ADMINISTRATIE

De anul viitor vom colecta deseurile selectiv. Pretul, intre 4 si 8,5 lei

De anul viitor vom colecta deseurile selectiv. Pretul, intre 4 si 8,5 lei

Cisnadie_Vedere amplasament stadiu initial august 2011_3Cel mai important proiect realizat din fonduri europene de catre Consiliul Judetean Sibiu a fost finalizat. Sistemul de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu a costat 80 milioane lei si va face ca de anul viitor, toti locuitorii judetului sa colecteze selectiv deseurile. Potrivit autoritatilor, tariful pentru colectarea selectiva va fi de maxim 8,5 lei pe lună în mediul urban si 4 lei la sate.

Cinci mari depozite neconforme de deseuri din judetul Sibiu, cu peste 380.000 de metri cubi de gunoaie, au fost inchise, in cadrul acestui proiect.

Presedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca cea mai importanta parte a proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu”, respectiv inchiderea depozitelor neconforme de deseuri, construirea a doua statii de compost si a unei statii de sortare, s-a incheiat.

„Este cel mai mare proiect realizat din fonduri europene la nivelul judetului Sibiu. A fost si proiectul cu cele mai mari probleme. L-am gasit la stadiu de implementare de cinci la suta, cand trebuia sa fie la 55 la suta. Anul viitor, judetul Sibiu va avea un sistem modern de colectare, selectare si valorificare a deseurilor in toate localitatile, pornind de la cele mai mici si pana la municipiul Sibiu. Rezultatul final este acela ca, pe langa un mediu mai curat, locuitorii judetului vor plati mai putin pentru deseuri deoarece acestea vor fi valorificate la maxim, asa cum se intampla acum in toate tarile Uniunii Europene”, a declarat Ioan Cindrea.

In cadrul proiectului au fost inchise si ecologizate cinci mari depozite de deseuri neconforme (Avrig, Cisnadie, Agnita, Remetea si Talmaciu), s-au construit doua statii de compostare a deseurilor biodegradabile, la Sura Mica si Tarnava, si s-a ridicat o statie sortare a deseurilor reciclabile la Sura Mica.

Potrivit datelor oferite de reprezentantii CJ Sibiu, in cele cinci depozite s-au aflat peste 380.000 de metri cubi de deseuri.

“Depozitele neconforme contineau mari cantitati de deseuri, acumulate in ani de zile. Ele reprezentau grave surse de poluare a solului, aerului, apelor freatice, fiind uneori situate la distante de numai cateva zeci de metri fata de zonele locuite sau alte obiective importante. Cel mai mare depozit neconform, cel de la Remetea, acoperea o suprafata de circa 120.000 de metri patrati, cat 17 terenuri de fotbal. Prin lucrarile de inchidere si ecologizare, poluarea si disconfortul cauzate de aceste mari depozite neconforme de deseuri au devenit istorie”, au precizat reprezentantii CJ Sibiu.

Statiile de compostare vor produce ingrasamant natural pentru agricultura, in special pentru horticultura, prin compostarea deseurilor biodegradabile: menajere, cele din gradini, parcuri si piete. In acest scop, au fost construite cele doua mari statii de compostare, la Sura Mica, pentru municipiul Sibiu, cu o capacitate anuala de prelucrare de 18.600 de tone de deseuri, si la Tarnava, pentru municipiul Medias, de 6.500 de tone.

De asemenea, a fost construita o statie de sortare a deseurilor reciclabile cu o capacitate de 20.000 tone pe an an.

Potrivit oficialilor CJ Sibiu, au fost, de asemenea, achizitionate 96.370 de recipiente pentru colectarea separata a deseurilor reciclabile si a deseurilor biodegradabile pentru intreg judetul, precum si unitati de compostare individuala.

Recipientele au culori diferite in functie de deseurile colectate separat: albastru – pentru hartie si carton; galben – pentru plastic si metal; verde – pentru sticla; maro – pentru deseuri biodegradabile. Pentru locuitorii din mediul rural si cei din zonele periurbane au fost achizitionate 25.500 de unitati de compostare individuala. Procesul de livrare a recipientelor a inceput in luna iunie 2014 si se va incheia in octombrie 2014.

Cindrea a precizat ca urmatoarea etapa consta in organizarea de licitatii pentru a allege firmele care vor colecta, transporta si gestiona deseurile din judet, urmand ca intreg sistemul de colectare selectiva a deseurilor din judetul Sibiu sa fie functional din trimestrul trei al anului 2015.

Proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu” are o valoare totala de 80.298.789,07 lei fara TVA. Valoarea eligibila, conform Programului Operational Sectorial Mediu, este de 70.982.057,94 lei, din care contributia Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 56.785.646,35 lei, adica 80% din valoarea eligibila, restul fiind acoperit de CJ Sibiu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279