ACTUALITATE

Cum au fost aruncati pe fereastra MILIOANE de lei in judetul Sibiu pe baze sportive neterminate in localitati fara apa si drumuri asfaltate!

Cum au fost aruncati pe fereastra MILIOANE de lei in judetul Sibiu pe baze sportive neterminate in localitati fara apa si drumuri asfaltate!

Cum au fost aruncati pe fereastra MILIOANE de lei in judetul Sibiu pe baze sportive neterminate in localitati fara si drumuri asfaltate!2

Opt milioane de lei au fost aruncati pe fereastra de 17 primarii din judetul Sibiu pentru construirea unor baze sportive in localitati fara apa, canalizare sau drumuri asfaltate, vorbim aici de baze sportive care au ramas neterminate si in prezent.

Ordonanta de Guvern 7 din 2006 a instituit Programul de Dezvoltare a Infrastructurii Rurale, prin care 17 primarii din judetul Sibiu ar fi trebuit sa construiasca baze sportive.

Ghidul solicitantului lansat la momentul respectiv prevedea doua tipuri de baze sportive. In primul caz era vorba despre teren de fotbal, rugbi, hochei, omologabil la nivel international, de dimensiuni „conforme cu prevederile UEFA”, pista de sarituri in lungime, pista de atletism si constructii anexe: vestiare si tribune.

In cel de-al doilea caz era vorba despre teren omologabil pentru competitii nationale, avand dimensiuni mai mici, dar si despre restul constructiilor prevazute in primul model de baza sportiva.

Valoarea totala a celor 17 proiecte era de 14.253.656 de lei, din care 8.114.897 de lei ar fi trebut sa vina de la bugetul de stat, restul fiind alocat de primarii.

Cele mai multe investitii nu sunt finalizate nici astazi, iar unele primarii n-au primit inca niciun ban pentru inceperea lucrarilor, desi au cheltuit zeci de mii de lei pentru studii de fezabilitate, intocmirea de proiecte si obtinerea autorizatiilor de constructie.

Proiecte fara finantare de la Guvern, abandonate in sertar desi autoritatile locale au platit studiile necesare

Doua primarii din cele 17, respectiv cele din localitatile Alma si Carta, nu au primit deloc bani, proiectele intocmite zacand in sertare de cativa ani.

In Alma ar fi trebuit sa se construiasca un stadion in valoare de 910.400 de lei, din care 485.000 de lei ar fi trebuit sa provina de la bugetul de stat.

Primarul Ioan Feier spune ca nici nu a inceput lucrarea, desi a facut documentele necesare si chiar si licitatia pentru desemnarea constructorului.

„Proiectul a fost nominalizat, dar nu s-au alocat bani. A castigat o firma din Salaj, dar care are puncte de lucru si in Sibiu. Acum proiectul e prins in HG 28/2014 la lucrari in continuare, dar cand vor fi bani”, afirma Ioan Feier.

Primarul spune ca sunt doua echipe de fotbal in comuna si ca acest stadion ar fi necesar.

Potrivit datelor de la ultimul recensamant al populatiei, in comuna Alma, cu toate satele apartinatoare, sunt 1.886 de locuitori, dintre care 609 au peste 55 de ani.

Si primarul din Carta, Cristin Magheru, spune ca nu a primit niciun ban din cei 525.000 de lei care i-au fost aprobati, iar proiectul, in valoare totala de aproape 850.000 de lei, nici nu a inceput. Primaria a investit insa 35.000 de lei in acte premergatoare inceperii lucrarilor, dar pe acestea se strange praful.

„Dupa punctajul obtinut la evaluarea proiectelor, noi eram pe al doilea loc din judetul Sibiu, dar eu n-am primit niciun ban. Ne-am apucat si am platit proiectare, PUZ, intabulari si ei nu mi-au dat niciun leu. Dar nu constructia acestor obiective de investitii este problema, ci intretinerea lor ulterioara si necesitatea lor. Eu stau destul de bine, am apa, gaz, canalizare, drumurile sunt destul de bune, dar tot nu cred ca aceasta baza sportiva este prioritatea mea. Acum vreau sa pavez drumurile si mai tarziu, cand gat lucrurile mai importante, ne putem apuca si de asta. E nevoie si de recreere, dar nu cand nu ai ce-ti trebuie in comuna, cand oamenii n-au apa, gaz sau canalizare. Nu s-a facut nicio prioritizare a investitiilor”, spune primarul din Carta.

