TURISM

Cum ne distrugem istoria: monumente din judetul Sibiu, aflate in patrimoniul UNESCO, lasate in paragina

Cum ne distrugem istoria: monumente din judetul Sibiu, aflate in patrimoniul UNESCO, lasate in paragina

Starea bisericilor fortificate din judetul Sibiu este una precara, iar vechimea, vandalismul si, mai ales, lipsa fondurilor, contribuie la distrugerea unor monumente aflate pe lista UNESCO. Acolo unde proprietarul lacasurilor, Biserica Evanghelica a facut investitii de reabilitare, bisericile atrag numerosi turisti.

In ultimele doua saptamani, doua biserici fortificate, monumente istorice, din judeţul Brasov s-au prabusit. Primul astfel de incident a avut loc la Roades, unde turnul bisericii, vechi de 500 de ani, s-a prabusit, reprezentanţii Bisericii Evanghelice spunand ca ar fi nevoie de 800.000 de euro pentru reconstruirea acestuia. Dupa o saptamana, s-a prabusit si turnul bisericii fortificate din Rotbav, construita in 1250. Doar turnul bisericii mai pastra forma originala, intrucat lacasul de cult fusese reconstruit ulterior, cu o alta arhitectura, dupa ce a fost distrus in urma unui incendiu.

Si in judeţul Sibiu, majoritatea bisericilor fortificate sunt afectate de trecerea vremii si de lipsa reparaţiilor, chiar daca specialistii spun ca, in cazul acestora, nu exita pericolul unei prabusiri iminente, atragand insa atenţia ca trebuie intervenit pentru a nu se ajunge intr-o astfel de situaţie.

In Transilvania mai sunt, potrivit statisticilor, aproximativ 160 de biserici fortificate, iar jumatate dintre acestea sunt in judeţul Sibiu. Din cele 83 de biserici din acest judeţ, 81 sunt monumente istorice si majoritatea sunt intr-o stare precara.

„Dand calificative de la 1 (stare proasta) la 5 (stare buna), ele sunt undeva intre 2,5 si 3. Avem si cazuri fericite, precum cele proaspat reabilitate – Alma Vii, Bazna, Curciu, Biertan, Dealul Frumos, Mosna, Richis, Stejarisu, dar si situaţii proaste. Majoritatea sunt intr-o stare medie, asteptand intervenţiile atat de necesare. Avem si cazurile prost si ilegal reabilitate, precum Iacobeni, Vurpar, Rosia, Cristian sau Bradu”, spune directorul Direcţiei Judeţene de Cultura Sibiu, Razvan Pop.

Reparatii care mai mult strica. Si aduc dosare penale

 Reabilitarea neconforma a bisericilor fortificate de la Vurpar si Rosia a facut obiectul a doua dosare penale deschise de poliţisti in 2015. Ambele monumente dateaza din secolul al XIII-lea, iar anul trecut s-au facut modificari la sarpante, tencuieli si zugraveli care nu au respectat legislaţia in domeniul protecţiei monumentelor.

Biserica din Rosia figureaza pe lista monumentelor istorice din 2010, ca ansamblu care cuprinde biserica evanghelica fortificata, fragmente dintr-un zid de incinta si un turn-clopotniţa. Biserica se incadreaza in stilul romanic si a fost construita in jurul anului 1225, ca bazilica romanica.

Biserica din Vurpar apare pe lista monumentelor istorice tot din 2010 si este considerata una dintre cele mai vechi bazilici romanice din Transilvania.

Bisericile fortificate din Velţ, Rusi, Dobarca, Pauca, Pelisor si Ocna Sibiului, in situaţia cea mai grava

Biserica din Velţ este pe jumatate prabusita, incident care a avut loc in 1999. Atunci, partea de rasarit a bisericii s-a daramat si nu s-a intervenit decat pentru indepartarea molozului si minime consolidari. Monumentul, care dateaza din secolul al XV-lea, este in paragina si vandalizat.

