Sportul extrem i-a fost fatal unui austriac de 46 ani. Aflat impreuna cu prietenii sai in Muntii Fagaras pentru a face ture de heli ski, acesta s-a lovit de stanci si a decedat in elicopter, pana sa ajunga la Spitalul din Sibiu.
Pe cat de spectaculos si furnizor de adrenalina, heli ski-ul este un sport extrem, controversat. A aparut in anii 1950, in Alaska, insa este relativ nou in Romania, dar foarte apreciat si cautat, in special de turistii austrieci si germani. Cel care a deschis partia acestui sport, la noi este tot un austriac, Martin Freinademetz, multiplu campion mondial si european la schi extrem si snowboard. Ceea ce-i aduce insa pe europenii amatori de sport extrem in Romania este faptul ca, in tarile lor, astfel de distractii sunt restrictionate sau chiar interzse. In Germania si in Franta, spre exemplu, heli ski-ul este complet interzis, in timp ce in Austria, o tara recunoscuta pentru statiunile montane foarte apreciate, exista doar doua locuri de aterizare pentru heli ski. In Elvetia insa, sunt inregistrate anual peste 15.000 de zboruri pentru heli ski si exista 42 de locuri de aterizare. Totusi, chiar si aici, in 2010 a existat un puternic val de tentative de interzicere, in special din partea organizatiilor de mediu. Atunci, Worldwide Fund for Nature si alte ONG-uri au strans peste 15.000 de semnaturi pentru a forta guvernul sa interzica heli ski-ul.
Preturi la jumatate
Pe langa faptul ca aceasta distractie este interzisa in tarile amintite, un alt motiv pentru care heli ski-ul este tot mai cautat la noi, este pretul. Potrivit site-urilor de specialitate o saptamana petrecuta la heli ski in zona Balea costa aproximativ 3500 euro de persoana. Comparativ, pentru aceeasi perioada, in Islanda, tariful este de peste 7200 euro.
Foto: www.activitati-cadou.ro, www.directski.com