El vorbeste si despre „intretinerea grea” a acestor baze sportive.

„Hai sa zici ca, din pamant, din iarba seaca, fac rost de bani si construiesc baza sportiva. Dupa aia, intretinerea ei este grea: iti trebuie masini de tuns gazonul, irigatii. In definitiv, asta inseamna lucrari luna de luna, an de an si din ce bani?”, se intreaba Cristin Magheru.

El recunoaste si ca celor aproape 900 de locuitori pe care ii are comuna, mare parte din ei batrani, nu le trebuie acum neaparat un stadion.

Investitii stopate in diverse stadii, in asteptarea altor bani de la Bucuresti

Alte sapte primarii din judet au inceput investitiile, dar le-au oprit din lipsa finantarii de la Bucuresti, in aceasta situatie fiind comunele Apoldu de Jos, Atel, Blajel, Sadu, Sura Mare, Biertan si Laslea.

Primarul din Apoldu de Jos, Ioan Nicoara, spune ca lucrarile au fost facute de SC Monolit Junior din Alba, dar s-au oprit in urma cu doi ani, la circa 50 la suta din investitie.

„Am facut din fonduri proprii si o parte din banii de la bugetul de stat vestiarele si alte mici lucrari pe acolo. Nu mai facem baza sportiva ca noi n-avem bani de asa ceva, iar acum am inteles ca nu se mai dau bani pentru a le continua. Mai intervenim noi cu fonduri proprii sa nivelam acolo terenul, ca avem o echipa de fotbal in divizia judeteana si sa-i ajutam pe baietii astia”, explica Ioan Nicoara.

Deocamdata insa, echipa de fotbal joaca in aproape aceleasi conditii ca si inainte de inceperea investitiei. Singura diferenta este un gard in jurul terenului si o cladire noua in care au fost amenajate cateva vestiare, jucatorii putand sa se schimbe acolo dupa meciuri.

Nu exista tribune, doar cateva banci, nu exista gazon, doar iarba care este cosita inainte de meciuri. Terenul propriu-zis nu a suferit nicio modificare, e acelasi pe care s-au jucat meciurile din divizia judeteana de fotbal ani la rand. Nici urma de pista de sarituri sau alergare, asa cum prevedea proiectul initial.

Pe banii lui, primarul nu mai continua investitia, avand alte prioritati.

„Nu era o prioritate baza sportiva pentru noi, mai ales ca avem tot felul de co-finantari la proiecte de apa, canal si drumuri. Cu drumurile stam destul de bine, dar nu sunt asfaltate toate. Canalizarea e bagata in proportie de cam 70 la suta, iar introducerea apei vom incerca pe POS Mediu”, spune primarul din Apoldu de Jos.

Localnicii din comuna vor apa si canalizare si sunt mai putin interesati de baza sportiva care ar fi trebuit sa fie construita in capatul satului.

„Eu sunt prea batrana ca sa ma mai duc la sport. Nu facem noi destul sport toata primavara si vara la sapa? Ce sport mai imi trebuie mie? Mie imi arde sa ma duc acolo sa fug? Iar de fotbal ce nevoie am eu?”, spune tanti Ana, o femeie trecuta de 60 de ani, care si-a trait toata viata in Apoldu de Jos.

Potrivit statisticilor, in Apoldu de Jos si satele apartinatoare sunt 1.327 de locuitori, comuna avand aceeasi problema a populatiei imbatranite, ca in majoritatea zonelor rurale.

La Sura Mare, primarul Nicolae Avram spune ca a bagat cam 200.000 de lei in aceasta lucrare, dar nu a reusit sa o termine pentru ca de la Bucuresti n-a mai fost finantat. A reusit sa amenajeze terenul, dar fara toate dotarile prevazute. Din lipsa de altceva, cele trei echipe de fotbal care sunt in comuna joaca in spatiul existent.