Biserica fortificata din Rusi este construita pe un strat de lut, teren extrem de alunecos, doua construcţii prabusindu-se de-a lungul istoriei. Prima cladire s-a daramat in 1636, iar cea de-a doua in 1780. Actuala cladire a rezistat, dar nu fara urme. Biserica are un turn inalt, atat de inclinat incat aminteste tuturor de Turnul din Pisa. Inclinaţia a ajuns la 1,45 metri si continua.

„La Rusi, inclinarea turnului se accentueaza si exista pericolul prabusirii, la un moment dat”, afirma Razvan Pop.

Un alt monument istoric intr-o stare avansata de degradare este Biserica fortificata de la Dobarca, ce dateaza din secolul al XIII-lea.

„Vandalizata si parasita” – asa este descrisa biserica de catre specialisti

Pe unul dintre site-urile care promoveaza cultura, tradiţiile si patrimoniul sasesc din Transilvania, scrie ca: „Biserica fortificata din Dobarca este un monument istoric ajuns in ultimii zece ani, bucata cu bucata, la fier vechi si in foc. Unicat arhitectural in peisajul bisericilor fortificate din Transilvania, la Dobarca vorbim despre unul dintre cele mai vechi monumente de acest fel. Dupa plecarea sasilor, biserica, datand din secolul al XIII-lea, a ajuns treptat intr-o stare avansata de degradare si a fost, in repetate randuri, devastata. Practic, din interiorul bisericii s-a furat tot ce s-a putut, de la mobilier, la usi, ferestre si chiar caramizi din ziduri”.

Directorul Direcţiei Judeţene de Cultura Sibiu spune ca biserica a fost „adoptata” de un grup de specialisti care in prezent lucreaza pentru realizarea unor studii care sa arate exact starea actuala si cum ar putea fi salvat monumentul. Nu se stie insa daca se vor gasi si banii necesari pentru lucrarile extrem de costisitoare care ar fi necesare.

La bisericile din Pauca, Pelisor si Ocna Sibiului sunt „fisurari ale pereţilor, unele venind din fundaţie”.

„Astea duc la prabusiri”

 Razvan Pop afirma ca nicio biserica din judeţul Sibiu nu este in pericol iminent de prabusire, dar trebuie intervenit.

„Niciuna nu este intr-o stare iminenta de prabusire, dar acestea sunt situaţiile cele mai grave. Toate au fost propuse, in mod repetat, pentru Programul Naţional de Restaurare, dar nu au fost incluse niciodata de catre Institutul Naţional al Patrimoniului. E drept ca acesta a finanţat alte santiere in judeţul Sibiu”, explica Razvan Pop.

El adauga ca la restul bisericilor s-au mai facut lucrari de intreţinere, refacerea sarpantelor, subzidiri, renovari, dar nu intervenţii de substanţa. Pe alocuri, lucrarile s-au facut „prost”, dar este bine ca s-au facut, astfel incat monumentele sa nu se degradeze iremediabil.

Specialistii cred ca prin implicarea proprietarilor, prin realizarea studiilor necesare, prin finanţarea tuturor acestor obiective si de catre statul roman, prin minime intervenţii pe care administraţia locala si proprietarii le pot realiza usor, ar putea fi salvate toate aceste monumente. Asta pana nu va fi prea tarziu, asa cum s-a intamplat recent cu doua monumente din judeţul Brasov.

Doua dintre bisericile fortificate din judeţul Sibiu sunt inscrise in patrimoniul UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Stiinţa si Cultura). Este vorba despre bisericile din Biertan si Valea Viilor. Acestea au fost incluse pe lista patrimoniului cultural material UNESCO in 1993, respectiv 1999.

In urma cu caţiva ani, cunoscatorii atrageau atenţia ca, din cauza construcţiilor facute complet aiurea in zona de protecţie a monumentelor, acestea riscau sa fie scoase de pe lista. Specialisti din diverse domenii au facut numeroase campanii de constientizare in zona, astfel incat, in ultima perioada, numarul intervenţiilor ilegale la cladirile din jur s-a redus considerabil.

Potrivit statisticilor, aproximativ 30% dintre lucrari sunt si acum neconforme, dar gravitatea lor nu mai este atat de mare ca in urma cu caţiva ani.

