintele Agentiei de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a devenit liberalul Teodor Atanasiu (2008), care a schimbat conducerea institutului, noul director fiind Voicu Doreli Alina. Despre aceasta, un alt fost director, spune ca ”pur şi simplu, s-a prezentat cu un CV la AVAS si au numit-o director general la institut. Dansa ne-a spus ca pana atunci vanduse panetone si cafea”, declară Dan Copăcean, director general al INL 2009 – 2014.

Citeste ancheta completa pe digi24.ro

transfagarasan


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309