Terenul a fost imprejmuit si s-au pus porti noi, iar un angajat al Primariei se ingrijeste de curatatul lui. Intr-o zi destul de friguroasa, dar in care nu mai ploua, omul coseste iarba pentru a pastra terenul utilizabil.

La Atel, lucrarile au fost facute de SC Real Construct din Suceava si s-au oprit la circa 70 la suta. Comuna nu are drumuri asfaltate si acum se introduce apa pentru cei 1.395 de locuitori.

Primarul Sergiu Moldovan considera insa ca aceasta investitie este necesara.

„Am iesit mult in Europa si acolo, peste tot, in sate, sunt astfel de stadioane, dar nu la capacitatea asta. Ar trebui sa vedem cum facem rost de bani sa finalizam, ca lucrarile sunt incepute cam de mult”, spune primarul.

La Blajel a castigat licitatia firma Comservice Construct SRL din Medias, lucrarile fiind realizate in proportie de 72-73 la suta.

„Sunt gata tribunele, vestiarele, dar nu functioneaza apa. Mai trebuie niste drenaje si apoi gazonul. Acum stau acolo si se degradeaza”, afirma primarul din Blajel, Roman Toader.

Cel mai putin din constructie s-a realizat la Sadu – circa 30 la suta, lucrarile fiind facute de SC Constructii SA Sibiu.

„Am suspendat lucrarile de doi ani din lipsa de fonduri. Proiectul este prevazut in HG 28 din acest an, dar zice ca pentru baze sportive nu se dau bani. Daca se continua asa, in trimestrul trei, va trebui sa alocam ceva bani pentru conservare ca sa nu se degradeze”, afirma primarul din Sadu, Valentin Ivan.

In proportie de 90-95 la suta au fost realizate lucrarile la baza sportiva de la Biertan, iar primarul Mircea Dragomir spera sa termine in maximum doua luni.

„Noi suntem localitate turistica, avem, pe timpul verii, cate 300 de turisti pe zi la cetate (cetatea Biertan, inclusa in patrimoniul UNESCO – n.r.). Avem si multi turisti care se cazeaza la noi si e important ca seara, dupa ce vin din drumetii, sa poata sa faca si altceva. Putem sa le inchiriem baza sportiva pentru tenis, handbal sau alte jocuri”, afirma Mircea Dragomir.

El spune ca a lucrat cu firma SC Dual Districon Sibiu, pe care o considera „neserioasa”.

„La noi s-au primit toti banii de la inceput, iar cei de la firma au spus ca vor banii in trei transe. Ne-am tot contrat, ca vroiau banii mai inainte si eu nu vreau sa le dau ultima transa decat dupa ce termina toata lucrarea. Sunt neseriosi, dar au facut lucrarea pana la urma. Nu sunt foarte multumit, dar am schimbat dirigintele de santier si asta de acum ii pune sa refaca ce au facut gresit”, sustine primarul Dragomir.

La Rasinari, investitia a fost finalizata de primarie; in alte localitati, bazele sportive sunt gata, dar nu functioneaza

O situatie aparte se inregistreaza la Rasinari, unde Primaria a primit doar 60.000 de lei din totalul de peste 480.000 de lei cat i-a fost alocat din bugetul statului, dar a finalizat investitia din bani proprii.

Rasinari este insa o comuna bogata din Marginimea Sibiului, cu peste 5.000 de locuitori, situata la numai la zece kilometri de Sibiu. In plus, la Rasinari exista echipa de juniori care se afla pe primele locuri in campionatul judetean de fotbal.

Stadionul se vede ca este utilizat. Terenul este amenajat la poalele unui deal, iar pe colina au fost construite tribunele. O cladire roz adaposteste vestiarele si da un pic de culoare zonei. Printre „piscoturile” cu care s-a pavat de jur-imprejurul cladirii, buruielile au scos deja capul si tind sa devina stapane.

In pofida sistemului de irigatii instalat, gazonul e destul de rar, cu dese portiuni golase.