 

Exceptia de la Biertan

Cetatea din Biertan a avut parte de lucrari complexe de restaurare, facute de specialisti din ţara si strainatate, dupa toate rigorile impuse de un astfel de monument. Trei ani au durat doar studiile preliminare, inainte de inceperea lucrarilor.

Zona s-a dezvoltat foarte mult, atragand anual zeci de mii de turisti. Odata cu sosirea turistilor, localnicii au inţeles ca pastrarea intacta a localitaţii si readucerea farmecului de odinioara au beneficii directe pentru ei, asa ca reabilitarile „dupa ureche” au incetat.

Potrivit site-ului Agenţiei Judeţene de Turism Sibiu, Biserica din Biertan a fost construita la inceputul secolului al XVI-lea, sub forma unei biserici-hala in stil gotic tarziu.

„Aceasta si-a pastrat aspectul pana in zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a caror poveste merge cu secole in urma. De cum intraţi in biserica privirea va va fi luata de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic in relief plat, covoarele anatoliene si impresionanta usa a sacristiei”, se arata pe site.

La Valea Viilor, pe locul actualei biserici a existat, mai intai, o bazilica romanica, urme ale acesteia fiind descoperite chiar sub podeaua sacristiei. Bazilica a fost ridicata, probabil, in secolul al XIII-lea, odata cu intemeierea localitaţii.

Biserica de astazi a fost construita in secolul al XIV-lea, in stil gotic. Ulterior, pentru a face faţa invaziilor necontenite, biserica a fost inconjurata cu ziduri si turnuri de aparare. Astazi se mai pastreaza patru turnuri si zidurile inalte de 6-7 metri, prevazute cu metereze. In biserica exista numeroase obiecte deosebit de valoroase, precum stranele de la 1528, altarul din 1779, orga din 1807 si baldachinul amvonului datat in 1746. Un alt element important al acestei biserici este hersa, aflata deasupra portalului de nord, care s-a pastrat intacta din 1525.

Toate bisericile fortificate din judeţul Sibiu sunt in proprietatea Bisericii Evanghelice, care a iniţiat, in ultimii ani, mai multe parteneriate cu diferite instituţii si proiecte pentru restaurarea unora dintre biserici. Costurile sunt insa uriase, bisericile sunt multe, iar comunitatea saseasca din judeţ este din ce in ce mai redusa.

Cele mai multe dintre biserici sunt inchise, altele pot fi vizitate de catre turisti, in general pe timpul verii. In majoritatea lacasurilor de cult nu se mai organizeaza slujbe din cauza numarului prea mic de enoriasi.

Potrivit reprezentanţilor Bisericii Evanghelice, o parte dintre bisericile fortificate din Transilvania sunt incluse in circuitul turistic – circa 60. La unele biserici, printre care Biserica Neagra din Brasov si Biserica Evanghelica din Sibiu, exista aflux continuu de turisti, la altele, situate in sate mai mici, departe de zonele turistice, cheile sunt pastrate de cate un localnic care poate fi contactat direct de turistii care vor sa vada bisericile si fortificaţiile.

In 2015, Biserica Evanghelica a lansat asa-numitul „Transilvania Card”, un document care costa 50 de lei si asigura intrarea la toate bisericile fortificate si medievale din Transilvania. Banii stransi sunt direcţionaţi catre lucrari de reabilitare. La inceputul anului 2015, oficialii Bisericii Evanghelice anunţau ca asteapta circa 400.000 de vizitatori, avand in vedere ca, in 2013, au fost aproximativ 360.000.

In total, sapte biserici fortificate din Transilvania, care dateaza din secolele XIII – XVI, sunt incluse pe lista patrimoniului cultural material UNESCO  – Biertan (judeţul Sibiu), Valea Viilor (judeţul Sibiu), Calnic (judeţul Alba), Prejmer (judeţul Brasov), Viscri (judeţul Brasov), Darjiu (judeţul Harghita) si Saschiz (judeţul Mures). Prima dintre acestea, cea de la Biertan, a fost listata in 1993, iar celelalte sase biserici fortificate au fost incluse in 1999.

Sursa: news.ro

Foto:

Adela Dadu, www.transylvania-guide.com

www.sibiu-turism.ro

biserica fortificata


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279