ECONOMIE

Cum s-a pierdut o investitie de 500 milioane euro, langa Sibiu

Cum s-a pierdut o investitie de 500 milioane euro, langa Sibiu

O investitie de jumatate de milliard de euro care ar fi trebuit sa se dezvolte langa Sibiu a fost pierduta de Romania, din cauza infrastructurii deficitare. Compania care dorea sa construiasca o fabrica de motoare la Sebes, a ales sa mearga in Polonia.

star transmission sebes

Romania pierde investitii majore pe banda in favoarea tarilor vecine, dupa ce ani la randul companiile straine au atras atentia ca fara infrastructura si fara investitii majore in scoli si universitati nu vor veni sa construiasca uzine si fabrici importante. La opt ani dupa ce am pierdut investitia intr-o uzina auto, acum Romania pierde o investitie pentru o uzina de motoare.

Daimler AG, compania care detine brandul Mercedes-Benz, a anuntat oficial ca va investi 500 de milioane de euro in constructia unei noi uzine de motoare. In cursa pentru aceasta uzina era si Romania, unde la Sebes Daimler produce prin compania locala Star Transmission cutii de viteze. Aceasta este cea mai mare investitie pe care Romania in ultimii ani in favoarea unei alte tari din Europa Centrala. Noua uzina ar fi asigurat 1.500 de noi locuri de munca bine platite.

La inceputul lunii aprilie Costin Borc, vicepremier, ministru al economiei, tehnocrat si fost director general al CRH, declara in cadrul deschiderii noii fabrici de cutii de viteze a Daimler de la Sebes faptul ca „investitiile straine reprezinta o prioritate pentru Guvernul Romaniei si implicit pentru mandatul meu ca ministrul al economiei. La randul ei, Romania este o solutie pentru investitori”. Pe de alta parte, la fel precum in 2014 cand a fost demarat proiectul de 300 mil. euro, nu exista o autostrada fara intreruperi intre Sebes si Sibiu, iar promisiunea guvernului de atunci, condus de Victor Ponta de a avea o autostrada pana la Nadlac nu s-a concretizat.

Polonezii se laudau deja se saptamana trecuta cu faptul ca Mercedes-Benz va investi intr-o uzina, potrivit publicatiei Rzeczpospolita, nemtii fiind interesati sa construiasca noua fabrica in orasul Jawor, din Silezia Inferioara, Polonia.

Sursa: Mediafax

Foto: www.sebesanul.rowww.economica.net

 

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309