De asemenea, au finalizat investitiile, dar nu au pus in functiune bazele sportive, primariile din Dumbraveni si Gura Raului.

La Dumbraveni, oras cu aproape 7.000 de locuitori, s-au terminat lucrarile de doi ani, dar abia acum se incearca sa se constituie doua echipe de fotbal pentru campionatul de juniori.

„Acolo am avut o problema mare cu gazonul. A trebuit sa aram si sa replantam si abia din aceasta toamna el va deveni functional”, povesteste primarul din Dumbraveni, Georgeta Irimie, precizand ca s-a lucrat cu firma BMT din Medias.

La Gura Raului lucrarile au fost finalizate in acest an, dar nu s-a facut receptia tehnica. Aici au castigat licitatia tot cei de la Dual Districon Sibiu, iar primarul Gheorghe Calin spune ca si el a vut „multe probleme” cu aceasta firma, de care a tot „tras” sa termine lucrarea.

La fata locului, baza sportiva nu pare insa gata sa fie folosita. Dupa aceasta perioada ploioasa, terenul care ar trebui sa gazduiasca meciuri de handbal, baschet sau tenis balteste de apa, iar cladirea vestiarelor pare neterminata.

Primarul spune ca se incearca revitalizarea unor echipe sportive care s-au desfiintat de-a lungul anilor, tot asteptand ca terenul sa fie construit.

Doar cinci din cele 17 baze sportive sunt finalizate si functionale

Doar cinci baze sportive din judetul Sibiu au fost finalizate si sunt functionale in totalitate, conform proiectelor depuse. Stau bine din acest punct de vedere comunele Tarnava si Seica Mare, dar si orasele Avrig, Agnita si Saliste.

Tarnava este o comuna aflata la maxim zece kilometri de Medias, al doilea oras ca marime din judetul Sibiu, iar primarul spune ca multe firme vin de acolo si inchiriaza terenul pentru 50 de lei pe ora.

„Investitia a fost finalizata in mandatul trecut, de fostul primar, dar, din nu stiu ce motive, nu a fost pusa in functiune. Eu am gasit-o cu buruieni crescute in gazonul sintetic. Cand am ajuns eu la Primarie a fost una dintre prioritatile noastre pentru ca ceva ce nu se utilizeaza se degradeaza. Am mai facut mici modificari, am inlocuit o parte din nocturna si am pus ceva mai performant, dar am dat in functiune baza sportiva, prin 2012”, declara primarul comunei Tarnava, Jacint Norbert Pleiner.

Seica Mare este a doua comuna ca marime din judetul Sibiu, avand, potrivit statisticilor, peste 4.300 de locuitori. Comuna sta destul de bine la capitolul infrastructura, avand introduse, in mare parte, apa, gazul si canalizarea.

Viceprimarul comunei, Florin Benghea, spune ca lucrarile le-a facut firma Conelt SRL din Sibiu, iar baza sportiva este „cea mai tare din tot judetul”.

Baza sportiva este amenajata insa departe de centrul comunei si se ajunge acolo pe un drum de tara de peste un kilometru. Portiuni mari din teren sunt neacoperite de iarba, iar spatiul de joaca se transforma in noroi in zilele ploioase. Portile sunt noi, dar se vede ca, demult, aici a fost teren de fotbal. Doua porti din baze ruginite zac in iarba la marginea terenului.

Baza sportiva de la Seica Mare a fost prevazuta si cu piste de alergare. Acestea pornesc din iarba si, dupa cateva zeci de metri, se opresc tot in iarba. Cladirea vestiarelor, noua, arata bine si sta marturie a faptului ca investitia a fost recent finalizata.

La Avrig, baza sportiva a fost construita de SC Balor Cons SRL, valoarea totala a proiectului fiind de peste 1,9 milioane de lei.

La Saliste a fost construit un teren de dimensiuni reduse de catre SC Conelt SRL, pentru suma totala de 802.000 de lei, iar la Agnita s-a facut doar modernizarea bazei sportive existente in localitate. Licitatia a fost castigata de SC Modest Impex SRL din Sibiu, valoarea proiectului fiind de 602.504 de lei.

Sursa: mediafax.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279